понеделник, 3 август 2015 г.

Работодателите: Оставка за шефа на КЕВР - акушерът на енергийната мафия!

Работодателите: Оставка за шефа на КЕВР!

11:24 | 2 август 2015 / Редактор Димитър Михайлов

Още по време на протеста си от миналата седмица те обявиха, че не са съгласни с утвърдените от КЕВР цени на електроенергията и намират решението за популистко.

Четирите работодателски организации и двата синдиката поискаха оставката на председателя на КЕВР на нарочна пресконференция днес, предаде Нова ТВ.

Нейната тема е свързана с резултатите от националния протест на 29 юли срещу увеличението на цените на електроенергията от 1 август 2015 г. и следващите стъпки, които бизнесът ще предприеме.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви за „Фокус", че работодателите не приемат утвърдените от КЕВР цени на електроенергия за новия регулаторен период и намират решението на регулатора за политическо-популистко.

Новата цена на тока за индустрията ще доведе до спад на доходи, загуба на работна ръка и увеличение на цените на дребно в магазините. Това ще се почувства още в следващите няколко месеца, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев на съвместна пресконференция днес в БТА с другите национално представителни работодателски и синдикални организации - БСК, БТПП, КРИБ, КНСБ и КТ "Подкрепа".

Велев посочи, че техните предложения са парламентът да наложи мораториум за присъединяване на всякакви производители на електроенергия, които продават по преференциални цени, да се преразгледа последният Закон за енергетиката и да се създаде пътна карта за реформи.

Ако тези искания не бъдат чути, работодателите и синдикатите заявиха, че ще организират национален протест през септември. В момента се обсъжда и се работи за официалното искане на оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, посочиха те.

Според зам.-председателя на БСК Камен Колев новата цена ще удари основно малките и средните предприятия и не са били използвани всички резерви, които работодателите и синдикатите са предлагали.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че настояват за пазарни принципи и правила в енергетиката, както и да престанат злоупотребите и кражбите в сектора. По думите му добавката "Задължение към обществото" в целия ЕС е най-висока в България, заедно с Дания.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха подкрепа към бизнеса и готовност за протести през есента.

Цената на тока за битовите потребители беше намалена средно с 0,11%, а добавката „задължение към обществото“ за бизнеса се повишава от 18.70 на 38 лв. за гигаватчас.

"Те защитават корпоративни интереси по един брутален начин", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов по БНР във връзка с подготвяните от бизнеса и индустрията протести заради повишаването на добавката „задължение към обществото”.

Той уточни, че добавката задължение към обществото е с един и същ размер и за гражданите и бизнеса.

"В КЕВР ние разполагаме с всички разходи на индустриалните производства при тях средно 5% отиват за електроенергия. Когато се говори, че КЕВР взима популистки решение това е една лъжа", заяви Иванов и допълни още, че в резултат на намерените 265 милиона лева регулаторът е разпределил тежестта между бизнеса и гражданите.

По думите му увеличението на цената на добавката за производителите на хляб, например ще бъде в порядъка на 0,76%. Шефът на КЕВР припомни, че в продължение на три месеца екип от министерствата на икономиката, енергетиката и финансите е работило за изработването наредбата.

Той уточни, че тя ще позволи големите енергоемки предприятия, които изразходват над 30 гигават часа електроенергия годишно да плащат 85% по-малко от добавката "задължение към обществото".

"Именно предприятия над 30 гигават часа консумират повече от 50% от енергоемката индустрия. Независимо от забавянето поради изискваната нотификация, наредбата ще влезе в сила за целия ценови период", заяви Иван Иванов.

Председателят на КЕВР каза, че регулаторът няма да позволи да се повтори картината от 2011-2012 година със соларните паркове. Иван Иванов заяви, че през есента ще се наложи поправка в Закона за енергетиката. Председателят на КЕВР посочи, че това ще се наложи заради отварянето на енергийната борса в края на годината и уточни, че в закона трябва да се промените това, че НЕК е единственият купувач на ел. енергия.

„Във ВЕИ сектора има нарушения”, поясни той. По думите му НЕК ще си спести 55 милиона лева само от рестрикции свързани с ВЕИ сектора.


Източник: http://dnes.dir.bg/news/ostavka-rabotodateli-izbori2013-kevr-19681336

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог