събота, 25 януари 2014 г.

Бивш шеф на НЕК забъркал каша за 240 млн. лева

Бивш шеф на НЕК забъркал каша за 240 млн. лева

Иво Лефтеров беше шеф на НЕК и на ЕСО по времето на разкритията как фотоволтаиците превъртат милиони за седмица използвайки вратичките в закона и покровителството на ЕРПтата и най-вече на ДКЕВР.

http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/01/blog-post_6091.html





5 декември 2013, 09:03, Категория: България добавена от Юлия Ангелова

Каша с фактура за 240 млн. лева е забъркал Иво Лефтеров, бивш шеф на държавните НЕК и ЕСО (дружеството, което управлява националната електрическа мрежа).

През 2012 г., когато Лефтеров е шеф на НЕК, дружеството фактурира въпросната сума като дължима от ЕСО. През пролетта на тази година обаче Лефтеров оглави ЕСО и... отказал да признае фактурата. Парите са начислени за неизползвано запазване на електроенергия.

Случаят лъсна вчера в комисията по енергетика към парламента.
“Поискали сме становище от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) какво да правим с вече издадената фактура, но все още чакаме”, обясни пред депутатите Венцислав Марков от финансовия отдел на НЕК.

Лефтеров беше освободен от шефския пост в НЕК през юли 2013 г. и беше назначен в ЕСО. Два месеца по-късно той беше отстранен и оттам. После се оказа замесен в скандала с плащането на 8,6 млн. лв. към “УорлиПарсънс”, консултантът за АЕЦ “Белене”, след като проектът официално бе спрян.

В началото на октомври прокуратурата повдигна обвинения за длъжностно присвояване срещу ексшефовете на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и на управителя на “УорлиПарсънс България” Събин Събинов и на Богомил Манчев, собственик на подизпълнителя “Риск Инженеринг”. Анастасов е обвинен за плащането на фактурите към “УорлиПарсънс”, Лефтеров - че проявил безстопанственост, а Събинов и Манчев - че им давали съвети да плащат за надзора на площадката въпреки решенията на кабинета и Народното събрание от края на март 2012 г. за прекратяване на проекта.

“Притесняват ме тези 240 млн. лева и настоявам министерството на икономиката да вземе мерки, за да реши казуса”, коментира вчера председателят на енергийната комисия и депутат от ДПС Рамадан Аталай, предаде "Труд". “Финансовото състояние на НЕК не е добро. Дружеството дължи пари на всички производители и в момента е на загуба от 96 млн. лева”, обясни още финансистът на компанията Венцислав Марков.

Компанията е на загуба от 63 млн. лева от зелената енергия, която изкупува. От гарантирането на студен резерв загубата е 40 млн. лв., от ПАВЕЦ “Чаира” - 50 млн. лв.
Бившият вече икономически министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев пък пресметна, че ако ситуацията в енергетиката остане такава, до юни догодина НЕК ще натрупа загуба от над 640 млн. лева. Компанията не отрече информацията.

Източник:
http://freenews.bg/bg//news/view/5553.bivsh-shef-na-nek-zabarkal-kasha-za-240-mln-leva.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог