вторник, 17 март 2015 г.

Хиляди без ток и хляб в страната; Нови бедстващи общини, стотици селища без ток

Хиляди без ток и хляб в страната (обновена); Нови бедстващи общини, стотици селища без ток

08:13  |  9 март 2015  / Редактор Гергана Мишева
10:31  |  10 март 2015  / Редактор Надежда Христова

Обстановката в страната остава усложнена. Над 850 населени места продължават да са без ток. В Смолянско свършва хлябът, а Гълъбово обяви бедствено положение.

Кметът Николай Тонев съобщи, че то е влязло в сила от 9 ч. тази сутрин, предаде БТА. Подстанция "Гълъбово" е наводнена, на място има аварийни екипи, които изпомпват водата, а други ограждат сградата с торби с пясък.

Половината част от град Гълъбово е без ток, на студено са и в кметството. Половината от селата в общината също тази нощ бяха без ток. Захранването с ток на Гълъбово е от Стара Загора. На място от снощи е и областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов.

От 19 ч. снощи бедствено положение е обявено и в община Сърница, предаде "Фокус". Снежната покривка е около 80 см, но продължава да вали сняг. Пътят Велинград-Сърница е затворен, защото падат постоянно дървета. Няма електричество от 7 март. Учебните занятия в училищата и детските градини са прекратени за три дни.

Все още бедства и община Велинград, съобщи кметът Иван Лебанов. 28 населени места са без ток или има частично пускане и след това отново прекъсване на електрозахранването. 

Най-големият проблем пред спасителните служби в момента е възстановяването на далекопроводната мрежа и за целта, ако времето го позволява, ще бъдат използвани хеликоптери, за да се направи анализ на обстановката.

Смолян е без ток и тази сутрин, както и над 100 селища в региона, за които това е трети ден без електричество. В Рудозем, Мадан и в много от селата няма и хляб, съобщиха БНР и БГНЕС.

Училищата в областите Смолян и Кърджали остават затворени в понеделник и вторник.

Остава в сила бедственото положение в област Кърджали. Възстановено е електрозахранването в част от населените места, но все още без ток са над 200 селища. 
 Причината са многото повредени от тежкия сняг стълбове, които са повече от 40 за областта. Трудният достъп до тях допълнително възпрепятства работата на аварийните екипи. Все още има нарушения на телефонните и мобилните връзки.

В цялата област е обявена дървена ваканция. Учебни занятия ще има само в град Кърджали.

В Ракитово също ще бъде обявено бедствено положение, ако електрозахранването не бъде възстановено до обяд, съобщи кметът Любомир Петков. Тридневна ваканция е обявена за всички училища и детски градини в общината. На места снежната покривка достига до 1 метър.

Възстановено е електрозахранването към помпените станции, снабдяващи с вода Димитровград и пет квартала на Хасково.
15 помпени станции все още не работят и без вода са десетки села от общините Харманли, Минерални бани и Стамболово.

Без ток са 90 населени места в региона. В две училища от Маджаровска община днес няма да има занятия, заради неразчистени пътища към селата.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/hliab-tok-snjag-bedstveno-polozhenie-potopat-18632540


Блокирани в спортната база на Белмекен все още са и 40 автомобилни състезатели. Роторните машини са работели през цялата нощ. 40 екипа са ангажирани с възстановяването на тока. Това се оказва и основният проблем. За първи път от 25 години насам се късат четири високоволтови електропровода.

Община Ивайловград е в бедствено положение, съобщи кметът Диана Овчарова, предаде БТА. От три денонощия в част от селата на общината няма ток, прекъснати са комуникациите с населените места по посока Ивайловград - Крумовград.

Републиканската пътна мрежа не е почистена, екипите на EVN се опитват да отстранят авариите, но част от районите са недостъпни заради образувалата се снежна покривка от близо 1,5 м.

Община Брацигово също обяви бедствено положение, съобщи кметът на общината Васил Гюлеметов, цитиран от "Фокус".


В общината няма ток от събота, като продължава разчистването на пътищата.

Област Хасково
Продължава работата по почистване на затворените пътищата Крумовград – Ивайлоград, Димитровград – Симеоновград, Симеоновград – селата Свирково, Троян, Тянево, Дряново. В резултат на аварирали и скъсани електропроводи и паднали стълбове без електрозахранване остават 119 села в общините Хасково, Ивайловград, Любимец, Симеоновград и Харманли. 

Област Пазарджик
Все още десетки селища в Пазарджишка област са без ток и вода. Ситуацията в региона продължава да е тежка, но няма бедстващи. Трудният терен и близо 5-метровите преспи затрудняват работата на аварийните екипи. Без ток са селищата във Велинград, Сърница, Ракитово, Брацигово и Батак. Това е основният проблем, каза председателят на кризисния щаб комисар Иван Панайотов. 

Област Пловдив
Все още на територията на областта има населени места без ток, общо те са 11. 

Към момента част от град Гълъбово и селата Мусачево, Искрица, Медникарово, Главан, Помощник, Мъдрец, Искрица и кв. Митьо Станев продължават да са без ток. 

Енергийната система
Енергийната система е на ръба и работи в авариен режим, призна вчера ресорният министър Теменужка Петкова.

36 години работя в енергетиката и такова нещо не се е случвало. Дори голямата авария през 1978 година не може да се сравнява с тази. Аварирали са 40 електропровода”, коментира пред Нова телевизия бившият ДКЕВР Еленко Божков. 

Повече от 100 000 хиляди души от областите, попаднали в снежния капан, получават ток директно от водноелектрическите централи на НЕК.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/bedstveno-polozhenie-snegovalezhi-potopat-18640695

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог