Заради тройния скок на жалбите от  завишени декемврийски сметки, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е влязла на проверка в „Топлофикация София”. Това съобщи  Еленко Божков, член на комисията. Той представи справка, според която през миналата година в регулатора са постъпили общо 13 087 жалби при 3887 през 2012 г. Три четвърти от всички жалили се през миналата година са се оплаквали от сметките и от сумата за сградната инсталация, която им е начислена, обясни Божков. Останалите жалби са за качеството на услугата и по други проблеми с топлофикация.Ден по-рано от Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че от началото на януари при тях са постъпили 25 жалби от сметките. Министър Драгомир Стойнев дори призова Столичната община да поеме своята отговорност към „Топлофикация София”. По думите му в системата на отчитането на топлинната енергия и работата на топлинните счетоводители очевидно има съществени пропуски и слаб контрол.

Стартиралата вчера проверка на столичната топлофикация е третата, която ДКЕВР започна да извършва в дружеството от началото на годината. Първата е за спазване на условията на лицензията, а втората – за начина на присъединяване на нови абонати и изкупуване на съоръжения, съобщи още Божков. По повод на проверките той коментира, че е рано да се каже дали ДКЕВР ще отнеме лицензията на „Топлофикация  София”.
След среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова по обяд вчера шефът на топлофикацията Стоян Цветанов коментира: „Мога да гарантирам, не като директор, а като дългогодишен експерт, че е невъзможно да се отнеме лицензът на „Топлофикация София”. Тези три проверки няма как до доведат до това”.

По-рано през деня Еленко Божков съобщи още по Би Ти Ви, че при започналите по-рано проверки от регулатора са установили, че повече от 30% от топломерите в абонатните не са минавали проверка повече от 2 г. По думите му повредата на топломерите или това, че не са нанесени правилните топлофизични характеристики на сградата, може да е
една от причините за завишените сметки

Според Еленко Божков решението в случая е приемането на нови общи условия на „Топлофикация София”. Той припомни, че такива вече са били внесени от софийското парно за разглеждане в ДКЕВР, но после, без санкцията на собственика му – Столичната община, са били изтеглени в началото на януари. Както и че новите общи условия започнаха да се изготвят след масовите протести миналия февруари заради много високите сметки. В тях се планираха много мерки в полза на абонатите, като например да не се плащат лихви върху прогнозните сметки за парното, които получаваме цяла зима.

От ДКЕВР обаче планират контрамярка и тя е комисията сама да измени общите условия на „Топлофикация София”, каквито права й дава Законът за енергетиката.

От пресцентъра на столичното парно съобщиха, че едва 1,3% от жалбите за миналата година са били основателни. Освен това от „Топлофикация София” твърдят, че не съществува проблем с непроверени топломери. Метрологичните им проверки се извършват по график и в момента тече тестването на последните 286 топломера от общо 17 102. По отношение на изтеглянето на общите условия от ДКЕВР от „Топлофикация София” съобщиха, че са го направили, за да не объркат абонатите, тъй като скоро предстоят законови промени за топлофикационния сектор.
До 100 лева за топло плащат пловдивчани

Ели КрумоваДо 100 лева сметки за парно са получили повечето абонати на „Топлофикация” в Пловдив, сочат данните на „EVN България Топлофикация” за последния месец на 2013 г. Общо 67,8 на сто от клиентите на дружеството под тепетата не са платили повече от 100 лева за топло, а средните стойности на фактурите за топлинна енергия са с около 17,9% по-ниски спрямо декември 2012 г. Това съобщи говорителят на компанията Крум Косев. Той уточни, че средноаритметичната стойност на сметките на битовите клиенти за декември 2013 г. е 85,1 лева, като през декември 2012 г. тази стойност е била 103,7 лева, което е намаление с 18,6 лева. Средномесечните стойности на фактурите намаляват и при отделните групи клиенти спрямо година по-рано. Фактури в размер от 100 до 200 лева за декември 2013 г. имат 26,45% от ползващите парно в Пловдив, докато през декември 2012 г. тези клиенти са били 31,7%. „При 5,75% от клиентите има по-голямо потребление, като техните сметки за декември 2013 г. надвишават 200 лева. Фактури над 200 лева за декември 2012 г. са имали 10,38% от клиентите”, припомни Косев.

С 8,5% по-малки суми за януари чакат във Велико Търново
Иван Първанов8,5% по-ниски сметки за януари чакат във Велико Търново. 82 лв. е била средната декемврийска месечна сметка за парно за физическите абонати на великотърновското дружество ”Топлофикация ВТ”, съобщи зам. изпълнителният директор на дружеството инж. Красимир Игнатов. Заради по-топлото време през по-голямата част на януари се очаква сметката за този месец да е около 75 лв.

През последните пет години цените на търновската топлофикация не са се променяли нито надолу, нито нагоре, така че хората няма да почувстват сериозна разлика в сметките си в сравнение с тези от предходните години. Цената за гражданите е 74 лв. за мегаватчас, а за фирмите – 91 лв. за мегаватчас.

Инж. Красимир Игнатов сподели още че дружеството му има да събира над 300 хил. лв. задължения, основно от физически абонати. От бизнес абонатите и институциите задължения имали някои структури на подчинение на общинския бюджет. Паровата централа има да събира стари дългове от граждани още от 2006 г. Дружеството води срещу хората съдебни дела, които печели, но не това е начинът да си събираме задълженията, твърди инж. Красимир Игнатов.

бургазлии минават най-тънко

Голяма част от абонатите в Бургас ползват само топла вода.

Румяна Любенова Рекордно ниски сметки платиха жителите на Бургас за декември – средно по 19 лева на абонат. Въпреки непрестанното поскъпване на природния газ стойността на топлоенергията в черноморския град се понижава ежегодно. В момента тя достига най-ниските си стойности въпреки поскъпването на енергийната суровина. Oт 2007 година насам 80 на сто от абонатите на бургаското дружество имат сметки до 60 лева.
В близо 300-хилядния град едва 26 680 са клиентите на ТЕЦ-а. От тях 20 246, или 75,9%, дължат за отоплението си през последния месец на миналата година суми до 30 лева. Ако към сметките се прибави и употребената топла вода, под 30 лева ще платят 14 054 домакинства (52,7% от всички абонати).

Тази зима централното отопление в града бе пуснато с около половин месец по-късно от обичайното заради високите температури през октомври и началото на ноември. Затова реално съпоставяне може да се направи със сметките от декември 2012 г. Тогава за отопление по-малко от 30 лева са платили 70% от абонатите – 18 796 домакинства, а общи суми под 30 лева (с топлата вода), са платили 12 367 абонати (46%). 15,7% от потребителите дължат за отопление между 30 и 60 лева, докато през 2012 г. те са 26,3% от всички клиенти на Топлофикация. Енергия за над 210 лева са изразходвали 114 домакинства, което представлява 0,4% от всички топлофицирани жилища в града. През декември 2012 г. те са били с 96 повече – 210 (0,8%).

Причина за ниските сметки в Бургас е и дистанционното радиоотчитане на топломерите, което не налага влизане на инкасатори в домовете на абонатите, твърдят специалистите. В Бургас то се практикува от 5 години. Така не е възможно скъсване на пломба и сваляне на топломер.