събота, 25 януари 2014 г.

БОГОМИЛ МАНЧЕВ ЗАВЕЛ АМЕРИКАНЦИ ЗА АЕЦ „БЕЛЕНЕ” В БАНКЯ ПРИ БОРИСОВ, ПОСРЕДНИК НА СРЕЩАТА – РУМЕН ПЕТКОВ

БОГОМИЛ МАНЧЕВ ЗАВЕЛ АМЕРИКАНЦИ ЗА АЕЦ „БЕЛЕНЕ” В БАНКЯ ПРИ БОРИСОВ, ПОСРЕДНИК НА СРЕЩАТА – РУМЕН ПЕТКОВ


Публикувано на 18.01.2014 / 9:07 ч. от afera


Богомил Манчев завел американски инвеститори за АЕЦ “Белене” при Бойко Борисов. Посредник за срещата бил Румен Петков, съобщава в. “Преса”. Петков вчера призна, че преди около три месеца разговарял с лидера на ГЕРБ в къщата му в Банкя. Изненадващо Борисов обещал парламентарната група на ГЕРБ да подкрепи рестарта на “Белене”. Поставил само едно условие – държавата да не дава пари за проекта. Последната позиция на Борисов за Втора атомна бе, че тя не бива да се строи.

На референдума за “Белене” миналата година той призова членовете и симпатизантите да гласуват “против”. Лидерът на ГЕРБ също потвърди, че се е срещал с Румен Петков и са говорили за “Белене”. “Даже поканих Делян Добрев и им казах моите условия: ако не се дават държавни пари, държавна гаранция, договор за изкупуване на ток – ако тези условия ги има, за мен няма лошо да е частен този проект”, презна вчера пред Нова ТВ самият Борисов. Румен Петков каза, че се гордее с разговора за “Белене”, който провел с Борисов. Той обяви, че информирал премиера Пламен Орешарски два пъти за срещата в дома на Борисов – преди тя да се състои и след края й.

Орешарски обаче само няколко часа по-късно го опроверга публично. “Никога не сме говорили за негови срещи с Борисов”, заяви премиерът.

“В дъното на заверата е енергийният бос и обвиняем за източване на 8 млн. лева от проекта за Втора атомна Богомил Манчев. Манчев, чиято фирма “Риск инженеринг” беше подизпълнител на консултанта по “Белене”, е известен с това, че е спонсор на Първанов, и в случая има сериозна мотивация за “пробуждането” на гражданското движение – 500 милиона евро. Приблизително такава сума се очаква да лапне той, ако АБВ успее да договори размразяването на АЕЦ “Белене”. Цифрата представлява комисионата от 5% от 10 млрд. евро, която непозната на БГ пазара американска фирма се кани да инвестира за изграждането на “Белене”, пише още вестника.

Богомил Манчев отказал да коментира разговора в Банкя. Най-вероятно отново става въпрос за фонда “Куантум груп”, който шефът на “Риск инженеринг” представи през 2012 г. Тогава той обясни, че американците ще обезпечат т.нар. собствен капитал от 2 млрд. евро налични, останалите до 8 млрд. евро ще дойдат от други инвеститори. Манчев заяви, че неговата фирма имала участие с “Куантум” в проекти в различни части на света. “Риск инженеринг” е подизпълнител на американския инвестиционен фонд в обект в Близкия изток, пише още изданието.

Afera.bg       http://afera.bg/skandalno/55200.html
Също интересно: http://afera.bg/mishena/55171.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог