събота, 21 март 2015 г.

Черноморието остана без ток, ДКЕВР хвали ЕВН

Черноморието остана без ток, ДКЕВР хвали ЕВН

Къде са вложенията на ЕВН по Черноморието? 

Брой: 1585 | Дата: 2011-04-07

Публикуваме пълния текст на доклада на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране относно извършен регулаторен одит на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН. 

Стотици хиляди българи и чуждестранни туристи останаха на тъмно с дни миналото лято. Обяснението беше заради тежка авария в НЕК. Незаварен стоманен фазов проводник нанесъл камшичен удар върху стълб №52 на електропровода с напрежение 110 киловолта "Галатея" и го усукал. Мястото е между подстанциите "Старо Оряхово" и "Лазур". Токът спря във всички населени места и курорти на север от Бургас. Засегнати бяха Старо Оряхово, Ново Оряхово,Бяла, Китка, Горен близнак, Долен близнак, Приселци, Обзор, Кошарица, Влас, Слънчев бряг, Несебър, Равда, Ахелой, Каблешково, Поморие, Сарафово.

По-късно се оказа, че вина за спирането на тока носи и енергодружеството ЕВН, което не е изпълнило нужните инвестиции. В доклада си Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обаче хвали ЕВН за вложенията именно по Черноморието. Доволство от работата с ЕРП-то демонстрират и кметове на общини в региона.

Одитът на ДКЕВР обаче установява по-малко инвестиции в другото дружество - ЕОН. През 2009 г. електроразпределителното дружество "ЕОН България Мрежи" АД е отчело инвестиции в размер 58 934 хил. лв. при планирани 100 200 хил. лв. и одобрени от ДКЕВР 77 755 хил. лв. или едва 50 на сто.

(Продължение от миналия брой)

През 2009 г. електроразпределителното дружество  "ЕВН България Електроразпределение" АД е отчело инвестиции в размер на 130 300, 095 хил. лв. при планирани 128 215, 910 хил. лв. и одобрени от ДКЕВР 119 412 хил. лв.

Бяха посетени и прегледани съоръжения в следните населени места: Пловдив, с. Войводино, с. Каблешково, гр. Китен, с. Резово, с. Синеморец, гр. Ахтопол, гр. Приморско, къмпинг Веселие, гр. Созопол, к. к. Свети Тома, к. к. Света Марина, с. Българи, гр. Малко Търново, с. Звезден, с. Крушевец, с. Маринка.

Посетен е квартал Столипиново в гр. Пловдив, където е установено, че е изградена нова мрежа ниско напрежение - Н. Н.,  електромерните табла са охранявани със СОТ и се отчитат дистанционно, като кражбите на електроенергия са сведени до минимум и събираемостта на сумите за консумирана електрическа енергия от потребителите от 3% се е повишила на 95 %. Вследствие на вложените 5 000 хил. лв. за изграждането на новата мрежа технологичните загуби са сведени до 5 %.

 Установено е, че "ЕВН България Електроразпределение" АД не изгражда енергийни обекти

съгласно чл. 20, ал. 5 от Наредбата за присъединяване с изключение на 6 клиентски центрове и то само след разрешение на Управителния съвет на дружеството.

В село Войводино, област Пловдив се инсталира и включи към мрежа Н.Н. уред VoltScanner МI 2130, който отчете моментните стойности на напрежението за периода 31.05.2010 г. до 04.06.2010 г. Графиката на показанията е приложена към доклада.

Посетена е мобилната подстанция в с. Каблешково, която може да бъде преместена на места, където има най-голяма необходимост. Тази инвестиция е необходима, поради факта, че "НЕК" ЕАД не разрешава на "ЕВН България Електроразпределение" АД да изгради подстанция 110 кV в този район.

По време на проверката са извършени моментни измервания на стойностите на напрежението на предоставената електрическа енергия на потребители в горепосочените населени места. Същите са приложени към доклада.

Посетени и прегледани са съоръжения по Южното Черноморие, като е установено, че с реализирането на горепосочените средства за инвестиции електроразпределителното дружество е повишило сигурността и надеждността на захранването на потребителите с електрическа енергия. Във връзка с обновяване на енергийната инфраструктура са новоизградени и реконструирани кабелни линии средно и ниско напрежение и са построени нови трафопостове.

За 2009 г. дружеството е постигнало 12,23 % технологични разходи при одобрени от комисията 17,51 %.

Проведена е среща със зам.-кмета на община Приморско Стоян Диханов, който изрази задоволство от комуникацията си със служители на електроразпределителното дружество, както и от новоизградената мрежа, с която прекъсванията на снабдяването с електрическа енергия са сведени до минимум.

Посетена е община Малко Търново, където се проведе среща с кмета на града Иван Иванов, който също изказа своето задоволство от работата си с че "ЕВН България Електроразпределение" АД, като обясни, че в едното от селата на територията на общината е изградена изцяло нова мрежа, а в други три села до края на годината е предвидено също да бъде подменена сега съществуващата мрежа.

На случаен принцип се изискаха пълни досиета на приключени обекти от инвестиционните програми на дружеството за 2008 г. и 2009 г., които са приложени към доклада.

Изискан и представен е отчет на показателите за обслужване на битови клиенти съгласно Методиката за отчитане изпълнението на целевите показатели и контрол на показателите за качество на електрическата енергия и качество на обслужването на мрежовите оператори, обществените доставчици и крайни снабдители. Установено беше, че показателите са в съответствие с целевите стойности заложени в Методиката.

Обобщените данни от проверката показват, че инвестициите в електроразпределителната мрежа средно напрежение (Ср.Н) и Н. Н. са 89,16 % за 2008 г. и 88,82 % за 2009 г. от общите инвестиции. С най-голям дял са инвестициите за присъединяване на нови потребители - 36 % за 2008 г. и 44,15 % за 2009 г. Разходите за ремонтна дейност за 2008 г. за електроразпределителната мрежа Ср.Н. и Н.Н. са съответно 47,40 % и 50,09 %. Реализираните разходи за ремонт през 2009 г. за електроразпределителната мрежа Ср.Н. и Н.Н. са съответно 53,21 % и 38,60 % от общите разходи за ремонт. Технологичните разходи на дружеството за 2009 г. са 12,23 %, което е с почти 2 % по-малко в сравнение с 2007 г.

За 2008 г. и 2009 г. дружеството изпълнява инвестиционния план съответно на 93,66 % и 98,54 %, общо за съоръжения Ср.Н и Н.Н.

Голяма част на инвестициите на дружеството са насочени в райони със силен икономически растеж и най-вече по Черноморието. Най-големи инвестиции за 2009 г. са направени в КЕЦ Поморие, като 92,68 % от инвестициите за НН са за присъединяване на нови клиенти и КЕЦ Приморско, където 88,40 % от инвестициите за Н..Н. са за присъединяване на нови клиенти. Най-голям ефект от направените инвестиции по отношение на технологичните разходи са постигнати при КЕЦ Стамболийски и КЕЦ Раковски.

Извод: Извършената проверка на проектите завършени през одитирания период, установи че те са изпълнени съгласно съществуващата нормативна база с малки нарушения. Анализът на данните за нарушенията в нормалната работа на електросъоръженията на "ЕВН България Електроразпределение" АД, показва, че тренда на специфичната повреждаемост е нарастващ. Анализът на предоставените данни показва, че смущенията в нормалната работа на електросъоръженията през 2009 г. са намелели с почти 50% в сравнение с 2007 г.

"ЕВН България Електроразпределение" АД няма установена практика за присъединяване на нови потребители

по член 20 ал. 5 от Наредба № 6 от 9 юни 2004 г. за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи. Необходимите съоръжения се изграждат изцяло от дружеството, като изключение правят отделни случаи. Има КЕЦ, на които им е разрешено да присъединяват нови потребители по член 20 от Наредба № 6 от 9 юни 2004 г, но при одобрение на проекта от централата на дружеството.

Дружеството е изпълнило инвестиционната програма за 2008 г. и 2009 г. и е постигнало трайно намаляване на технологичните разходи.

В процеса на извършвания регулаторен одит се констатира необходимостта от по-голям ресурс на време и средства за постигане на по-обективни и ефективни резултати.

Проверка на клиентски енергоцентрове (КЕЦ)

Територията на дружеството е разделена на 39 КЕЦ за по-добро обслужване на клиентите. Избора на КЕЦ за проверка се осъществява от работната група в същия ден, на случаен принцип. Бяха избрани следните клиентски енергоцентрове:

1.  КЕЦ Пловдив Център Х-14
 На 31.05.2010 г. от 14:30 часа до 18:30 часа беше одитиран КЕЦ Пловдив Център. Служителите от КЕЦ са оборудвани с автомобили и необходимите материали и техника. КЕЦ Пловдив Център не присъединява нови потребители по член 20 ал. 5 от Наредба № 6 от 9 юни 2004 г. за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи.

Проверена е реализирана инвестиция в кв. Столипиново. Изнасянето на меренето на границата на собственост (ИМГС) и реконструкция на мрежа Н.Н. Необходимостта от реализирането на проекта се обосновава от ниския процент на събираемост 3 % и високите технологични разходи 40 %.

В таблица 1 е показана инвестиционната програма за 2008 г. на ЕВН България Електроразпределение АД за КЕЦ Пловдив Център.

Общата реализация на инвестициите за 2008 г. е почти 416 % от планираните.

Реализираните инвестициите през 2009 г. в КЕЦ Пловдив Център са 2 454 231 лв. от които 1 562 088 лв. са за ново присъединяване.

2.  КЕЦ Раковски Х-50

На 01.06.2010 г. от 9:30 часа до 15:30 часа беше одитиран КЕЦ Раковски. Служителите от КЕЦ са оборудвани с автомобили и необходимите материали и техника.

КЕЦ Раковски не присъединява нови потребители по член 20 ал. 5 от Наредба № 6 от 9 юни 2004 г. за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи.

Проверена е реализирана инвестиция в с. Стряма. Изнасянето на меренето на границата на собственост (ИМГС) и реконструкция на мрежа Н..Н., с бюджетна стойност 507 667 лв. и крайна стойност 537 906 лв.

През 2007 г. общите технологични разходи за КЕЦ Раковски са 28,80 %.

В таблица 2 е показана инвестиционната програма за 2008 г. на "ЕВН България Електроразпределение" АД за КЕЦ Раковски.

Общата реализация на инвестициите за 2008 г. е почти 70% от планираните

Реализираните инвестициите през 2009 г. в КЕЦ Раковски са 3 438 155 лв. от които 2 596 915 лв. са за ново присъединяване.

В резултат на реализираните инвестиции, общите технологични разходи за КЕЦ Раковски за 2008 г. са 22,84 %., а в края на 2009г. 16,84%.

3.  КЕЦ Първомай Х-48

На 01.06.2010 г. от 16:30 часа до 18:40 часа беше извършена проверка в КЕЦ Първомай. Служителите от КЕЦ са оборудвани с автомобили и необходимите материали и техника.

КЕЦ Първомай не присъединява нови потребители по член 20 ал. 5 от Наредба № 6 от 9 юни 2004 г. за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи.

Проверена е реализирана инвестиция в с. Дълбок Извор - монтаж на ел. табла на имотна граница и измервателни средства, с бюджетна стойност 509 764 лв. и крайна стойност 529 221 лв. Обосновката на инвестицията са високите технологични разходи в с. Дълбок Извор през 2008 г. - 26,68 %.

В таблица 3 е показана инвестиционната програма за 2008 г. на "ЕВН България Електроразпределение" АД за КЕЦ Първомай.

Общата реализация на инвестициите за 2008 г. е почти 54 % от планираните.

Реализираните инвестициите през 2009 г. в КЕЦ Първомай са 1 125 958 лв. от които 213 739 лв. са за ново присъединяване.

В резултат на реализираните инвестиции, общите технологични разходи на Ср.Н. за периода 2008 г. - 2010 г. за КЕЦ Първомай намаляват от 14,58 % за 2008 г. до 11,68 % за 2010 г.

4.  КЕЦ Асеновград Х-11

На 02.06.2010 г. от 08:40 часа до 11:10 часа беше извършена проверка в КЕЦ Асеновград. Служителите от КЕЦ са оборудвани с автомобили и необходимите материали и техника.

КЕЦ Асеновград не присъединява нови потребители по член 20 ал. 5 от Наредба № 6 от 9 юни 2004 г. за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи.

Беше направена проверка на времето, за което аварийната група пристига на мястото на аварията. На 02.06.2010 г. в 8:58 часа беше "подаден сигнал на тел. 0700 1 0007 за скъсан проводник в с. Избегли. Селото се намира на 12,5 км източно от Асеновград. Аварийната група пристигна в центъра на селото в 9:48 часа, времето за реагиране от момента на обаждането е 50 минути.

Проверена е реализирана инвестиция в с. Крумово ИМГС, с бюджетна стойност 469 906 лв. и крайна стойност 462 910 лв. Обосновката на инвестицията са високите технологични разходи в с. Крумово.

В таблица 4 е показана инвестиционната програма за 2008 г. на "ЕВН България Електроразпределение" АД за КЕЦ Асеновград.

Общата реализация на инвестициите за 2008 г. е почти 69 % от планираните. Реализираните инвестициите през 2009 г. в КЕЦ Асеновград са 1 869 998 лв. от които 1 031 873 лв. са за ново присъединяване.

5.  КЕЦ Смолян Х-17

На 02.06.2010 г. от 12:30 часа до 16:30 часа беше извършена проверка в КЕЦ Смолян. Служителите от КЕЦ са оборудвани с автомобили и необходимите материали и техника.

КЕЦ Смолян не присъединява нови потребители по член 20 ал. 5 от Наредба № 6 от 9 юни 2004 г. за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи.

Проверена е реализирана инвестиция в гр. Смолян ул. Чилингирска ИМГС, реконструкция въздушна линия (ВЛ) НН с бюджетна стойност 67 852 лв. и крайна стойност 73 792 лв. Обосновката на инвестицията е амортизираните табла, които се налага да бъдат сменени и понижаване на загубите от кражби на ел. енергия и технологичните разходи.

Проверена е документацията по завършена инвестиция к. к. Пампорово, Ср.Н. - Кабелна линия (КЛ), подстанция Пампорово - ВС Студенец.

В таблица 5 е показана инвестиционната програма за 2008 г. на ЕВН България Електроразпределение" АД за КЕЦ Смолян.

Общата реализация на инвестициите 2008 г. е почти 47 % от планираните.

Реализираните инвестициите през 2009 г. в КЕЦ Смолян са 2 751 722 лв. от които 1 977 945 лв. са за ново присъединяване.

В резултат на реализираните инвестиции, общите технологични разходи за периода 2008 г. - 2009 г. за КЕЦ Смолян намаляват от 11,61 % за 2008г. до 11,38% за 2009 г.

6.  КЕЦ Пловдив Север Х-13

На 03.06.2010 г. от 09:00 часа до 12:00 часа беше извършена проверка в КЕЦ Пловдив Север. Служителите от КЕЦ са оборудвани с автомобили и необходимите материали и техника.

КЕЦ Пловдив Север не присъединява нови потребители по член 20 ал. 5 от Наредба № 6 от 9 юни 2004 г. за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи.

Проверена е реализирана инвестиция в гр. Пловдив КЛ 20 кV от подстанция "Прослав" до стълб № 65 на въздушна линия 20 к\/ "Захарна фабрика" с бюджетна стойност 350 000 лв. и крайна стойност 469 880 лв. Обосновката на инвестицията е осигуряване на ел. захранване на имотите в регулационните граници на община Пловдив, разположени северно от река Марица.

В таблица 6 е показана инвестиционната програма за 2008 г. на "ЕВН България Електроразпределение" АД за КЕЦ Пловдив Север.

Общата реализация на инвестициите за 2008 г. е почти 236 % от планираните. Реализираните инвестициите през 2009 г. в КЕЦ Пловдив Север са 4 317 596 лв. от които 2 861 948 лв. са за ново присъединяване.

(Следва) 

ЕОН изпълнили наполовина планираните инвестиции

През 2009 г. електроразпределителното дружество "ЕОН България Мрежи" АД е отчело инвестиции в размер 58 934 хил. лв. при планирани 100 200 хил. лв. и одобрени от ДКЕВР 77 755 хил. лв. Бяха посетени и прегледани съоръжения в следните населени места: с. Арбанаси; с. Енчовци; с. Радевци; гр. Габрово; с. Драгомани; гр. Дряново; гр. Елена; с. Дрента; с. Тодювци; с. Веселина; с. Велевци; с. Беляковец; с. Ресен; с. Самоводене.

В село Арбанаси, област Велико Търново, се инсталира и включи към мрежа Н.Н. уред VoltScanner МI 2130, който отчете моментните стойности на напрежението за периода 08.06.2010 г. до 11.06.2010 г. Графиката на показанията е приложена към доклада.

По време на проверката са извършени моментни измервания на стойностите на напрежението на предоставената електрическа енергия на потребители в горепосочените населени места. Същите са приложени към доклада.

В село Арбанаси е симулирана аварийна ситуация, като аварийната група пристигна на място на петнадесетата минута. Установено е, че аварийните групи реагират съгласно общите условия на договорите за използване на електроразпределителните мрежи на "ЕОН България Мрежи" АД. Проверена е окомплектовката на аварийните коли и на техническите екипи, поддържащи мрежата, а именно: лични предпазни средства, преносими инструменти и апаратура съгласно изискванията на правилника по безопасността на труда при експлоатацията на електрическите уредби, включително състоянието на автомобилите.

С изграждането на нови трафопостове, подмяна на трансформатори в съществуващи трафопостове, реконструкцията и модернизацията, както и изграждане на нови въздушни и кабелни електропроводи Ср.Н. и Н.Н. е постигнато повишаване на качеството на предоставяната услуга, подобряване на преносните възможности на електроразпределителната мрежа, намаляване на аварийността и загубите на електрическа енергия;

Източник: http://arhiv.vestnikataka.bg/archive.php?broi=1585&text=&fromDate=&toDate=&newsID=93936

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог