сряда, 29 януари 2014 г.

ЧЕЗ с множество разследвания за нарушения в Чехия

ЧЕЗ с множество разследвания за нарушения в Чехия



|


Вицепремиерът Мартин Пецина избегна въпрос на АЛФА ТВ за скандалите около електроразпределителното дружество
„ДКЕВР беше предприел процедура за отнемане лиценза на ЧЕЗ, обаче това дело беше приключено в полза на компанията, случаят е приключен“, отклони темата Пецина

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Чехия Мартин Пецина избегна въпрос на АЛФА ТВ за стартиралите разследвания срещу ЧЕЗ в родината му. Това стана на брифинг в Министерски съвет  в понеделник.

В последните месеци електроразпределителната компания все по-често е обект на съдебно разследване. Поредицата проблеми се отразяват сериозно на бизнеса на ЧЕЗ и според анализатори заплашват дори бъдещото им съществуване. Енергийната компания е разследвана за серия съмнителни сделки, измами и конфликт на интереси. Дори чешкият президент Милош Земан изрази опасения, че ЧЕЗ са опасни за страната. Службите за борба с измами разследват компанията, в която има значително държавно участие, и за възможен конфликт на интереси спрямо закона за възлагането на обществени поръчки. Обект на разследване са възлаганите от дружеството такива с посредничеството на една от дъщерните й фирми „Шкода инвест“.
Това е капка в морето в сравнение с балканските проблеми на чешката компания. В началото на годината държавният енергиен регулатор в Тирана отне лиценза на ЧЕЗ заради неспазване на споразумението с правителството на Албания. Електроразпределението на страната беше върнато под държавен контрол, а албанското правителство вече търси нов собственик на електропреносната си мрежа.

Проблемите на ЧЕЗ с потребителите в България съвсем не са европейски прецедент. Ние сме вторият най-голям пазар за компанията след родната Чехия и загуба на лиценза у нас би докарал ЕРП-то до фалит.

Припомняме ви, че партия АТАКА има ясна позиция за чуждестранните ЕРП-та, между които е и ЧЕЗ. В управленската си програма „Планът Сидеров“ националистите заявяват, че електроразпределителните дружества трябва да бъдат одържавени. По този начин правителството ще регулира цените на електрическата енергия, а гражданите ще бъдат предпазени от ограбването, на което са подложени днес.


Източник: http://www.vestnikataka.bg/2013/12/чез-с-множество-разследвания-за-наруш/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог