събота, 25 януари 2014 г.

Мъж загина при авария в подстанция "Ихтиман" ползвана от ЧЕЗ

Мъж загина при авария в подстанция "Ихтиман"

25 януари 2014, 16:37

Мъж загина при авария в подстанция "Ихтиман". Инцидентът остави целия град без ток, предаде репортер на БГНЕС.
Станала е авария в трафопоста на територията на стария чугунен завод, стопанисван от работниците частна фирма – "БМП" ООД, разказаха запознати пред БГНЕС. Двамата работници са били опитни. При аварията, единият е починал на място, а другият е с 90% изгаряния.
Във връзка с възникналата авария и инцидент в подстанция "Ихтиман" от пресцентъра на Министерство на икономиката и енергетиката заявиха, че подстанцията и активите й са собственост на Чугунолеярен завод - Ихтиман. "Подстанция "Ихтиман" се използва от ЧЕЗ за електроснабдяване на град Ихтиман и околните села. Държавните дружества ЕСО и НЕК нямат ангажимент към поддръжката на подстанцията", допълниха от дружеството.
От пресцентъра на МВР заявиха по-рано, че знаят за смъртен случай в подстанция на дружеството, но нямат повече информация. От пресцентъра на ЧЕЗ казаха единствено, че е имало аварийно изключване в 9.40 часа тази сутрин.
Според запознати, инцидентът е нещастен случай. Полицията води разследване. Съоръжението обаче е на частна фирма, служителите също. /БГНЕС


Източници:
1. http://www.vesti.bg/novini/myzh-zagina-pri-avariia-v-podstanciia-ihtiman-6003810
2. http://www.focus-news.net/news/2014/01/25/1875750/ministerstvo-na-ikonomikata-i-energetikata-podstantsiya-ihtiman-i-aktivite-y-sa-sobstvenost-na-chugunoleyaren-zavod-ihtiman.html
3. http://news.bgnes.com/view/1138875

Човек загина при инцидент в електрическа подстанция

Друг служител е с 90% изгаряния и е в "Пирогов"

При инцидент в подстанция в Ихтиман загина човек, а друг е с опасност за живота, съобщи агенция "Фокус". По първоначални данни, причината за трагедията е възникнала волтова дъга, при отстраняване на авария.

Двама служители са били на мястото, като единият на 56-годишна възраст е загинал, а другият - 60-годишен е с 90 % изгаряния и е настанен в „Пирогов”.

Трудовата злополука е станала в подстанция на бившия чугунолеярен завод в Ихтиман. Подстанцията не е собственост на ЧЕЗ или на НЕК, а е собственост на частна фирма, която се помещава в сградата на бившия завод.

Самата авария е възникнала около 01.40 часа тази нощ и електрозахранването е било прекъснало. Двамата от служителите, които са отговаряли за отстраняването на аварията, са започнали работа. Но по време на отстраняването на проблема, е възникнала волтова вълна, при която е починал 56-годишният служител, а колегата му е бил тежко ранен и в момента лекари се борят за живота му.

На местопроизшествието е извършен оглед, и е образувано досъдебно производство. По случая се води разследване.

Във връзка с възникналата авария, Министерството на икономиката и енергетиката информира, че подстанция "Ихтиман" и активите й са собственост на Чугунолеярен завод - Ихтиман. Подстанция "Ихтиман" се използва от ЧЕЗ за електроснабдяване на града и околните села. Държавните дружества ЕСО и НЕК нямат ангажимент към поддръжката на подстанцията.

Пострадалите работници не са служителите нито на ЕСО, нито на НЕК.

4. http://www.dnes.bg/stranata/2014/01/25/chovek-zagina-pri-incident-v-podstanciia-na-chez.213699

 
Какво се разбира от материалите:

От 1:40 до момента цял Ихтиман и селата са без ток.
От ЧЕЗ нищо не знаят, макар да използват тази подстанция за захранване на целия град и околните села. Макар да са ползватели, поддръжката и наблюдението е оставено на частна фирма! Бог да прости и благослови в Рая поредните жертви...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог