вторник, 17 март 2015 г.

Къде са инвестициите в електропреносната система?

Къде са инвестициите в електропреносната система?

Публикувано на 16.03.2015 @ 18:38

/Поглед.инфо/ Занимавам се с енергетика от 40 години, а толкова голям сняг не е падал от близо 30. В Българската електроененергийна система има две голяма аварии. През 1978 г. се разпадна електроенергийната система, а през 1980 г. се получи заледяване в района на ТЕЦ "Марица – Изток", но такова нещо с 48 аварирали електропровода се случва за пръв път.

Според мен една от много сериозните причини затова е лошата ширина на просеките. Ако говорим затова къде е държавата, 100 % държавното дружество ЕСО си свърши добре работата.

Същото може да се отбележи и за аварийните екипи на електроразпределителните дружества. Какво направи обаче впечатление? Не знам по каква причина ЕРП-тата не си помагаха едно на друго. Имаше много аварирали електропроводи с напрежение 20 kV в граничните зони, да речем между EVN и ЧЕЗ. Екипите на вторите имаха значително по-малко работа, но не се включиха в отстраняването на повредите в района на EVN.

Искам само да припомня, че едно от твърденията в исковата молба на EVN пред Арбитражния съд в Ню Йорк срещу България е, че те правили инвестиции, но държавата не ги приемала. Твърдят, че са направили инвестиции за близо 1 млрд. лв.

С тази сума, за която говорят, биха могли да се случат много сериозни неща. Включително и изграждане на кабелни линии. Затова е интересно къде са инвестициите от 1 млрд. лв. на EVN? Не може да се говори, че държавата и КЕВР не са приели разходите, защото със закон през 2013 г. беше сменен моделът на признаване на инвестициите.

Сега най-напред те трябва да се обосноват, а след това, да се признаят като такива. Едва тогава могат да бъдат включени в цените на крайния потребител. Преди промяната незнайно откъде се искаха пари за инвестиции без обосновка. После се случваха безкрайно некрасиви неща.

Ако говорим за несвършена работа, тя е в поднормативната уредба и почистването на просеките. На второ място са реакциите и инвестициите на ЕРП-тата. Мнозина обвиниха ЕРП-тата, че вместо медни, използват алуминиево-стоманени проводници. Те се налагат от доста време. Напоследък обаче, за по-голяма устойчивост при бедствия, се наложи тенденцията за използване на усукани и изолирани проводници. И в това отношение обаче нямаме практика. Въпреки че полагането им е крачка в правилната посока, в България не се използват достатъчно широко усукани и изолирани проводници по въздушните линии.

Трябва да се има предвид, че захранването в Родопите е изключително по въздушни електропроводни линии. Това означава, че там от голямо значение са чистотата и ширината на просеките, както и изчисленията, направени от гледна точка на издържливостта на сняг и заледяване.

Необходимо е да се направи обстоен анализ на причините за авариите на електропроводите и да не се ограничаваме само в това, че не са направени достатъчно инвестиции. Едно от нещата, които се набиват на очи и при 20- и 110-киловолтовите електропроводи е, че заледяванията са по-малко, докато падналите дървета върху електропроводите са многобройни. Най-вероятната причина затова е, че не е спазена или не е добра нормативната уредба, която определя големината на просеките. Наложи се във връзка с това да отворя Наредба №16, която се отнася до сервитутите при енергийните съоръжения. Нормално би било ширината на просеките да се определя от двойната височина на най-високите дървета в областта, но в Приложение №1 към документа се вижда, че при електропроводите с напрежение 110 kV и 20 kV, ширината им е твърде малка и конкретна.

Трябва да се види и защо са падали тези дървета. Дали само заради тежестта на мокрия сняг или е имало и болни? Известно е, че има доста заболявания на иглолистната горска растителност. В анализа трябва да се вземе предвид и това. Би било добре ЕРП-тата и ЕСО само да контролират ширината на просеките, а не да се занимават с търгове и да наемат фирми. Това трябва да влиза в задълженията на съответните лесничейства.

Източник: БГНЕС, http://bulgarski.pogled.info/news/63124/Kade-sa-investitsiite-v-elektroprenosnata-sistema



Valentin Staykov ·  Водещ коментатор · Agraren universitet plovdiv
Какви неясноти има?????На всички е ясно, че най-големите инвестиций на ЕРП-тата ги опънаха партийните каси и господата и госпожите от ДКЕВР във бонусен вид!!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог