петък, 24 януари 2014 г.

Вкарването на “Уестингхауз” в Козлодуй застрашава ядрената ни енергетика

Вкарването на “Уестингхауз” в Козлодуй застрашава ядрената ни енергетика

10 януари 2014

US компанията бе „избрана“ без конкурс да строи реактор, познат само на хартия


Нора Стоичкова

Тоталният отказ на властта да дискутира как американската компания „Уестингхауз“ ще стъпи в Европейския съюз без конкурс, ще изиграе лоша шега на всички ни. Общественото мълчание по въпроса би означавало, че сме съгласни да ни правят на маймуни. А че се опитват, няма съмнение. Това всички без изключение ще го разберат, когато от Париж ни тикнат под носа сметка за 1,5 млрд. евро. Това ще стане напролет, когато Росатом ни осъди в Арбитражния съд, базиран във френската столица. България няма шанс за положителен изход, особено след последния ход на кабинета – уреждането на „Уестингхауз“ да строи АР 1000 без конкурс на една бъдеща нова площадка на територията на АЕЦ „Козлодуй“,

гарнирано с намеци, че има готовност да се пробута и ядрено гориво – пак от „Уестингхауз“ на 5 и 6 блок. Без значение, че досегашните опити руските ВВЕР да заработят с гориво на „Уестингхауз“ в Чехия и Украйна се увенчаха с шумен провал.
Защо обаче е важно да знаем причините, поради които днешната власт избра технология на „Уестингхауз“, при това без конкурс?
Първо, защото рискът при ядрена авария се носи от държавата България, а не от оператора на ядрените блокове. Тоест ние, простите българи, които дори не сме питани дали сме съгласни да пуснем без конкурс една съмнителна дори за американския ядрен регулатор технология, утре ще трябва да обезщетим всяка засегната страна при една евентуална ядрена авария. Едва след това ще има международни процеси и чак когато/ако те излязат с окончателна осъдителна присъда за американската компания, виновната страна ще обезщети България. Евентуално. Тези процеси се точат десетки години.
Второ, много важно е на каква себестойност ще излиза токът от една бъдеща ядрена централа. Тоест, от решаващо значение е колко ще струва този нов 7-ми блок в крайна сметка. А колко ще ни излезе самият реактор АР1000, остава енигма.
Стойността на два такива блока, които се строят в Южна Флорида, е 22,5 млрд. долара. Несравнимо с базовия договор за строеж на двата руски реактора на АЕЦ „Белене“, която, да напомним, беше към 4 млрд. евро. Последната цена за строеж на централата барабар с ескалацията беше огласена на 30 ноември 2010 г. от ръководителя на Росатом Сергей Кириенко: 6.3 млрд. евро. При това руската страна ни предложи сто процента финансиране на централата с изгодна лихва и запазване на 51% държавен дял в нея.

Министър Драгомир Стойнев обеща на американците бизнес за $7 милиарда в Козлодуй, плюс още един милиард за два блока в иначе държавната ТЕЦ „Марица изток“ – 2.


Трето, този „книжен“ блок никъде в света не съществува. Или, както казват специалистите, няма референтност. А като няма референтност, как министър Стойнев си е съставил мнение, че това е една супер технология? Ако беше така, целият свят щеше да иска АР1000, а към днешна дата такъв интерес липсва. Централата в Китай с тоя тип реактори закъснява.
Референтността се съотнася и към възможността АР1000 да бъде лицензиран в ЕС и у нас. Според наши източници, френската страна изобщо не била доволна от нашия избор. Само да напомним, че Франция е втората ядрена сила в света, където действат 57 ядрени реактора. Е, питахме ли нашите партньори във Франция какво мислят за нашата невнятна ядрена визия? Не. И как утре ще потърсим тяхното съдействие, за да се лицензира една конкурентна за тях технология?
Все по-често в ядрените кръгове у нас се чуват коментари, че всъщност няма да има 7-ми блок в Козлодуй. Че всичко това е начин да се окаже натиск върху руската страна. Нима!? Трябва да си луд, за да мислиш, че от този тъп ход на нашите болни управленски мозъци Русия ще се гътне възнак. Точно обратното. Пускането на „Уестингхауз“ без конкурс в България ще предизвика още по-твърда и безкомпромисна руска позиция пред арбитража в Париж. Нека не забравяме, че това, което преля чашата на търпението, беше решението на кабинета „Борисов“ да даде на „Уестингхауз“ технико-икономическия анализ за “Козлодуй” – 7, което налагаше руснаците да предадат на американския си конкурент цялата документация по АЕЦ „Белене“. От Росатом отказаха. А седмица-две по-късно направо ни заведоха арбитражен иск, понеже сме големи отворковци.
А пък „Уестингхауз“ направо шибнаха в земята не просто всички цивилизовани правила, но и моралните такива – те проучваха, проучваха и накрая обявиха, че тяхната технология била най-добрата.

Учудващо е как всички мълчат за това. Как на никой от взелите това идиотско решение не им пука. И още по-невероятно е, че никой не им търси сметка.


Факсимиле от писмо до американския ядрен регулатор което сочи, че реакторът АП 1000 е дефектен и не трябва да бъде лицензиран. Датата е 11 ноември 2011 г.



Днешното правителство се е оплело като пате в кълчища из енергийната сфера, но още не пада от власт по една-единствена причина и тя е – масовото народно обединение срещу връщането на власт на Бойко Борисов. Никакви протестъри, никакви блокади по центъра на София не могат да замъглят взора на българите. Никакви ритуални самоубийства и комбинации между Реформаторския блок и ГЕРБ. Истината е, че мислещите и необлъчени хора у нас сериозно се притесняват от възможността Бойко Борисов отново да се възкачи на премиерското място. И ще търпят всякакви безумия, докато не се покаже нова алтернатива. Защото, освен че е национално безотговорен и че може да дели само на 2, Борисов е страхлив, а оттук – подъл и отмъстителен. Видяхме с очите си какво стори на спонсорите си, когато взе властта преди 4 години. Смятайте на какво е способен срещу критиците си.
 Но страхът от връщането на ГЕРБ не може да удържи на власт това правителство, защото до днес не видяхме ни един управленски ход за стабилизиране на енергийната сфера. Не се видя и някакъв положителен изход от безкрайните проверки на ЕРП-тата. Не се предприема нищо за нормализиране на отношенията с Росатом, а как иначе ще стане, никой не казва.
 Като попиташ експертите, всеки на първо четене казва едно и също – пуснаха „Уестингхауз“, защото само така могат да разчистят пътя за размразяването на проекта АЕЦ „Белене“. Демек, гледаме и вълкът да е сит, и агнето цяло. Но как могат да си правят сметките без Франция, просто умът не го побира. Единствено младостта и неопитността на министър Драгомир Стойнев са донякъде обяснение, но не и оправдание, за тъпия и груб подход към Росатом. Нима не виждат, че Франция ще се запъне за лицензирането на АР 1000 на територията на ЕС?



Токът на US-реактора ще бъде в пъти по-скъп от този в Белене

Погледнете си сметките за ток, аз съм сюрпризирана и то неприятно! И не знам какво е това ИТН ? Бясна съм! Досега висях на електромера ………Само СВД !
Наталия Петрова, фейсбук

А какво е СВД, бихме попитали пък ние инспекторите, които отчитат електромера. Но дори и да има обяснение, какви точно добавки се начисляват в сметките, основната компонента там е себестойността на тока. Е, тя зависи изключително от стойността на инсталираните мощности. А някой в тая държава запознат ли е с финансовия модел на предложението на „Уестингхауз“. Чуват се откъслечни информации, че само един АР 1000 може да струва към 7 милиарда долара. Почти колкото двата ВВЕР на площадката в Белене. Такава информация потече и от Министерството на ядрената енергетика в Индия, които май ще се откажат от АР 1000. Те пуснаха на 26 декември 2013 г. едно сравнение по себестойност между различните технологии, от което излезе, че киловатчасът от френските EPR – технология на AREVA, които работят на АЕЦ „Джайтапур“, e 15 цента. Стойността на киловатчаса от АР 1000, които евентуално ще се строят в АЕЦ „Митхивирди“, е 19 цента, а от руските ВВЕР, които работят на АЕЦ „Куданкулам“ е едва 6 цента. Данните са от професионалния сайт nuclear.ru.
И Индийското Министерство на ядрената енергетика отива към решението да се откаже от технологията АР 1000 като скъпа, тъй като един индийски министър може да прецени кое е по-полезно за държавата му. Евтината електроенергия винаги е в основата на икономическия растеж. Т.е. без евтин ток няма ръст, няма богатство. Има беднотия и робство.
 И ако днес сметките за ток са неразгадаеми, то утре ще станат направо непоносими за българите. Защото няма кой да потърси сметка на днешните управляващи за избора им на една неясна ядрена технология с още по-неясен финансов модел, който пускат без конкурс у нас.
Мераците да се увеличи цената на тока у нас, не са от вчера. Средната цена на тока е няколко пъти по-ниска от средната за Европа. Себестойността на тока от Козлодуй е около 7 стотинки. И естествено европейските търговци на ток не са доволни от това „изкривяване“ на пазара, тъй като на международния пазар нашите търговци могат да им правят дъмпинг.



Нашите кадри са специалисти по ВВЕР, не по АП 1000!


Нашите кадри са специалисти в технологията ВВЕР, а не в АП 1000. От Китай ли ще внасяме работници за 7-ия реактор в Козлодуй, или от САЩ?


Ако не се размрази проектът АЕЦ „Белене“, няма да има нормализация на отношенията с Росатом и това може да бъде пагубно за нашата ядрена енергетика. Нека не забравяме, че ние разполагаме с 60 години ядрен опит и подготвени ядрени специалисти, които са най-добри в света, но по руската технология ВВЕР. Да ги убием ли тия хора, а? Или да действаме както при трансформацията на българската армия преди десетина години, когато пратихме ракетчиците да карат таксита, вместо да пазят въздушното ни пространство? Та сега и ядрените ни инженери да вземат да се потрудят в системата на градския транспорт.
Безобразното разпиляване на човешки потенциал, това е проблемът на България от 20 години насам. Защото един квалифициран ядрен инженер навсякъде по света получава по 1 милион долара заплата годишно и още толкова като годишен бонус – това го твърди Янко Янков, който доскоро беше единственият висикопоставен българин в МААЕ. А ние тук ги подритваме и обиждаме, като че ли най-лесно се постига ядрен потенциал на една страна. Наричаме ги „ядрена мафия“ и позволяваме на разни Гамизовци да изливат върху им гамизовщините си, платени от опозиционни енергийни лобита.
В крайна сметка, ако руската страна осъди България на 1,5 млрд. евро за нанесени щети, може пък това да подейства отрезвително на цялата ни нация. Която е крайно време да се събуди и да се бори за запазване на безспорните си достижения, едно от които е ядрената ни енергетика.



Източник:
http://www.vestnikataka.bg/2014/01/вкарването-на-уестингхауз-в-козло/

Връзки
http://afera.bg/mishena/53659.html

СТАНОВИЩЕ от „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ ЕАД
по чл. 17, ал. 5 от НАРЕДБА за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда по предложенията, препоръките, мненията и възраженията в резултат на проведени обществени обсъждания на Доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционно предложение:
“ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВА ЯДРЕНА МОЩНОСТ ОТ НАЙ НОВО ПОКОЛЕНИЕ НА ПЛОЩАДКАТА НА АЕЦ „КОЗЛОДУЙ“
http://afera.bg/wp-content/uploads/2013/12/stanoviste_po_cl_17-2-33.pdf

http://www.ataka.tv/видео/в-окото-на-бурята-68бр-14-12-2013г-c3903.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог