вторник, 14 януари 2014 г.

Как се прави милион за седмица или колко часа „грее” слънцето над България?


/Поглед.инфо/ Още за грабежа от и чрез енергетиката

Отскоро Електроенергийният системен оператор (ЕСО) започна да показва на уебсайта си таблично, в реално време количеството произведена електроенергия,процентната пропорция и общото потребление на РБългария. http://tso.bg/default.aspx/page-707/bg

Може да се види как АЕЦ работи на 50% от мощността си, фотоволтаиците на 100%, и как ТЕЦове, ВЕЦове и другите допълват „енергийния микс”. Заради шепа олигарси, най-евтиният ток от АЕЦ „Козлодуй“ е ограничен на 50%, за да купуваме скъпа енергия от ФЕЦ, ВяЕЦ (т. нар. възобновяеми) и силнозамърсяващите и скъпи кондензационни ТЕЦове. Дори в момента един бърз поглед показва, че производството на не-екологичните ТЕЦове е по-голямо от най-екологичния АЕЦ „Козлодуй“. Само квотите за тоновете изхвърляни в атмосферата въглеродни, прахови, серни, че дори и радиационни замърсявания за денонощие от изгарянето на въглищата съставляват не малка част от цената. Нека не споменаваме засега пораженията върху екологията и здравето на населението, защото те са неизчислими!

27.07.2013 г. – 2:44 ч нощем

Да преминем към темата за седмичния милион. Една нощ след 01:50 ч. докъм 2:50 ч. се загледах в горепосочените таблици на ЕСО показващи генерирането на електроенергия в реално време. http://tso.bg/default.aspx/page-707/bg

Направи ми впечатление „скромната” генерация на 8 Мегавата енергия от ФЕЦ-овете. В детската градина ни учеха, че всеки фотоволтаик, за да генерира ток, нужно е Слънцето да грее силно. В други вечери показанието се зануляваше далеч преди залеза – нещо нормално. Двойно намаление на интензитета води до двоен спад на генерираната мощност, но поради логаритмичното възприемане на нашите сетива, ние чувстваме, че светлината е намаляла само с около 5%. Затова може да четем на свещ при интензитет милиарди пъти по-слаб от слънчевия.

Изостреното ми внимание доведе до по-близко следене на залезите. Мощността в събота в 21:30 ч. беше „зависнала” на 7 Мегавата. В неделята 5 души се загледахме в таблиците на ЕСО, всеки от дома си. В 20:15 ч. мощността от ФЕЦовете беше паднала на 10MW. Към 20:30 ч. някак си твърде рязко 3МWпотънаха и от 10 се смъкна на 7MW. По астрономически данни залезът е обявен за 20:45 ч., но уви, и в 21:00 ч. ФЕЦовете „генерираха” все още по 7MW. В 21:30 ч. беше пълен мрак, но се оказа, че законите на физиката за българските ФЕЦове не важат. Също както Конституцията на Република България не важи за ЕРП-тата, за Топлофикация и за другите монополисти! Алберт Айнщайн и Никола Тесла биха споделили, че навярно друго слънце грее там, навярно царят Слънце - Бо. Бо. грее, незасенчен от И. Ф.?

Ясно е, че тук става въпрос за грабеж. За нагъл грабеж! Как става това? Елементарно, Уотсън. Електромерите, които са регистрирани да отчитат електроенергията „генерирана от ФЕЦ”, се въртят по друг начин, но не и от ФЕЦ-тока. Лесно ли е това? Абсолютно! Ако сте ЕРП значи имате системен достъп до електромера и просто манипулирате уреда в реално време да „отчита” фиктивна енергия. Ако случайно нямате този достъп, нужен Ви е мрежов трансформатор с нисковолтова вторична намотка, която да свържете към токовата верига на въпросния електромер в нужната полярност и фаза и да регулирате тока с реостат, тоест да регулирате количеството на „генерираната” от вашия „фотоволтаик” енергия. Фотоволтаикът дори не е нужно да съществува. Достатъчно е примерно да нахакате боядисани в кафяво ламарини, които иззад оградата или от птичи поглед да приличат на слънчеви панели. И през деня да пускате „схемичката” да върти банкомата, простете, електромера! Важното е да кажете на чичата, дето блее там, да пуска схемата, като изгрее слънцето и да я спира, когато залезе. Освен ако не сте много алчен и нагъл и напук на всички закони и всички хора сте решил да въртите банкомата нон-стоп. Или ако човекът заспи и забрави...

Ако сте ЕРП, както казахме, от това по-лесно няма. Защото вие сам „пазите” и електромера, и таблата, и „схемата” на кражбата. Ако в тази схема се въртят 8 Мегавата по 700 лева на мегават за 24 часа се акумулират 8х700х24=134 400 лева на денонощие или за седмица 940 800 лева. Близо милионец. Ако не сте толкова нагъл да се набивате на очи нощем, с 8 мегавата ще навъртате милиончето за две седмици. Денем може и да не сте сам, може общо браншово да „въртите” електроенергия за 100-200-300-500 Мегавата. Един врътка с 8, друг със 7, трети с 3 и прочие мегавати. Никой няма да ви забележи в ЕСО или в НЕК, особенно ако си платите да не Ви забелязват.

Докато размишлявах над тези факти направих пак снимка на „генерираните” мегавати от ФЕЦ в 21:47 ч. Нямаше промяна. Нека не се залъгваме, че има случайна грешка, повторението й е доста симптоматично!

04.08.2013 г. – 21:46 ч. вечер

След 17 минути пак погледнах! УРА, в 22:03 ч. ФЕЦ енергията се беше занулила! Слънцето най-сетне залезе!!! Източването на НЕК с 5 000 лева на час свърши! За тази нощ... За да продължи от следващата сутрин пак!

С това призовавам, сезирам Прокуратурата да се заеме сериозно с извършваните систематични кражби от електроенергетиката ни! Да се извадят данните от ЕСО кои именно електромери на кои фирми генерират нощен фотоволтаичен ток и дали същото превъртане не се прави и денем. Да се направи пълна проверка на схемите на свързване и начините на манипулиране на средствата за търговско измерване на всички „играчи”! Държавните органи също така сериозно да преразгледат цените на изкупуване на „зелената” енергия и да ги приравнят към цената за продажба на електроенергията за бита. Така, както е във редица държави по света. Така, както е в над 200 000 домакинства и ферми в Германия от 2009 г. насам, в САЩ и др. Мощностите прикачени към СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ им електромери се въртят назад, когато слънцето генерира повече от потреблението на домакинството.

Някои ще отворят усти като багажници на комби-Жигули, ама разходите? Къде няма разходи? За да бъде построен един ТЕЦ или АЕЦ, капиталовите вложения CAPEX достигат милиони, че и милиарди. Един реактор за Белене струва 1 милиард! След това този реактор, за да генерира евтин ток, иска да папка ядрено гориво. Реакторите не работят на безплатна слънчева светлина, нали? Именно безплатна! Защото при ФЕЦ имаме почти нулеви оперативни разходи! Неслучайно фотоволтаичният парк на ЧЕЗ се нарича с името „Free Energy Project Oreshets EAD” с пикова мощност от 4.9 Мегавата - http://www.cez.cz/en/cez-group/cez-group/foreign-equity-shares.html#bulgaria С други думи електроенергията от ФЕЦ следва да изплаща единствено първоначалната инвестиция, ако тя е направена от Държавата. Ако е частна инвестиция, собственикът да си покрива сам приходната страна по бизнес плана си, като търси сам реализация на либерализирания пазар. Затова тази „безплатна” слънчева енергия следва да се търгува по пазарни и не по цени по-високи от тока за бита. Призовавам всички финансови преференции, които шепа мутри ползват сега, за да източват държавата и всички нас, да бъдат пренасочени към обикновените хора с цел инсталация на панели по покривите в градовете и реализиране на децентрализирани и силно географски диверсифицирани мощности съгласно Третия Енергиен Пакет и ЕС програми за енергийна ефективност – последното така или иначе е съкровен блян на не един-два офшорски олигарси облечени с „дондукова” власт. А за осъществените кражби да бъде потърсена съдебна и материална отговорност и съпътстваща конфискация, откъдето ще дойдат и панелите, ако ги има изобщо. Така ще бъдат освободени милиони засенчени декари плодотворна слънчева земя, за да произвежда ХРАНА. Кое може да бъде по-зелено и по-екологично от това? Досетихте се – единствено зелените долари на „зелената” мафия, заради което започнах този слънчев фейлетон за „слънчевия” милион.

P.S.Изследването е правено преди седмица. На 05.08.2013 г. до 22:00 ч. имахме 7 Мегавата генерирана и несъмнено фактурирвана „възобновяема енергия” от НОЩНОТО СЛЪНЦЕ!!! И в 22:01 ч. слънцето РЯЗКО ЗАЛЕЗЕ!

05.08.2013г. 22:00 ч.

Моля, взелите подкупите другари да бъдат така любезни да помогнат на съответните мутри да си пренастроят таймера!!!

05.08.2013г. 22:01 ч и нататък.

Накрая, нека цитирам следното от месец април 2013 г.: http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/04/10/2038755_asen_vasilev_ima_vei_centrali_rabotili_po_32_ch_na/

„Асен Василев съобщи, че министерството е започнало вътрешна проверка на част от числата, които са предоставени от производителите и резултатите досега показват, че има фотоволтаични централи, които през февруари са работили със слънцегреене 32 часа в денонощието. Тоест те са открили някакъв начин да минават през времето напред и назад и да произвеждат с осем часа повече от денонощието на ден“. По думите му само в едно от електроразпределителните дружества са открити присъединени 50 такива централи.

Един от читателските отговори е красноречив: „Този вариант се обсъждаше от потенциалните строители на ВЕИ още преди започване на проектите– дакупуват евтин ток от НЕК и да им го продават като произведен от ВЕИ! Схемите са елементарни!ВЗакона за ВЕИ, тоест „нашия закон“, както Бойко Борисов нарече приетия през 2011 г. от мнозинството на ГЕРБ законодателен акт,има вратичка, като на ВЕИ-централите им е разрешено да ползват за "собствени нужди" евтин ток от НЕК!”

P.P.S.Днес, 12 август 2013 г. , до 20:34 ч. кражбата беше 79 MW;след това„спадна“ на 3 MW;ичак в 20:50 ч.я „занулиха“. Според метеоролозите залезът в Софияе бил в 20:32 ч.Според ЕСО обаче, днес слънцето е залязло в 20:50 ч.

За сравнение, вчера в 20:17ч. имахме 8MW, които се поддържаха константно на 7MW до 22:00 ч.

С Уважение, инж. Стефан Тошев

Източник: http://bulgarski.pogled.info/news/47809/Kak-se-pravi-milion-za-sedmitsa-ili-kolko-chasa-gree-slantseto-nad-Balgariya

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог