четвъртък, 23 февруари 2017 г.

СКАНДАЛ! СПАС РУСЕВ & ВТБ СЕ КРИЯТ ЗАД УКРАИНСКИ БИЗНЕСМЕН, ИЗДИРВАН ОТ ИНТЕРПОЛ. ПРОКСИТО КЕЙМПЕ РЕЙТСМА ЗАМЕСЕН В ОПИТ ЗА ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ БЪЛГАРСКИ СЪДИЛИЩА

СКАНДАЛ! СПАС РУСЕВ & ВТБ СЕ КРИЯТ ЗАД УКРАИНСКИ БИЗНЕСМЕН, ИЗДИРВАН ОТ ИНТЕРПОЛ. ПРОКСИТО КЕЙМПЕ РЕЙТСМА ЗАМЕСЕН В ОПИТ ЗА ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ БЪЛГАРСКИ СЪДИЛИЩА

03.02.2017 / 15:38

Спас Русев и ВТБ се крият зад представител на украински бизнесмен, издирван от Интерпол. Проксито Кеймпе Рейтсма замесен в опит за влияние върху български съдилища.

Кеймпе Рейтсма, представител на украинския бизнесмен и бивш депутат Юрий Иванушенко, е човекът, назначен от Спас Русев и ВТБ за техен представител в неуспешните опити незаконно да се придобие БТК след нагласен „търг“ през 2015 година.

Както писа „Бивол“ в публикувана неотдавна статия, Кеймпе Рейтсма е директор на InterV – базирано в Люксембург дружество, където Иван Русев и БТК са основни акционери, и чиито услуги се ползват от украинския бизнесмен и бивш народен представител Юрий Иванушенко, обвинен в незаконно финансиране на сепаратистите в Донбас и понастоящем издирван от Интерпол и разследван от украинската държава.

Както отбелязва „Бивол“, ролята на Кеймпе Рейтсма в опита за придобиване на БТК е да отклони вниманието от реалната гореща тема, а именно произхода на средствата, с които Русев направи опит да придобие БТК. Адвокатът Мондешки, за когото се смята, че е близък до Делян Пеевски и участва в изтеклите записи между „двете каки“ съдийки, отива още по-далеч и предполага, че на практика „БТК е собственост на Пеевски“, и че Спас Русев е подставено лице на ВТБ и Пеевски.

След като се провалиха във всичките си опити да придобият БТК, Спас Русеви ВТБ са се обърнали към Кеймпе Рейтсма с молба да стартира кампания, целяща да окаже въздействие върху българската правораздавателна система в полза на резултатите от нагласения търг от 2015 година.

В нескопосано писмо с дата 30 януари 2017 г., изпратено до председателите на Софийския градски съд и Софийския апелативен съд, както и до други съдилища, Кеймпе Рейтсма очевидно се опитва да тълкува изкривено фактите и моли новия премиер и ЕК да се намесят в случая.

Нещо повече – Кеймпе Рейтсма се обръща към Димитър Узунов от Висшия съдебен съвет на Република България, известен като „назначение на Бойко Борисов“, в опит да оправдае своята теза, че над 10 различни и независими български съдии, отсъдили срещу Спас Русев и ВТБ, не са способни да тълкуват българското и европейското законодателство. Освен това, Кеймпе Рейтсма планира да стартира медийна кампания, с която да защити тезата, че Спас Русев и ВТБ са жертви на българската законодателна система – опит, който очевидно е смехотворен.

Онова, което Кеймпе Рейтсма някак забравя да спомене, е че нагласеният търг от 2015 г. се оспорва успешно от Empreno Ventures в английските съдилища от екип, който има опит и редица спечелени дела срещу ВТБ. Освен това всички опити на ВТБ и Русев да завземат контрола върху БТК се оспорват с друго дело в международния арбитраж в Лондон, въпреки опитите на контролираните от Пеевски синдици на КТБ, които успяха да съберат 4% от средствата в банката и да похарчат по-голямата част от тях. Кеймпе Рейтсма забравя и да посочи, че чрез нагласения търг от 2015 г. Спас Русев и ВТБ се опитаха да придобиват БТК за 30% от реалната му стойност, като по този начин ощетиха интересите на българската държава със стотици милиони евро.

Нещо повече – Кеймпе Рейтсма вероятно е лично отговорен за финансово престъпление, тъй като фирмата, която той представлява, на практика източва пари от БТК в опит да финансира придобиването със същите пари – нещо, което е изрично забранено от европейското законодателство, българския търговски закон и българския наказателен кодекс. Кеймпе Рейтсма забравя да посочи, че решението на Комисията за защита на конкуренцията за придобиването на БТК от Спас Русев и ВТБ се оспорва във Върховния административен съд на Република България, и че придобиването е извършено в пряко противоречие с решението на КЗК.

Кеймпе Рейтсма всъщност е лицето на Спас Русев, Пеевски и ВТБ, които  трескаво се опитват да завършат придобиването на БТК на базата на нагласения търг от 2015 година. Въпросната група възприема служебното правителство като заплаха за плановете им, грижовно пазени от ключовите фигури в предишното правителство.

Независимо от тези опити, много скоро фактите за истинския характер на действията на тази група ще излязат наяве, защото българските граждани трябва да знаят истината за опита да се придобие БТК през 2015 г. и финансовите щети, причинени на държавата от този опит.

Андрей Червенков


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог