петък, 21 август 2015 г.

Краят на ”Южен поток” вади 200 души на улицата

Краят на ”Южен поток” вади 200 души на улицата

15:30 | 20 август 2015 / Автор Лилия Чалева

Тръбите за „Южен поток” са на пристанището (сн. архив)
 Сн.: Bulphoto
Над 200 души, наети за изграждането на “Южен поток“, ще бъдат съкратени, съобщиха от Бюрото по труда в Бургас.
Италианската компания „Saipem” ("Сайпем") ще съкрати 202 души. Работниците бяха наети да сглобяват тръбите по "Южен поток". Италианската фирма обаче вече не работи по проекта и освобождава наетите служители.

"Газпром" прекрати договора си със "Сайпем" за строителството на морския участък на "Южен поток".

Предстоят масови съкращения в Бургас заради спирането на “Южен поток“, обяви Пенка Кирилова, директор на дирекция „Регионална служба по заетостта” - Бургас. От 202-мата, които предстои да останат без работа, 18 са в Западно пристанище във Варна, а всички останали - в Бургас, уточни тя.

Уведомлението за масовото съкращение е получено през август в Бюрото по труда. Предстои да се получи списък с лицата, за да се разбере в кои бюра по труда в област Бургас ще бъдат клиенти.

На 31 август на самото пристанище във Варна ще се проведе отворен приемен ден за работниците с представители на Бюрото по труда-Бургас и от НОИ. По време на инициативата ще се разяснят правата и задълженията на работниците, какви документи трябва да подготвят, какви са обезщетенията, какъв е срокът за регистрация.

По думите на Кирилова в Бюрото по труда в Бургас е направена необходимата организация, за да могат бъдещите безработни лица да бъдат регистрирани. Първата дата е 7 септември.

„Няма да е проблем самата регистрация, но е възможно да има струпване, тъй като в началото на септември една част от наетите сезонни работници, е възможно да бъдат освободени”, допълни Кирилова.

За съкращението са уведомени областният управител на област Бургас, кметът на община Бургас, НОИ.

България не се е отказвала от „Южен поток”, каза вчера пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/uzhen-potok-krajat-zhen-potok-19826479

Щетите ще са многообхватни и в много направления. Ето какво пише читател

БългаринЪ ( регистриран )
28.01.2015 15:05
Здравейте драги посетители, драги мислещи и умни хора, Постарал съм се да изложа какво точно България губи от евентуално спиране на газопровода Южен Поток и е важно всички да бъдат запознати с това. Масово в коментарите се говори САМО за прословутите такси по пренос, които уж "България изобщо нямало да ги получава".....
Първо България ще получава пари и то не малко, и второ таксите за пренос са само една малка част от нещата, които България ще загуби!!!
Пак повтарям тези 400 млн евро годишно или колкото са точно СА САМО ЕДНА МАЛКА
ЧАСТ ОТ НЕЩАТА, КОИТО БЪЛГАРИЯ ГУБИ!!!!!

Какво губим реално:

1. Губим печалбата от таксите за пренос.
Има сключен договор с който газопровода в българската част ще бъде построен с РУСКИ пари на кредит, тоест без нито една стотинка от наша страна!!! Докато руския кредит бъде изплатен: 80% от таксите за пренос ще погасят руския кредит, а останалите 20% директно влизат като чисти свежи пари в българския бюджет!!!! Това е по договор!!!! Тоест още от първата година от пускането на газопровода - България ще прибира около 80-100 млн евро чисто!!! А след години, след като руския кредит бъде изплатен Б-я ще прибира пълната сума от таксите за пренос, която е около 400 млн евро!

2. Губим стратегическото си положение на енергиен център в Европа.
България е първата страна в Европейския съюз, през която ще преминава газопровода! Тоест с прости думи: НИЕ ще  пускаме кранчето за цяла Европа!!! Много силен коз, който може да струва много повече от печалбата от таксите за пренос!!!!

3. Губим енергийната си сигурност.
 И малките деца знаят, че няма по-голяма сигурност от това да пазаруваш директно от производителя!!! Проблем, който е страшно актуален в предвид текущата обстановка в Украйна!

4. Можем да загубим страшно много пари от евентуални неустойки по договора.
 Имаме подписан договор за ЮП много преди ЕК да излезе с измисления трети енергиен пакт, но въпреки това наивно и настоичиво спираме мега проекта и прехвърляме топката към ЕК, въпреки че нашия договор е подписан НЕ с ЕК, а с Руската федерация!

5. Губим нормалните цени на руския газ и по всяка вероятност ще плащаме по-висока цена за газа.
И малките деца знаят, че цената е винаги най-ниска, когато пазаруваш директно от производителя!!! Нали не сте толкова наивни да си мислите, че за шистовия газ от Америка ще плащаме по-ниска цена :) ??? Или пък от евентуален газ от Азърбайджан, който впрочем от следващата година влиза в Евра-Азийския съюз заедно основателя Русия!!!!
Това, което по всяка вероятност ще се получи е да получаваме руски газ през Турция с естествено турската надценка!!! Честито!
Междудругото ако имахме добра дипломация - още отдавна да сме имали много по ниски цени за руския газ!!! Ние не просто нямаме дипломация, а ПОСТОЯННО ПЛЮЕМ И ПЛЮЕМ И ПЛЮЕМ по руснаците и то забележете - това го прави не кой да е, а и нашия ПРЕЗИДЕНТ редом с другите ни велики политици!!!! А напоследък не просто плюем, а и санкции започнахме да им налагаме :) Постоянно си говорим колко лоши били руснаците, постоянно отказваме големи руски проекти и в същото време не можем да се отлепим от дъното на мизерията!! Защо ли ??? Вижте какво правят Сърбия и Турция, Сърбия дори наскоро беше пометена от югославската война и в същото време е в пъти в пъти по добре от България. Това е така защото знаят как се прави дипломация, умеят отлично да използват руските пазари и най-важното познават собственото си гео-политическо положение!!!!
Вижте и Унгария, в ЕС са, но също знаят кога и как да защитават националните си интереси!

 6. Много е вероятно да загубим след време текущата газопроводна мрежа на Булгартрансгаз, която пренася руския газ от Украйна и която вкарва в нашия бюджет около 100 млн годишно и дава работа на 1200 души. Има голяма заплаха текущата ни газопроводна структура да отиде за скрап, а предприятието Българтрансгаз да бъде закрито - 1200 души на улицата и 100 млн годишно по малко в бюджета ни. Защо ли ? Ами защото газопровода през Украйна в близко време може да бъде спрян или просто условията да станат неподходящи и съответно да бъдем задължени да купуваме руския газ през Турция или Гърция!!!

7. Губим новите работни места, които ще се появят със строежа на ЮП

8. Ставаме абсолютно НЕНАДЕЖДЕН ПАРТНьОР на Русия и губим бъдещи големи проекти
Преди години също така наивно отказахме Син Поток, руски газопровод който отново ни заобиколи и стигна към  Турция! Сега отказахме Южен Поток, а преди това АЕЦ Белене и проекта Бургас-Александруполис. Тоест през последните 15-20 години толкова наивно сме отказали ВСИЧКИ ГОЛЕМИ руски проекти и не мисля, че ще имаме други подобни възможности!!! Трябва някой да е абсолютен глупак за да има нерви и време и пари да се занимава с нашите про-американски послушковци за бъдещи други проекти! Не виждам Америка или Запада да са ни предлагали подобни проекти за реализация. Това което виждам са предимно нови мол-ове и нови търговски вериги/хипермаркети, с които Запада си предлага боклуците!!!

Е Честито на всички!!!! Германците(и запада) си построиха Северен Поток за руски газ, турците преди време Син поток за руски газ, а сега заедно с гърците отново ще ни заобиколят с Южен Поток.  А ние ще си утешаваме с това колка са били "глупави" и продължаваме да си отхвърляме руските мега проекти само и само защото били РУСКИ.....
А относно третия енергиен пакт на ЕК според, който ЮП не отговарял, ами то и Северен Поток не отговаря на тези условия и явно когато е за Запада може, а когато е замесена Източна Европа - не можело!!!!
Да не говорим, че ЮП беше договорен в Европа много много време преди третия енергиен пакт да влезне в сила.
Също така масово се говори и за енергийна диверсификация с друг газ(само и само да не е руски), а аз да попитам тогава какво пречи да си имаме Южен Поток и още 20 други газопровода ?????
Отново честито!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог