петък, 27 март 2015 г.

Необходим е одит за софтуера на електромерите

Съюз "Произведено в България": Необходим е одит за софтуера на електромерите

Нещо, което и ние от няколко години твърдим, че е крайно необходимо!!!!!


Автор: klassa.bg Дата: 13.2.2013

По повод стотиците възражения на наши членове и възмущението им срещу завишените сметки за потребление на електроенергия (между 60% и двукратно увеличение), Съюзът на малкия и среден бизнес „Произведено в България” категорично се обявява за сформиране на одитен орган, който да има правомощията да контролира софтуера на електромерите, отчитащ потребеното електричество. Съюзът категорично застава зад  разумното искане за нормативна уредба (такава в момента не съществува), която да регламентира инсталирането на вътрешен, контролен  електромер, с данните на който да могат да се оспорват сумите, отчетени от дружествата. СПБ счита, че демонтирането на електромерите и провеждането на най-съвършената проверка от страна  на метрологичните лаборатории не е необходимо, защото там едва ли имат тестове, които да отчетат как работи софтуерът на електроразпределителните дружества, чиято собственост са електромерите. Без проверка на този софтуер не могат да бъдат оспорени показателите на електромерите и съответно на сумите, които трябва да бъдат платени за електроенергия. Тревожен е фактът, че  нито едно ЕРП- дружество не удостоверява документално, къде и как е сертифициран този софтуер. Във всяко производство - хлебопроизводството, текстила, мебелното производство, дървопреработката, с изключение на ИТ-сектора - последните сметки за ток са с драстично увеличение . Налага се отново да напомним, че  в ЕС има директива със заложена формула, която определя доколко един продукт е пазарен и конкурентоспособен. А тя е - таванът на енергийните разходи за производство или продажба на даден продукт да не надхвърля 3%. У нас енергийните разходи за производството на даден продукт минават 15 и доближават 20%.

Без да се предприемат категорични и решителни действия за възстановяване на лоялността и коректността от страна на монополистите шансът на българския производител да оцелее клони към нула.

Източник: http://www.klassa.bg/news/Read/article/224157_Съюз+%22Произведено+в+България%22%3A+Необходим+е+одит+за+софтуера+на+електромерите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог