сряда, 22 февруари 2017 г.

Айде стига вече!

Айде стига вече!

19.05.2016, 00:23 Светлана Велева

Тези дни държавата изтегли нов дълг от 100 млн. лв., този път вътрешен дълг. Външния вече го изтеглихме целия. Така и не стана ясно защо.

На фона на всички критики отправени към кабинета - за безумни реформи, за лобистки закони, за липса на адекватни мерки за този или онзи проблем, има нещо, което не може да им се отрече. Едно нещо, в което са безспорни „професионалисти” и ненадминати факири. А именно – да боравят ловко и умело с нашите парите, като фокусник – днес ги има, утре ги няма, а следа- никаква. Аргументи – разнопосочни, противоречиви, действията - „на тъмно”. Яснота - нула. И не някакви си „дребни” милиони, а милиарди.

А сега фактите. На 15 март 2016 г. България изненадващо изтегли 2 млрд. евро нов дълг от международните пазари. Изненадващо, защото нямаше никаква обективна и наложителна причина да бъде изтеглен целият дълг наведнъж, и то в началото на годината. В емисионния календар е записано, че за 2016 г. страната ни може да изтегли нов дълг от 5,3 млрд. лева, от които 3,9 млрд. лв. (2 млрд. евро) от чуждите пазари. Е, точно те бяха изтеглени наведнъж, без убедителни аргументи. Както прочее беше гласуван и дългът от 16 млрд.

Новият заем от 4 млрд. щял да бъде използван за рефинансиране на стар дълг и като буфер във фискалния резерв. Защо обаче е нужно да се осигурява буфер, след като по това време имаме огромен фискален резерв, а също и излишък? Старият дълг пък, който тази година трябва да платим, е само 450 млн. евро (0,9 млрд. лв.). Остават 3 млрд. от взетия нов дълг, защо бе нужно да се теглят?

Нека видим и данните на министерство на финансите за основните бюджетни параметри преди взимането на дълга.

Към 31 януари тази година размерът на фискалния резерв е рекорден - 9,2 млрд. лв. Бюджетният излишък е 991,6 млн. лв. Месец по-късно, към 29 февруари, фискалният резерв е 8,9 млрд. лв. Бюджетният излишък е 915,2 млн. лв. Тоест, и двата месеца салдото на фискалната програма е положително, няма дефицит, имаме излишък, при това висок. Незнайно защо на 15 март теглим 4 млрд. лв. Още повече, че МФ непрестанно се хвали с преизпълнение на данъчните приходи в бюджета.

В случай че не бъдат изхарчени през тази година, парите от новия заем ще могат да се ползват за погасяване на дълга по падеж догодина (950 млн. евро), каза министерство на финансите. Да, но и за догодина е планиран нов заем от близо 3 млрд. лв., за въпросния падеж и пак за буфер.

Стигаме до парадокса – как при толкова излишъци и буфери, без да се правят осезаеми реформи и инвестиции, накрая на годината пак се оказваме в дефицити и пак трябва да актуализираме бюджета, за да теглим нов дълг? Айде стига вече крадене, де!



Източник: Дума, http://pogled.info/bulgarski/aide-stiga-veche.73924

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог