Здравейте,ние сме група работници от ТЕЦ  „Република”  гр. Перник („Топлофикация- Перник” АД), които поради бездействието на синдикалните организации и Регионалната Инспекция по труда, сме принудени да потърсим от вас съдействие и помощ. Както може би знаете, централата е собственост на небезизвестния бизнесмен Христо Ковачки. През есента на миналата година тогавашното ръководство на ТЕЦ-а в лицето на Изп. Директор Стойчо Василев реши, че трябва да подпишем нови, ощетяващи ни трудови договори, според които щатовете ни се намаляват с 10%. Част от нашите колеги (едни от страх,  а други – за да се харесат на ръководството)  подписаха  новите договори, а друга част като нас отказахме, предвид на и без това ниските ни щатове. От този момент нататък, без да ни бъде представена каквато и да било заповед, на отказалите да подпишат започнаха ежемесечно да налагат парични наказания, които са отразени във фишовете ни в графа„Поощрение/ Наказание”.

Беше преустановено и изплащането на допълнителните средства отпускани от държавата за работещите в сферата на енергетиката, които до този момент бяха превеждани по сметките ни в пенсионно-осигурително дружество „Топлина”. През месец ноември очевидно заради несправяне със ситуацията, Изп. Директор Стойчо Василев беше отстранен и на негово място Христо Ковачки назначи Кремен Георгиев, както и нов Ръководител Административен отдел, в лицето на Камелия Таскова.  

Още с встъпването си в длъжност, новото ръководство започна да привиква един по един работниците, нежелаещи да подпишат новите договори и по всевъзможни начини, включително и със заплахи, се опитва да накара хората да ги подпишат. Въпреки бездействието на синдикатите и Инспекцията по труда, сме решени твърдо да отстояваме правата си. Щатовете ни са едни от най-ниските в сектор „Енергетика” и няма накъде да отстъпваме. Освен това желаем преговори и подписване на нов колективен трудов договор, чрез който да бъдат изгладени всички противоречия между нас и ръководството, включително и въпроса за парите за храна. В момента те се превеждат на магнитни карти, валидни само и единствено в столовата на ТЕЦ-а, където се храним и пазаруваме хранителни стоки с изтекъл срок на годност на неколкократно завишени цени от търговска верига магазини „Европа” на Христо Ковачки.

Новото ръководство не отрича незаконността на паричните наказания, налагани ни ежемесечно от предишното, но обещава да ни изплати и възстанови парите със задна дата едва след като подпишем новите, ощетяващи ни финансово трудови договори. Ние не смятаме, че едното трябва да бъде обвързвано с другото. За тяхно голямо съжаление, ние не вярваме на празни обещания, тъй като сме лъгани години наред.

Предвид продължаващата кампания за сплашване от страна на новото ръководство в лицето на Кремен Георгиев и Камелия Таскова, които обикалят по цеховете или извикват един по един нежелаещите да подпишат и заради бездействието на компетентните институции, ние молим за вашето съдействие за отразяване на случая в медиите. Ще ви бъдем безкрайно признателни и благодарни.

Afera.bg пази имената на подписалите сигнала, тъй като очевидно в предприятието на Христо Ковачки методите са брутални.