четвъртък, 26 март 2015 г.

Чака ни радиоактивна екокатастрофа! Режат на скрап радиоактивните зони на реакторите на малките блокове в АЕЦ „Козлодуй”

Продължават да режат за скрап на малките блокове в АЕЦ „Козлодуй”- Отварят радиоактивните зони на реакторите! Чака ни радиоактивна екокатастрофа! 

от редактор Ваня Христова  | Енергетика
Започна рязането за скрап на малките 3 и 4 блокове в АЕЦ „Козлодуй". Демонтажът е поверен на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", съобщава бТВ.

До момента са свалени 12 000 тона оборудване и остават още 55 000. Всеки детайл бива проверяван щателно и се сканира за радиация. Работата тепърва започва в контролираната зона на реакторите. Там има най-високо лъчение и затова демонтажът ще се осъществява дистанционно.

Част от оборудването на блоковете ще бъде поставено в хранилище за радиоактивни отпадъци, което в момента централата изгражда. - А останалото? ЧЕРНОБИЛ 2???!?!?!?!?

Целият демонтаж на малките блокове ще струва малко над 1 милиард евро. Не е ясно от къде ще дойдат част от парите.

Животът на един ядрен блок, дори и затворен, продължава, докато той окончателно не бъде погребан.

http://www.standartnews.com/biznes-energetika/rezhat_za_skrap_na_malkite_blokove_v_aets_kozloduy-277845.html

Един милиард евра само за депониране. А колко още ще отидат за съхранението му във времето? Иначе е най-евтината енергия за момента, защото инвестицията е направена отдавна и се е изплатила и не смятаме бъдещите разходи. А повторното пускане на тези блокове беше изчислено, че може да стане за 800 милиона лева, с които и да бъде доставено свежо ядрено гориво за поне 2 горивни кампании за всеки от двата блока 3 и 4!
Кое излезна по-евтино? Знаем всички - лапачката на енергийната мафия!

Иначе ДП РАО от преди 2 години получи собствеността върху 3 и 4 блок, още покрай Февруарските протести, когато ГРОБ потайно преди оставката я прехвърлят!!!!

А сега ще разпечатват похлупаците да вадят касетите с гориво! Разиоактивното замърсяване, което ще предизвикате, #КОЙ ще го ЯДЕ?!? Оня, Боклука от Банкя ли?

Писано и в нашия блог, 
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/01/blog-post_7926.html
а и тук например:
http://www.vestnikataka.bg/2013/03/борисов-наряза-на-скрап-малките-реакт/

Борисов наряза на скрап малките реактори в Козлодуй. Котерията ГЕРБ превърна България в радиоактивно бунище на Европа. Първи и втори реактор са вече куп старо желязо, от 3 седмици ДПРАО подготвя нарязването на 3-ти и 4-ти блок - март 2013.

За сравнение, след като ние унищожихме работещите блокове 1-4 с най-евтината електроенергия в света и погребахме (не ние а проклетият ГЕРБ) АЕЦ Белене, в АЕЦ ПАКШ в Унгария строежа на двата нови 1200 мегаватови ВВЕР блока от най-ново поколение продължава! Вече е договорена доставката на руско ядрено гориво съгласно изискванията на ЕС!

Унгария и ЕС договориха горивото за АЕЦ ”Пакш”

Георги Брандийски - 25 март 2015, 10:42

Унгария осигурява за руската
страна възможността да доставя
гориво за новите реактори за
 период от 10 години EPA/БГНЕС
Унгария се е споразумяла с ЕС по въпроса за доставката на ядрено гориво за АЕЦ "Пакш", която планира да построи руската компания Росатом.

Това заяви унгарският министър Янош Лазар, отговарящ за канцеларията на премиера, цитиран от местната агенция МТИ, ТАСС и БТА.

Преди дни Унгария призна, че Европейската комисия има възражения срещу споразумението й с Русия за разширяване на атомната централа в Пакш.

През януари Унгария и Русия сключиха споразумение за разширяване на единствената унгарска АЕЦ в Пакш, която произвежда 40 процента от електроенергията, консумирана в страната.

"Всички препятствия във връзка с договора за доставка на горива са преодолени. Това е необходимо за разширяване на АЕЦ "Пакш"", обяви министърът след преговори с еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

"Забележките на Европейската комисия бяха приети от Унгария, решаваме въпроса за договора за доставка на гориво с цел запазване на мощностите на АЕЦ "Пакш" по финландския модел", подчерта Лазар.

Той съобщи също, че Унгария осигурява за руската страна възможността да доставя гориво за новите реактори за период от 10 години. По думите на унгарския министър това решение е "напълно приемливо и за руската страна". Той се е договорил с еврокомисаря по енергийните въпроси "Европейската комисия в най-кратък срок да затвори въпроса за горивото".

Унгарският министър отбеляза, че споразумението с ЕС има голямо значение, тъй като през януари миналата година Брюксел взе под внимание руско-унгарския договор за разширяване на АЕЦ "Пакш" с уговорка, че той трябва да съответства на европейското законодателство в областта на държавните помощи и конкурентното право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог