вторник, 14 януари 2014 г.

ПЛАЩАМЕ 20 ГОДИНИ ПО-СКЪП ТОК ОТ ГЕРМАНЦИТЕ

ПЛАЩАМЕ 20 ГОДИНИ ПО-СКЪП ТОК ОТ ГЕРМАНЦИТЕ

28 ноември 2013 12:17 | Тодор Канев |


През последните години все повече се превръщаме в потребителско общество, което по-често си купува продукти и услуги, в които се влагат огромно количество електроенергия, която основно се добива от подземни ресурси – въглеводороди или това е общо 80% от всичката добита енергия на Земята, като това е огромен ресурс, който не може да бъде възстановен. Стремежът на Европейския Съюз е до 2020 година възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) да достигне 20% от общото енергийно потребление, като по този начин да се намалят въглеродните емисии в атмосферата и да оставим един по-чист Свят на нашите деца.

Интересен е фактът, че за един час Слънчевите лъчи огряващи Земята доставят количеството енергия необходимо на човечеството за една година. В България добитата енергия от слънцето се превърна в основна тема на дискусии срещу увеличаването на дела на ВЕИ в общото потребление на електроенергия поради високата си цена. В момента според доклад на Министерството на икономиката и енергетиката общата мощност на фотоволтаичните централи е 1040 MW, като това е 22% от всичката произведена електроенергия от ВЕИ.

Общият дял на произведената електроенергия от възобновяеми източници за 2012 година е 16.5%, като този дял трябва да достигне до 16% от общото енергийно потребление на страната до 2020г. от поетите ангажименти на България към ЕС. За сравнение в Германия произведената от фотоволтаични централи мощности е 20% от общите дялове ВЕИ мощности, а в общото годишно енергийно потребление ВЕИ заема 12.1%. Стремежа е фотоволтаичните мощности, да се увеличат, като до 2020 година да достигнат 52 GW. На пръв поглед процентното съотношение на фотоволтаиците между България и Германия са близки и бихте си задали въпроса. Защо в Германия не се обявяват срещу увеличаването на общия дял ВЕИ в енергийното потребление.

Много интересна информация има на страницата на Немското Министерство на околната среда и атомното регулиране според, която преференциялната цена, на която се изкупува енергията от фотоволтаичните централи над 1 MW от 01 април 2012 година е 135 Евро (264лв) за мегаватчас. Сигурно си спомняте, как по същото време правителството на ГЕРБ ни обясняваше, как работи за намаляване на цената и се бори с тежкото наследеното. Ако се поинтересувате ще установите, че в същия период до 1 юли 2012 г. преференциялната изкупна цена от фотоволтаици в България беше 485 лв за мегаватчас, което е разлика от 221лв на мегаватчас в сравнение с цената в Германия, която разлика ще трябва да я изплащаме в продължение на 20 години. Оказа се, че правителството чрез регулатора ДКЕВР е работило на страната на едрия капитал, а не е защитило най бедните европейски граждани.

Според Закона за енергетиката преференциалната цена за ВЕИ е гарантирана за срок от 20 години и влиза в сила от датата на въвеждане на обекта в експлоатация. Това означава, че Министерството на регионалното развитие и благоустройство чрез дирекцията ДНСК е тази, която е узаконявала въведените съоръжения в експлоатация и от нея се е определяло на каква цена ще се продава електричеството за период от 20 години в зависимост от това, кога обектите са въведени в експлоатация. В публичния регистър на издадените разрешения за въвеждане в експлоатация на обект за 2012 г. можете да установите следната информация. За период от 10 работни дни от 18 юни до 29 юни 2012 година са издадени общо 716 разрешителни за въвеждане в експлоатация.

Основният дял от всички тези разрешителни е на фотоволтаични централи, като на 27 юни са издадени 100 разрешителни, а на 29 юни са издадени 176 разрешителни, като първенец е службата в Пловдив с издадени общо 33 разрешителни за един ден при условие, че в този период в службата са работили общо 8 служители. Ако вземете общия брой разрешителни за въвеждане в експлоатация за годината и се разделят на работните дни ще установите, че ДСНК в цяла България издава между 20 и 25 разрешителни за ден, а за един ден точно преди да влезе в сила новата цена обявена от ДКЕВР в ДНСК са издали 176 разрешителни за въвеждане в експлоатация. За тези 10 работни дни са въведени в експлоатация фотоволтаични централи с обща мощност 430 MW или това са 41% от всички слънчеви мощности в България.

На интернет страницата на ДКЕВР http://www.dker.bg/KAPDOCS можете да се запознаете с докладите на едни от най-големите фотоволтаичини централи в България. Интересна е информацията в доклада на една от двете от най-големи фотоволтаични централи, в които срока за изкупуване по доклада не е 20 години, а е 27 години с гарантирано преференциална изкупна цена. В същия доклад в финансовата част е записано, че едноличния собственик на обекта е на финансова загуба през последните две години, а ще инвестира крупна сума, която ще бъде взета на заем от чужда финансова институция. Как е възможно да получиш кредит за милиони при условие, че си на финансова загуба, а може би отговора се крие именно в тези 221 лв., които са разликата между цените. Това са 54% гарантирана печалба при услови на гарантирано изкупуване за 20 години, като ние гражданите ще трябва да заплатим тази печалба.

Според Закона за енергийната ефективност от 2011 година в Италия всички нови сгради или тези, които искат да извършват основен ремонт на сградите се задължават да инвестират в сградата задължително ВЕИ, като техния дял трябва да заема по-голяма част от консумираната енергия в сградата. В Германия след, като насърчаваха в продължение на 5 години инсталирането на малки фотоволтаични централи и колектори за топла вода върху домовете. От тази година федералното правителство ще субсидира въвеждането на акумулаторни устройства, които да съхраняват произведената енергия през деня от фотоволтаиците в домовете и тя да може, да се консумира през нощта, а остатъка се изкупува от разпределителните дружества.

Ще може ли Българското правителството чрез своя регулатор, да последва добрите Европейски практики във ВЕИ сектора на водещите страни Германия и Италия, в които се насърчават малките производители и частни лица да инсталират ВЕИ в своите домове, което има и социален характер или ще продължи да насърчава едрия капитал?

Източник: http://argumenti-bg.com/33720/plashtame-20-godini-po-skap-tok-ot-germantsite/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог