вторник, 14 януари 2014 г.

Блесна ярка светлина над аферата „Батко и братко в ДКЕВР“

Блесна ярка светлина над аферата „Батко и братко в ДКЕВР“


31 листа фактури и отчети от „Досието Роков“, доказват конфликта на интереси при бившия комисар от водно-енергийния регулатор.


Написана от Теодор Дечев Петък, 02 Август 2013 22:18


Родството по права линия на бившия водно-енергиен комисар Андон Роков и на адвокат Живко Роков, роди аферата "Батко и Братко в ДКЕВР". Материалите от "Досието Роков" говорят красноречиво, че г-н Андон Роков е затънал в тежък конфликт на интереси. " Снимки: сайт на ДКЕВР; сайт на Адвокатско съдружие "Арсов, Начев, Ганева"


За предисторията на тази публикация.


През месеците от март до май 2013 г., „Свободен народ online“ се занимава повече от обстоятелствено с възникналия според нас конфликт на интереси при тогавашния член на ДКЕВР – г-н Андон Роков. На кратко, беше установено, че един от младшите партньори в Адвокатското съдружие „Арсов, Начев, Ганева“ - г-н Живко Роков се пада брат на комисаря Андон Роков. Адвокатското съдружие обслужва „Софийска вода“ АД – акционерното дружество, взело на концесия столичното водоснабдяване. От своя страна, „Софийска вода“ АД се намира под контрола на ДКЕВР, където се подвизава г-н Андон Роков. Възниква афера от типа „Батко и братко“ но не в пътното управление, а в в ДКЕВР.

Тогава публикувахме анализа „Батко и Братко в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране“, (http://www.svobodennarod.com/underground/194-batko-i-bratko-v-darzhavnata-komisiya-za-energiino-i-vodno-regulirane-zhurnalistichesko-razsledvane-na-edna-obichaina-praktika-chast-parva.html от 15 май 2013 г.), където разисквахме обстоятелствата около възникналия конфликт на интереси при г-н Андон Роков. Беше предложен и подробен портрет на Адвокатското съдружие „Арсов, Начев, Ганева“, което обслужва „Софийска вода“ АД. Този анализ беше предшествуван от по-кратък текст, посветен на същата тема. (Виж: Шеф от ДКЕВР с тежък конфликт на интереси, http://www.svobodennarod.com/underground/148-shef-ot-dkevr-s-tezhak-konflikt-na-interesi.html
от 29 март 2013 г.).



Ние се опитахме да бъдем максимално добросъвестни, да не размахваме пръст и да не раздаваме присъди. Все пак, по онова време не можехме да знаем в пълнота, какво точно е обслужването, което Адвокатското съдружие „Арсов, Начев, Ганева“ предлага на „Софийска вода“ АД. Ясно беше, че не става дума за дреболии, но все пак не достигаше конкретната информация. Тези дни, това положение беше драматично променено с публикуването, пак от наша страна, на колекция от разплащателни документи между Адвокатското съдружие „Арсов, Начев, Ганева“ и „Софийска вода“ АД. Тази колекция, се състои се от 31 листа, сред които има 19 фактури и 11 подробни описания на оказани правни услуги от страна на адвокатското сдружение на софийския воден оператор. (Виж: Аферата „Батко и Братко в ДКЕВР – дела и документи“, http://www.svobodennarod.com/underground/1575-aferata-batko-i-bratko-v-dkevr-dela-i-dokumenti.html от 02 август 2013 г.).



Какво казва и доказва „Досието Роков“ ?



Когато публикувахме тази безценна колекция, наречена от нас за краткост „Досието Роков“, ние изрично подчертахме, че „сами по себе си, документите отразяват напълно законни операции и разплащания между адвокатското сдружение и концесионера на софийското водоснабдяване. Едновременно с това, те дават много нагледна прадстава за ангажиментите на адвокатското сдружение по отношение на водоснабдителната компания, макар и за ограничен период от време“. Ние публикувахме изцяло „Досието Роков“ в рубриката „Подземия“. Сега е време, да бъдат анализирани фактите, които стават ясни от „Досието Роков“.



На първо място, ясно е, че Адвокатското съдружие „Арсов, Начев, Ганева“ извършва мащабна и задълбочена работа по правното обслужване на „Софийска вода“АД. Не може да става дума за дребни или епизодични правни услуги. Дори само в рамките на излезлите на яве 11 описания на извършваната работа от страна на адвокатското съдружие в полза на софийското водоснабдяване, се очертава изключително мащабна картина.



От приложените към фактурите официални документи от страна на Адвокатското съдружие „Арсов, Начев, Ганева“ се вижда, че съдружието е изследвало в детайли проблемите, свързани с производството и изкупуването на електрическа енергия от възобновяеми източници, в частност от когенерацията в пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) „Кубратово“. Подготвен е специален двуезичен меморандум, относно въвеждането в експлоатация на когенерацията в ПСОВ „Кубратово“.



През месеците юли, август и септември 2011 г., адвокатите от съдружието „Арсов, Начев, Ганева“ работят на пълни обороти по подготовката на меморандум относно жалби на „Софийска вода“ АД срещу решения на ДКЕВР, в това число и срещу „решение за одобрение на цените на Софийска вода“. Нещо повече, на 26 септември 2011 г., адвокат Ганева от съдружието, осъществява процесуално представителство на „Софийска вода“ пред Върховния административен съд (ВАС)!



Адвокатското съдружие „Арсов, Начев, Ганева“ защитава „Софийска вода“ АД и по делата, заведени от дейци на ВМРО срещу водния концесионер. Пак там, подготвят меморандум и относно решението на ВАС пожалба на Тодор Цолов. Изобщо, адвокатското съдружие убедително присъствува в релациите между „Софийска вода“ АД и Върховния административен съд.



Пак същата адвокатска кантора, консултира „Софийска вода“ АД по деликатния въпрос за възможностите за предоставяне на услуги на „Софийска вода“ от страна на „Веолия вода“. Паметливите читатели вероятно ще си спомнят, че става дума за същия проблем, който беше разискван на дълго и на широко при електроразпределителните дружества – възможността свързани с ЕРП-тата дружества да им предоставят услуги без да се провеждат конкурси за обществени поръчки. В случая, „Веолия вода“ е до немай къде свързана със „Софийска вода“ - тя просто е мажоритарният собственик на концесионера на столичното водоснабдяване. Видимо, във водоснабдяването процедират съвсем в духа на практиката на ЕРП-тата и Адвокатското съдружие „Арсов, Начев, Ганева“ е консултантът, който съветва, какви стъпки да се предприемат.



Смяната на прокуриста на „Софийска вода“ АД като моделен пример за правно обслужване при остри ситуации.



Истински епос представляват действията на адвокатското сдружение около смяната на прокуриста на дружеството – г-н Иван Иванов, през октомври – ноември 2011 г. Тогава на новите собственици им се явява желание да направят сериозни промени в мениджмънта на дружеството и адвокатите от „Арсов, Начев, Ганева“ са във вихъра на танца. От 26 октомври 2011 г. до 30 ноември 2011 г. адвокатите Манова и Роков (!) с пот на челото работят според собствените си отчети 36 часа и 20 минути за да подготвят комплекта корпоративни документи и всичко друго, което е необходимо за да се стигне до заветното заявление за вписване на новия прокурист в търговския регистър. На края и адвокат Начев е добавил от себе си час и половина адвокатски труд – присъствие на събранието на Борда на директорите на „Софийска вода“ АД, на което е взето окончателното решение да се даде пътя на дотогавашния прокурист. Цялото удоволствие е струвало на софийското водоснабдяване 5633 евро.



Историята с промяната на прокуриста на „Софийска вода“ АД е толкова красноречива за дълбочината в която навлизат адвокатите от „Арсов, Начев, Ганева“, че не човек не може да издържи на изкушението да приведе пълния текст на оригиналния отчет по случая, приведен към Фактура № 0000001164 от 09. 01. 2012 г.



26 октомври 2011 - Манова
1 час, Почасова ставка 100 евро, сума 100 евро
Комуникация и обсъждане с Мариана Итева. Подготовка на списък с документи , необходими за смяна на прокурист.



27 октомври 2011 - Манова
2:30 часа, Почасова ставка 100 евро, сума 250 евро
Изготвяне на комплект от документи за смяна на прокуриста на фирмата.



27 октомври 2011 - Роков
4:30 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 720 евро
Преглед на корпоративно – правни въпроси, във връзка със смяната на прокуриста. Среща с Мариана Итева в офисите на „Софийска вода“ и изготвяне на кратко становище относно формалностите, свързани с промяната на прокуриста.



28 октомври 2011 - Роков
3 часа, Почасова ставка 130 евро, сума 480 евро
Изготвяне на становище във връзка със смяната на прокуриста. Изготвяне на допълнителен набор от документи, относно прекратяване функциите на настоящия прокурист и назначаването на нов. Комуникация и обсъждане с Мариана Итева.



28 октомври 2011 - Манова
2 часа, Почасова ставка 100 евро, сума 200 евро
Актуализиране на комплекта от корпоративни документи, свързани със смяната на прокуриста на компанията.



30 октомври 2011 - Манова
1 час, Почасова ставка 100 евро, сума 100 евро
Актуализиране на комплекта от корпоративни документи, свързани със смяната на прокуриста на компанията.



31 октомври 2011 - Манова
1:20 часа, Почасова ставка 100 евро, сума 133 евро
Изготвяне на протокол от неприсъствено общо събрание на Борда на директорите на „Софийска вода“ относно смяната на прокуриста на компанията.



31 октомври 2011 - Роков
3:30 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 560 евро
Преглед и актуализация на документите, свързани със смяната на прокуриста. Комуникация и дискусии с Мариана Итева.



01 ноември 2011 - Роков
3:00 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 480 евро
Комуникация и обсъждане с Мариана Итева относно смяната на прокуриста. Преглед на поредица от документи, свързани със събранието на борда на сдиректорите. Консултации по корпоративно – правни въпроси, свързани със смяната на прокуриста.



02 ноември 2011 - Роков
4:30 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 720 евро
Комуникация и дискусии с Мариана Итева относно смяната на прокуриста. Обмисляне на варианти за прекратяване назначението на настоящия прокурист. Преглед на документите, отнасящи се до статута на Иван Иванов като главен мениджър на WISE, преглед на трудовия договор на Иван Иванов. Консултации по корпоративно – правни въпроси, свързани със смяната на прокуриста.



03 ноември 2011 - Роков
1:30 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 240 евро
Изготвяне на кратко становище относно различните процедурни въпроси, свързани с провеждането на събранието на Борда на директорите и преустановяване на договора на настоящия прокурист.



04 ноември 2011 - Роков
2 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 320 евро
Изготвяне на подробен меморандум относно формалностите, свързани с прекратяване договора на настоящия прокурист. Комуникация и обсъждане с Мариана Итева.



04 ноември 2011 - Роков
0:30 час, Почасова ставка 160 евро, сума 80 евро
Комуникация и обсъждане с Мариана Итева.



07 ноември 2011 - Роков
2 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 320 евро
Изготвяне на отделен протокол от действителна среща на борда на директорите, отнасяща се до смяната на прокуриста. Комуникация и обсъждане с Мариана Итева.



09 ноември 2011 - Роков
2 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 320 евро
Присъствие на събранието на Борда на директорите. Съдействие за подготовка на документите за смяната на прокуриста.



09 ноември 2011 - Начев
1:30 часа, Почасова ставка 200 евро, сума 300 евро
Присъствие на събранието на Борда на директорите.



10 ноември 2011 - Манова
1:30 часа, Почасова ставка 100 евро, сума 150 евро
Подаване на заявление за вписване на новия прокурист в търговския регистър.



30 ноември 2011 - Роков
1 час, Почасова ставка 160 евро, сума 160 евро
Преглед и коментари относно трудовия договор на Иван Иванов. Комуникация и дискусии с Мариана Итева.



Впрочем, Адвокатското съдружие „Арсов, Начев, Ганева“ е положило значителен труд и по трудово-правните въпроси. Кантората разработва становища за възможни варианти на прекратяване на трудови договори, прекратяването на договорните отношения със старши служители други подобни.



„Арсов, Начев, Ганева“ срещу ДКЕВР.



Много сериозно място в работата на Адвокатското съдружие „Арсов, Начев, Ганева“ по правната защита на „Софийска вода“ АД е свързано с оспорвнето на актове за административни нарушения на дружеството и най-вече такива, които са наложени от ДКЕВР. В периода от края на месец ноември 2011 г. до началото на месец февруари 2012 г., съдружието в лицето на адвокат Трайков, подпомогнат в началото от адвокат Ганева, се бори срещу издаден на водния оператор Акт за установяване на административно нарушение и срещу указанията на водния регулатор – ДКЕВР за „последващо изменение на бизнес план 2009 – 2013 (за периода 2012 – 2013)“.



През януари 2012 г. адвокат Трайков работи и върху жалба, която да бъде представена в съда от „Софийска вода“ АД срещу наказателно постановление от 07 декември 2011 г., във връзка с „установено административно нарушение“. Наказателното постановление е за налагане на парична санкция от 200 000 лева, така че похарчените няколко стотин евро за труда на адвокат Трайков са повече от оправдани.



През месец юни 2012 г., адвокатите Дянкова и Ангелова пак се потят над становището на „Софийска вода“ относно поредното проектно решение на ДКЕВР за цените.



Тук вече по безпощаден начин излиза на яве конфликтът на интереси на комисаря Андон Роков. Адвокатското съдружие „Арсов, Начев, Ганева“, в което брат му е съдружник не се занимава с какво да е „правно обслужване“ на „Софийска вода“ АД. Адвокатското сдружение работи по обжалване и оспорване на актове и указания на водния регулатор – ДКЕВР, като извършва и процесуално представителство в съда. В един анализ силните думи не са най-нужното нещо, но в случая сме свидетели на класически конфликт на интереси при комисаря Андон Роков.



Последният можеше поне от куртоазия да уведоми Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), че се намира в родствена връзка с лице, което обслужва едно от най-важните дружества, които ДКЕВР контролира. Но на кого му пука за КПУКИ? Г-н Андон Роков изобщо не дава никакви признаци на притеснение от посочения по-горе факт. В повечето парламенти по света, когато някой депутат има личен интерес или обвързаност с въпрос, който се дискутира, то той обявява това публично и не участва в гласуването. Нашият комисар е далече от подобни практики. Той не само, че си участва в заседанията на ДКЕВР на ред, но дори и в един момент изгря като изпълняващ длъжността председател на ДКЕВР.



Адвокатите могат всичко - консултации, изследвания, превантивна работа и лобизъм.



Адвокатското съдружие „Арсов, Начев, Ганева“ извършва и своеобразна научно-изследователска, превантивна правна дейност в полза на „Софийска вода“ АД. Така например, през първата десетдневка на месец януари 2012 г., адвокат Ангелова в продължение на 20 часа работи над Меморандум относно предложените изменения в българския Закон за водите и на потенциалното им въздействие върху концесията на „Софийска вода“ АД. Трудът й струва на концесионера някакви си 2280 евро, което разбира се е нищо в сравнение с възможните загуби от неблагоприятни промени в законодателството.



През февруари 2012 г., набралата скорост адвокат Ангелова, вече предава на възложителите от „Софийска вода“ АД „предложения за изменение на проекта на ЗИД на Закона за водите, представен в Министерството на регионалното развитие“. Освен добри професионалисти в юристпруденцията, адвокатите от „Арсов, Начев, Ганева“ очевидно са и превъзходни лобисти.



В края на юни 2012 г., адвокат Ангелова прави преглед и на предложените изменения в Закона за регулиране на ВиК услугите. На 28 юни 2012 г., адвокат Начев присъствува на заседание на Консултативния съвет на ДКЕВР във връзка с възможните изменения в Закона за регулиране на ВиК услугите срещу скромния хонорар от 300 евро.



През март 2012 г., цялата кантора е вдигната на крак за да решава проблемите около промяната на собствеността на язовир Бели Искър“, необходимостта от ремонтни работи по него и възможносто отражение на смяната на собствеността върху концесионния договор. Пак през този месец, самата адвокат Ганева осъществява процесуално представителство на „Софийска вода“ АД по делото на ВМРО срещу дружеството.



През юни 2012 г., Адвокатското съдружие „Арсов, Начев, Ганева“ консултира обстоятелствено „Софийска вода“ АД относно „възможностите и ограниченията“ за изграждане на ВЕЦ-ове, както и върху „правните и договорни възможности на „Софийска вода“ за изграждане на когенерационни съоръжения“.



Ролята на адвокат Живко Роков.



Както вече многократно стана дума, това, че г-н Андон Роков е брат на г-н Живко Роков поражда тежък конфликт на интереси, свързан с факта, че ДКЕВР контролира дейността на „Софийска вода“ АД. Интересно е все пак да видим, какво е правил адвокат Живко Роков по делата на водния оператор на София? От поместеното по-горе за сагата около освобождаването на предишния прокурист на дружеството – г-н Иван Иванов се вижда , че адвокат Роков е съвсем навътре във водните дела. Нещо повече, той е едно от основните действуващи лица и изпълнители. Ето списъка на извършеното от адвокат Живко Роков, според наличната информация в „Досието (Андон) Роков“:



30 август 2011 - Роков
5 часа, Почасова ставка 160 евро, такси 800 евро
Преглед на документите, относно въвеждане в експлоатация на когенерацията, осигурени от „Софийска вода“. Преглед на правната рамка по отношение на строителството, въвеждането в експлоатация и присъединяването към мрежата на производителите на електроенергия, както и по отношение на покупката на енергия от възобновяеми изтичници.



07 септември 2011 - Роков
1 часа, Почасова ставка 160 евро, такси 160 евро
Преглед на меморандум, по отношение на въвеждане в експлоатация на съоръжение за комбинирано производство на енергия и възможностите за продажба на енергия на преференциални цени.



31 август 2011 - Роков
2 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 320 евро
Преглед и коментари по различни въпроси, свързани с валидността на Договора за управляние на активи от дата 20 Декември 2000. Комуникация и дискусии с Мариана Итева.



08 ноември 2011 - Роков
1 час, Почасова ставка 160 евро, сума 160 евро
Преглед на меморандум относно Договора за управление на активи и Договора за технически услуги, преглед на определени данъчни въпроси, изхождащи от него.



10 ноември 2011 - Роков
0:30 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 80 евро
Преглед на меморандум относно Договора за управление на активи и Договора за технически услуги.



14 ноември 2011 - Роков
1:30 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 240 евро
Конферентен разговор с Мариана Итева и екипа на „Софийска вода“. Преглед на възложените дела според Договора за управление на активите.



27 октомври 2011 – Роков
4:30 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 720 евро
Преглед на корпоративно – правни въпроси, във връзка със смяната на прокуриста. Среща с Мариана Итева в офисите на „Софийска вода“ и изготвяне на кратко становище относно формалностите, свързани с промяната на прокуриста.



28 октомври 2011 - Роков
3 часа, Почасова ставка 130 евро, сума 480 евро
Изготвяне на становище във връзка със смяната на прокуриста. Изготвяне на допълнителен набор от документи, относно прекратяване функциите на настоящия прокурист и назначаването на нов. Комуникация и обсъждане с Мариана Итева.



31 октомври 2011 - Роков
3:30 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 560 евро
Преглед и актуализация на документите, свързани със смяната на прокуриста. Комуникация и дискусии с Мариана Итева.



01 ноември 2011 - Роков
3:00 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 480 евро
Комуникация и обсъждане с Мариана Итева относно смяната на прокуриста. Преглед на поредица от документи, свързани със събранието на борда на сдиректорите. Консултации по корпоративно – правни въпроси, свързани със смяната на прокуриста.



02 ноември 2011 - Роков
4:30 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 720 евро
Комуникация и дискусии с Мариана Итева относно смяната на прокуриста. Обмисляне на варианти за прекратяване назначението на настоящия прокурист. Преглед на документите, отнасящи се до статута на Иван Иванов като главен мениджър на WISE, преглед на трудовия договор на Иван Иванов. Консултации по корпоративно – правни въпроси, свързани със смяната на прокуриста.



03 ноември 2011 - Роков
1:30 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 240 евро
Изготвяне на кратко становище относно различните процедурни въпроси, свързани с провеждането на събранието на Борда на директорите и преустановяване на договора на настоящия прокурист.



04 ноември 2011 - Роков
2 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 320 евро
Изготвяне на подробен меморандум относно формалностите, свързани с прекратяване договора на настоящия прокурист. Комуникация и обсъждане с Мариана Итева.



04 ноември 2011 - Роков
0:30 час, Почасова ставка 160 евро, сума 80 евро
Комуникация и обсъждане с Мариана Итева.



07 ноември 2011 - Роков
2 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 320 евро
Изготвяне на отделен протокол от действителна среща на борда на директорите, отнасяща се до смяната на прокуриста. Комуникация и обсъждане с Мариана Итева.



09 ноември 2011 - Роков
2 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 320 евро
Присъствие на събранието на Борда на директорите. Съдействие за подготовка на документите за смяната на прокуриста.



30 ноември 2011 - Роков
1 час, Почасова ставка 160 евро, сума 160 евро
Преглед и коментари относно трудовия договор на Иван Иванов. Комуникация и дискусии с Мариана Итева.



16 декември 2011 - Роков
1:30 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 240 евро
Среща с „Веолия“ и „Софийска вода“.



23 ноември 2011 - Роков
1:30 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 240 евро
Комуникация и обсъждане с Мариана Итева. Изготвяне на кратко становище относно различните варианти на прекратяване на трудови договори.



28 декември 2011 - Роков
1 час, Почасова ставка 160 евро, сума 160 евро
Консултации по трудово – правни въпроси. Преглед на документите относно прекратяване договорните отношения със страши служител на „Софийска вода“. Комуникация с Мариана Итева.



28 юни 2012 - Роков
3:00 часа, Почасова ставка 160 евро, сума 480 евро
Преглед на съдебната практика, свързана с ангажиране на гражданската отговорност на служител на дружеството. Изготвяне на меморандум относно опциите за започване на съдебна практика за нарушаване на поверителността.



От „Досието Роков“ се вижда, че определена част от работата на Адвокатското съдружие „Арсов, Начев, Ганева“ в полза на „Софийска вода“ АД е извършвана лично от г-н Живко Роков. Според наличните данни, той е работил в течение на 45 часа и 30 минути и е изработил за каузата на кантората 7280 евро. А това е поредният аргумент в полза на твърдението, че по време на мандата си, г-н Андон Роков е тънал в тежък конфликт на интереси.



Още заключения от „Досието Роков“.

В „Досието Роков“ се съдържат 31 листа - копия на оригинални документи. Колекцията включва 19 листа с копия на фактури и дванадесет листа с копия на подробни описания на извършваните правни услуги. Подобни подробни описания има за 11 от фактурите, които са попаднали в „Досието Роков“. Осем от фактурите нямат приложени към тях подробни описания. Общата сума, на която възлизат фактурите е 177 603 лева и 41 стотинки без ДДС или 213 124 лева и 09 стотинки с включен ДДС. Тези числа говорят, че по принцип „Софийска вода“ АД, най-вероятно е трябвало да обяви конкурс за обществена поръчка за правното си обслужване, но последното изобщо не е темата на тази публикация.

От приложените фактури в „Досието Роков“, осемте, които са без подробни описания, възлизат на общата сума от 84 024 лева и 67 стотинки без ДДС. Фактурите, които имат подробни описания, възлизат на общата сума от 93 578 лева и 74 стотинки без ДДС. По този начин бихме могли да покажем дори някои количествени измерения на приноса на г-н Живко Роков към приходите на Адвокатското съдружие „Арсов, Начев, Ганева“ по линия на взаимоотношенията със „Софийска вода“ АД. Но нашата работа не е да броим залъците на брата на г-н Андон Роков, а просто да покажем един класически пример за конфликт на интереси в милото ни Отечество.

Впрочем, тук по никакъв начин не се поставят под съмнение професионализмът или добросъвестността на адвокат Живко Роков в работата му по правната защита на „Софийска вода“ АД. Напротив – имаме основания да смятаме, че работата му е била твърде ефективна.

И тук ще подчертая, че публикуването на „Досието Роков“ и на неговия анализ от страна на „Свободен народ online“ не трябва да се приема като подкрепа за искането за разтурване на концесията на „Софийска вода“ АД за софийското водоснабдяване. (Виж: Граждани искат референдум за „Софийска вода“, http://www.svobodennarod.com/bulgaria/1544-grazhdani-iskat-referendum-za-sofiiska-voda.html от 01 август 2013 г.). Отношението на автора към подобно искане е резервирано по редица причини, които не са обект на настоящия анализ.

Проблемът си остава в конфликта на интереси, възникнал при г-н Андон Роков. Проблем си остава и липсата на сетива в ДКЕВР, където поне две години не успяват да забележат, че г-н Андон Роков и г-н Живко Роков са братя. Проблем е и фактът, че ако в ДКЕВР може да не са забелязали конфликта на интереси поради нехайство и немарливост, то в „Софийска вода“ АД би трябвало да са напълно наясно с този факт. Дали от столичния воден оператор са повдигали въпроса за някакви действия във връзка с възникналия конфликт на интереси, ние не знаем. Може би, от „Софийска вода“ АД ще вземат отношение по въпроса, макар че е очевидно, че дори да са имали някакви възражения, те са останали на втори план ...

Някой би казал, че г-н Андон Роков вече не е член на ДКЕВР и че „на умряло куче нож вадим“. Аз лично му пожелавам дълъг живот и добро здраве. Нямам никакво негативно отношение към него на лична основа. Просто поведението му в случая, може да бъде определено като „моделно“ за българската действителност. А такива характерни случаи, трябва да бъдат изследвани и изучавани. До край.



Последно променена в Петък, 02 Август 2013 23:59


Теодор Дечев
Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.
Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg

Източник: http://www.svobodennarod.com/views/1576-blesna-yarka-svetlina-nad-aferata-batko-i-bratko-v-dkevr.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог