сряда, 22 февруари 2017 г.

Концесионният грабеж

Концесионният грабеж

30.05.2016, 07:33 Васил Василев

Пред очите ми е едно прелюбопитно решение на Министерския съвет. Отнася се до проектозакона за концесиите, приет на заседанието на 25 май.

" Икономическата изгода от концесията се изразява НЕ С ПРЕКИТЕ МОМЕНТНИ ПОЛЗИ ( ПРИХОДИ ), а и с косвените ползи и с ползите за обществото в дългосрочен план ", се казва в официалното съобщение.

С други думи, концесионните такси в България може да са по-ниски от тези в Ботсвана и Замбия, но Вие, плебеи, нямате право да се интересувате от параметрите на концесията, защото Ние, Властта, преценяваме изгодата от нея. Точка. Закон.

Причините за тази демократична логика може да са две. Първата е, че властта очаква срещу нищожната такса концесионерът да лобира пред своето правителство в полза на сегашната власт. Политическа търговия, от която печелят всички, с изключение на българската държава. Втората е, че управляващите, които водят пазарлъците, може да си направят офшорка и да поискат акции в концесията. Всеки чужд хитрец ще приеме за съдружник с 5 % човека, който му свали с 50 % концесионната такса, нали ? А също да поиска от своя президент или премиер да потупа по рамото своя български колега.Нищо жест срещу чиста печалба от много милиони.

Примери за това безброй. Дъндита, Софийски води, Марици - все катастрофи за националните интереси и манна небесна за управниците. Понякога има и провали - Костов ходи при Буш преди изборите, получи потупването, даде Мариците на американците и пак не го избраха.

А защо законът се приема сега ? Някои смятат, че той е свързан с катастрофалното решение за летище София. Вярно, че 10 % от един милиард са много пари и оправят живота на цяла кохорта посветени чиновници за поколения напред. Но по-вероятно е законът, с гореспоменатата мотивировка, да е приготвен за предвиждащата се концесия за добив на петрол и газ от Черно море. При стратегически проекти елементите на схемата се подготвят достатъчно дълго преди реализацията, та всичко да се окаже в рамките на закона, колкото и незаконен да е той. И в нашия случай вероятно ни подготвят за концесионна такса от може би 10, може би 5, а може би още по-малко процента.

За сравнение - Иракски Кюрдистан, който не е самостоятелна държава, взема концесионна такса 58.9 % от всеки тон петрол, докато концесионерът изплати инвестицията си. След това делът на държавата се увеличава до 89.5 %, за концесионера остават 10.5 % и няма нито едно свободно за проучване и добив петролно поле.

Източник: http://pogled.info/bulgarski/kontsesionniyat-grabezh.74160


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог