събота, 25 януари 2014 г.

Борисов наряза на скрап малките реактори в Козлодуй

Борисов наряза на скрап малките реактори в Козлодуй

15 март 2013, петък | публикувано от Стела Кирилова

Котерията ГЕРБ превърна България в радиоактивно бунище на Европа

Магдалена ТАШЕВА

Първи и втори реактор са вече куп старо желязо, от 3 седмици ДПРАО подготвя нарязването на 3-ти и 4-ти блок


Това остана от двата блока, които произвеждаха ток по 20 лв/МВтч (2 ст. на киловатчас).

Насред февруарските бунтове срещу монополите и олигархията по терлици мина новината, че правителството в оставка е взело решение да нареже тихомълком 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Да, те бяха спрени на 31 декември 2006 г., уж под натиск на Брюксел. Но едно е да спреш два изправни, безопасни и рентабилни блока, които могат още много години да произвеждат евтино електричество и да пълнят държавната хазна, съвсем друго е да ги унищожиш. Кой даде право на котерията ГЕРБ да лишава българския народ от две мощности, които той е построил за себе си?!
Една от причините за незабелязаното реализиране на този заговор е словесната пелена, в която той бива поднасян откак на 20 юни 2011 г., започна демонтирането на 5-тонните ресивери на първи турбогенератор. В тях преобладава бодряшкия тон, а в заглавие се извежда сумата, която „Евросъюзът“, разбирай – чуждите корпорации, ще ни платят, за

да си нарежем сами  рентабилните генерационни мощности и после да купуваме ток

Унищожението е поверено на специализираното поделение „Извеждане от експлоатация – Козлодуй“ на държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО). Към днешна дата 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ-а са вече нарязани на скрап. Всичко, каквото може да се продаде от тях, включително и аварийното захранване, е вече продадено на руснаците на безценица, твърдят пред в. „Атака“ инженери, работещи на площадката. Останалото се реже и се продава като старо желязо.
На 27 февруари бе обявено, че ДПРАО е получило лиценз от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), който му дава право да „експлоатира“ блокове 3 и 4 в Козлодуй.
Малко хора знаят какво е ДПРАО и с какво се занимава. Ръководството му не е сред тиражираните имена в медиите. Още по-малко хора са наясно, че изразът „да ги експлоатира“ означава да ги демонтира, каквото може – да продаде, а останалото да нареже на скрап. Единици сред нас пък са тези, които имат яснота за мътните операции на Международния фонд „Козлодуй“ през последните 13 години и за милиардите, които минаха през него, за да изчезнат в неизвестна посока.
Някои дописки от 27 февруари подаваха жокер, например:
„Паралелно с това (с лицензията – б.а.) тече и разглобяването на блокове I и II, което започна през 2010 г. До момента специалистите на ДПРАО са демонтирали 2800 тона от оборудването им. В четвъртък (21 февруари – б.а.) беше изваден кондензаторът на първи турбогенератор на I блок, с което беше достигната кота Нула. Част от демонтираното оборудване, което може да се използва, се продава на други АЕЦ и ТЕЦ.“

На чий АЕЦ и ТЕЦ?!



Режат реакторите не заради нещо друго, а просто за да ги НЯМАМЕ. И управляващите България не само са съгласни с това, ами и тихомълком подпомагат с каквото могат това национално предателство. В отделна графа слагам драмата на инженерите и специалистите, отдали професионалния си живот на производството на ядрен ток, които сега, по милостта на управляващите гешефтари, ще бъдат прехвърлени към предприятието за високотехнологичен скрап ДПРАО. Повечето вече са подготвили документите си за работа в Турция. В съвсем друга графа трябва да сложим и нищо неподозиращите граждани на Козлодуй и областта, които не съзнават, че

на мястото на някогашната централа ще израсне хранилище за радиоактивни отпадъци подобно гигантски гроб на българската икономика.

То ще представлява тунел, издълбан в хълма срещу централата. Активните зони на реакторите ще бъдат нарязани под вода и съхранявани в контейнери, погребани в хълма.
„Една трета от строежа на националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци и съпътстващата инфраструктура се финансират със 72 млн. евро от Международния фонд „Козлодуй“, каза на 28 февруари за БНР Дилян Петров – изпълнителен директор на ДПРАО, което е и оператор на хранилището.












Директорът на ДПРАО Дилян Петров знае къде отиват милионите от продажбата на нарязаните реактори.



Депото трябва да бъде изградено до 2015 година. Техническият проект ще бъде готов в средата на март, каза Петров. Тоест, вече трябва да можем да го видим, нали?
„По-слабо радиоактивните отпадъци от спрените 4 блока на АЕЦ „Козлодуй“ и от работата на Пети и Шести блок ще се съхраняват безопасно в следващите 300 години в това национално хранилище. Строежът му на площадката в охраняемата зона на атомната централа ще започне догодина. След 2015 година в него ще се депонират 140 хил. куб. м. отпадъци, кондиционирани в стоманобетонни кубове“, обясняват от ДПРАО.
С други думи, котерията ГЕРБ вече е договорила превръщането на България в радиоактивно бунище на Европа и вече усвоява сребърниците за това.
Както в. „Атака“ писа в бр. 17 от 18 май 2012 г., светът няма опит в премахването на стари ядрени блокове.
„В България това се прави за първи път, на практика ние тук се учихме и твърдя, че сме се научили. Както виждате, с едната машина вече сме се справили“, обясни на 27 февруари т.г. главен инженер Пламен Петков.

Всъщност подобна операция не е правена никъде по света

не само в България. Тя е лудост и от икономическа, и от технологична гледна точка. България е опитната мишка. Технологически е невъзможно теренът на разрушени реактори да се преведе в състояние на зелена поляна. Цените за тази операция са непосилни. Според тиражираните манипулации можете да срещнете числото 300 милиона евро. Толкова бил похарчил Международният фонд „Козлодуй“ досега за извеждане от експлоатация на малките блокове. По предварителни оценки от продажбата на демонтираните съоръжения трябвало да постъпят близо 30 милиона лева, лъже бюлетина на БТА от 27 февруари. Парите са поне 100 пъти повече, както показа Георги Котев в средата на миналата година. Разрушаването и погребването на един ядрен реактор струва колкото построяването му – около 1.2 млрд. евро. Понеже всеки реактор е безопасен саркофаг за себе си, по света ги консервират.
Е да, ама корпоративните лобисти в ЕК не искат България да има малки реактори. Защото, както казва бившият директор на АЕЦ-а Йордан Йорданов, себестойността на произведената електроенергия от 1-ви и 2-ри реактор беше 20 лв. за мегаватчас, т.е. 2 стотинки на киловатчас.“ (в. „Банкеръ“, 28 март 2010 г.). Затова Костов и дуото Кунева-Паси ги закриха. Тоест, нарязването на малките блокове е операция изключително опасна и вредна за националния интерес на България, но се прави, за да се гарантира, че България никога вече няма да може да произвежда евтина електроенергия, а българските бизнеси – да бъдат конкурентоспособни.
За тази работа по-подходящ инструмент от Бойко Борисов не можеше да има. Трябваше тъкмо такъв тип „политик“ да дойде на власт, за да започне рязането на малките реактори. С това и ще бъде запомнен.

Кой усвои милиардните подкупи за разрухата?

Разрухата на българската ядрена енергетика се заплаща от мултинационалните корпорации, които имат интерес да запазят монопола си в производството на ядрен ток и най-важното – да превърнат България в своя енергийна колония.
Това не се крие, то няма нищо общо с теориите на конспирацията, защото всичко е обявено в медиите. Самото ръководство на АЕЦ „Козлодуй“ се хвали едва ли не, че получава пари, за да нареже на скрап собствените си мощности.
На 12 юни 2012 г. БНТ пусна съобщение със заглавие „ЕС плаща над 1.5 млрд. лв. на България за спиране на 4 блока в АЕЦ „Козлодуй“.
Ето го:
„Близо 870 милиона евро дава Еврпейския съюз на България за извеждането от експлоатация на 1, 2, 3 и 4-ти блок в АЕЦ „Козлодуй“ до края на 2013 година. Част от тези средства трябва да покрият и загубите на България, които трупа от затворените малки блокове. От АЕЦ-а не очакват да има съкращения, тези служители, които досега са работили на спрените блокове, ще бъдат прехвърлени към ДПРАО. Те ще бъдат заети с демонтажа на съоръженията от машинните зали и осигуряването на ядрена безопасност в тези зони на реактора, където все още има радиация. От 1 и 2 блок вече са извадени над 2 хиляди тона метали. Част от тях ще се продадат за скрап, а на годните за работа машини ще се търси пазар, за да се продадат по-скъпо.
През тази есен предстои прехвърлянето и на 3 и 4 блок към активите на ДПРАО. От тяхното демонтиране се очакват още по-големи приходи, защото при модернизацията им преди години тук са вложени хиляди тонове метал за т. нар. „струйно-вихрови кондензатори“.
Заплатите на персонала, зает с извеждането от експлоатация на 4-те малки блокове, се осигуряват от Международния фонд „Козлодуй“. Под надзора на одитори от Европейската сметна палата в момента се прави оглед и актуализация на демонтажните дейности.

Източват ядрен фонд с 3 милиарда лв.

На 10 август 2012 г. в Държавен вестник е публикуван нов Правилник за устройството и дейността на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Това предприятие съществува от 2004 г., което ще рече, че от тогава съществува и правилник за неговата дейност. Какво е предизвикало промяната в него?



Отговор даде Георги Котев (на снимката), който 17 години е работил в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй“ и от 5 години води битка с правителствата на Тройната коалиция и ГЕРБ срещу тайното използване на рециклирано ядрено гориво в АЕЦ.
Промяната е в т. 4 на Правилника, сочи Котев в блога си. Според старата редакция:
„Чл. 4. (1) Предметът на дейност на предприятието е:
1. управление на радиоактивните отпадъци, което включва всички дейности, свързани с манипулирането, предварителната обработка, преработката, кондиционирането, съхраняването и погребването на радиоактивните отпадъци, включително извеждането от експлоатация на съоръженията за управление на радиоактивни отпадъци; (…)
2. изграждане, експлоатация, рехабилитация и реконструкция на съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци и извеждане от експлоатация;
3. извършване на превоз на радиоактивни отпадъци извън площадката на съответното ядрено съоръжение; (…)
В новата редакция този член добива следния вид:
„Чл. 4. (1) Предметът на дейност на предприятието е:
1. управление на радиоактивните отпадъци, което включва всички дейности, свързани с манипулирането, предварителната обработка, преработката, кондиционирането, съхраняването и погребването на радиоактивните отпадъци, включително извеждането от експлоатация на съоръженията за управление на радиоактивни отпадъци;
2. изграждане, експлоатация, рехабилитация и реконструкция на съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци;
3. извършване на превоз на радиоактивни отпадъци извън площадката на съответното ядрено съоръжение;
4. извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения:
а) когато Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ е собственик или титуляр на вещни права върху съоръжението;
б) въз основа на договор с лицето, което е собственик или титуляр на вещни права върху съоръжението;

Къде е заровено кучето?
От т. 2 е „изпаднал“ израза „и извеждане от експлоатация“. Вместо това се е появила нова т.4, която третира „извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения“ при две условия – веднъж, когато ДПРАО е собственик на съоръжението и втори път – когато не е!
Старият правилник предполага, че предприятието ще бъде собственик на всички съоръжения, които ще извежда от експлоатация, т.е. те предварително ще се прехвърлят под негово управление. Изведнъж през август 2012 г. се допуска някой друг да е собственик на извежданата от експлоатация мощност, а ДПРАО да сключва договор с другия собственик за свършване на същата работа – извеждане от експлоатация.
„Защо се прави това? За да се крадат пари, естествено!“, обяснява Котев. Става дума за блокове 3 и 4, спрени, но не изведени от експлоатация на 31 декември 2006 г. В края на 2011 г. те трябваше да се прехвърлят на ДПРАО, твърди директорът му Дилян Петров. Не са прехвърлени, за да продължи източването на единия от двата т.нар. ядрени фонда, а именно този, който събира пари за извеждане на ядрени мощности от експлоатация.
Котев предполага, че блокове 3 и 4 ще бъдат прехвърлени на частна компания, а тя след това ще сключи договор с ДПРАО за извеждането им от експлоатация. Така работата пак ще се върши само от ДПРАО, но пък лъвският пай от съответния фонд ще отива за „собственика“ на съоръжението.
Това е и причината 3-ти и 4-ти блок да не бъдат прехвърлени на ДПРАО, както гласи решението от 12 юни м.г. (виж карето).
Съобщенията от този период подсказват, че ако само ЕС е отпуснал около 870 милиона евро, което е около 1.7 милиарда лева (а не както е изведено от МИЕТ в заглавието „1.5 милиарда“) общата сума надхвърля 2 милиарда лева, защото във фонда за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения постъпват пари не само от ЕС, но и отчисления от всеки продаден киловатчас електроенергия, продадени от централата. През март 2011 г. www.Investor.bg съобщава, че към онзи момент от такива отчисления във фонда са постъпили малко над 1 милиард лева. А от тогава до сега той е продължил да се пълни с процентите от продадената ел. енергия. Излиза, че сега заедно с парите от ЕС може би вече става дума за сума около 3 милиарда лева, изчислява Котев.





Източник:
http://www.vestnikataka.bg/2013/03/борисов-наряза-на-скрап-малките-реакт/
и предаването "В Окото на бурята" по ТВ Алфа от Февруари.2013 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог