неделя, 9 август 2015 г.

Наглите лъжи на Борисов за енергетиката на България

Наглите лъжи на Борисов за енергетиката на България

Публикувано на 09.08.2015 @ 10:53
Автор: Таско Ерменков

Може ли наглостта на Борисов да скрие истината? Вероятно той си мисли, че наглите лъжи, които сипе, ще бъдат димната завеса, зад която да скрие собствената си отговорност за състоянието на енергетиката в България. Ще се опитам да разгранича откровените лъжи от фактите:

Лъжа номер 1:

В проекта "Цанков камък" са вложени милиарди левове, неоправдано, даже престъпно, които се допринесли за дефицита на НЕК.

Фактите:

Проектът "Цанков камък" е стартиран по линия на така наречените проекти "съвместно изпълнение", където външни инвеститори изграждат обекти, водещи до намаляване на парниковите емисии, срещу което получават правата върху спестените емисии. Инвеститорите обикновено са развити държави с много индустрия и по този начин изпълняват задълженията си за опазване на климата.

В случая с "Цанков камък" инвеститорът е Австрия. При изграждането на стената се оказва, че съществуващият път пада под огледалото на язовира и се налага изграждането на нов път и тунел на обща стойност над 900 млн лв. Те са построени с пари на НЕК, след което са прехвърлени в активите на Агенция "Пътна инфраструктура" без възстановяване на средствата на НЕК.

По този начин държавата в лицето на Министрество на финансите ощетява НЕК с тези пари. Ако Борисов толкова се е загрижил за енергетиката, да не обявява конкурси сред банки за търсене на 800 млн. лв. (плюс личните комисионни), с които да плати на американските тецове, а да разпореди на министъра на финансите да върне парите на НЕК.

Колкото до престъпността, за която лицето намеква - да му напомня, че този проект стартира през 2002 година, когато той беше главен секретар на МВР и завърши през 2010 година, когато вече беше премиер. Можел е служебно да предотврати всякакви престъпления, ако ги е имало, а не сега да лае като куче на мегдан (да ме извинят кучетата, че ги намесвам - те с нищо не са виновни).

Само че по това време той си беше генерал, промотиран и в двата случая от Ахмет Доган (предложил го на Негово величество за главен секретар и оказал му подкрепата си в проекта ГЕРБ) и произведен и в двата случая от Георги Първанов (връчил му генералските пагони и въвел измислените мажоритарни кандидати през 2009 година, подарили цялата власт на ГЕРБ). Не случайно днес сме свидетели на крепката дружба ГЕРБ-ДПС-АБВ.

Лъжа номер 2:

Милиард и половина лева са били заровени в проекта АЕЦ "Белене", които също са довели до катастрофалното състояние на НЕК.

Фактите:

Проектът е рестартиран през 2002 година от Негово величество. Лицето Борисов е главен секретар (виж по-горе). След това от 2009 до 2012 година като премиер многократно публично заявява, че този проект е необходим на страната и казва истината (колкото и да ви звучи фантастично, че той може да говори и истини, без да му изсъхне езикът), че без този проект цената на електроенергията у нас ще се повиши. Нито като главен секретар, нито като премиер до 2012 година той никъде не се е съмнявал в този проект.

Прозрението за вредността му идва в момента, когато той и менторите му от зад граница осъзнават, че електроенергията от АЕЦ "Белене" независимо от факта, че ще се произвежда от нова централа с необходимостта от възстановяване на всички инвестиции, ще е по-евтина от тази на американските ТЕЦ-ове, нищо, че те не са нови проекти, а рехабилитирани такива и тогава ще лъсне грабителската им роля по отношение на НЕК. А про по - и след 2012 година правителството на ГЕРБ продължава да плаща по проекта "Белене". Фактите показват, че ако този проект днес не беше замразен, вече щяхме да имаме нова мощност, работеща за износ и носеща приход в страната.

Лъжа номер 3:

Когато били дошли на власт през 2009 година, били заварили предварителни договори за ВЕИта със сумарна мощност от 12 000 МВт и това довело до бума през 2012 година.

Фактите:

Наистина във връзка със законодателството за стимулиране на ВЕИ-та бяха сключени предварителни договори за 12 000 МВт, но те всички бяха с двугодишна давност и дори да се предположи, че са били подписани в последните дни на правителството на тройната коалиция, те щяха да изтекат в средата на 2011 година, а бумът както знаете е през 2012.

Причината за такова количество беше възможността при заявяването на инвестиционно намерение за строителство на ВЕИ инсталация да се даде възможност за ускорено преотреждане на предназначението на земи от земеделски в промишлени. По този начин се формира един спекулативен пазар на терени, които по-късно се превръщаха във всичко друго, само не и ВЕИ.

Освен това се предвиждаше всяка година тогавашната ДКЕВР да намалява ежегодно цените за изкупуване на енергия от ВЕИ с по 5%. Резултатът беше, че до въпросната 2012 година у нас имаше около 100 МВт ВЕИ, от които едва 10 - 15 МВт фотоволтаици. С безумните промени в закона за ВЕИ през 2011 година през първата половина на 2012 година бяха инсталирани 1000 МВт фотоволтаици. Освен това имаше и нови инсталирани вятърни генератори и инсталации на биомаса. Тъй като прехваленото правителство на ГЕРБ под мъдрото ръководство на Борисов не беше разработило контролни механизми за присъединяване на нови мощности към ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про и понеже те бяха защитени от закона в смисъл, че каквото и количество ел. енергия от ВЕИ да изкупят, то ще им бъде платено от НЕК, катастрофата стана пълна.Още малко допълнителна информация:

1. През 2012 година Борисовото правителство въведе такса пренос в размер на над 37 лв за МВт/час, с което блокира напълно износът на електроенергия то България, но пък облагодетелства румънските производители, които транзитираха през нашата страна ел. енергия за Гърция, Турция, Сърбия и др. Това нанесе допълнителни щети на НЕК в размер на стотици милиони лева.

2. През същата година Дянков прибра цялата печалба на държавните енергийни дружества и за минали периоди на обща сума 1,4 милиарда лева, с което ги лиши от всякаква възможност за ремонтни и поддържащи дейности.

Изводът е един: Колкото и да се върти Борисов задникът му все ще е отзад. Да, в областта на енергетиката няма нито едно безгрешно правителство. И Филип Димитров и Шеваршидзе (лека му пръст) със заема от ЕБВР за енергетиката и заложеното изискване за затваряне на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй", и Иван Костов и Шиляшки с американските централи, и НДСВ с Кунева (да, същата Кунева) и Бойко Борисов (виж по-горе) окончателно затворило глава "Енергетика" при преговорите с ЕС и с това 1 - 4 блокове на Козлодуй, и Тройната коалиция недовършила нито един от трите важни за България енергийни проекта, и правителството на Орешарски, позволило да се започне процедура от ЕС по избора на изпълнители на проекта "Южен поток" (не без съдействието на ДПС, изразяващо се в наглостта при налагане на своите фирми), всички те са допринесли за днешното състояние на енергетиката у нас. Но, с изключение на Костов и американските централи, техните прегрешения са детски игрички в сравнение с непрофесионалните и пагубни решения на Борисов (него лично обвинявам, защото той управлява държавата еднолично).

Крадецът вика "Дръжте крадеца", но от това не става по-честен!

Борисов обвинява другите в собствените си грехове, но да му напомня (понеже се опитва да изглежда набожен и богобязнен) Глава 7/3 от Евангелието на Матея: А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?

Ще завърша с един съвет към Борисов, пак Глава 7 от същото Евангелие, но този път стих 1:

Не съдете, за да не бъдете съдени;

Българският народ може временно да бъде заблуден, но да бъде държан във вечна лъжа е невъзможно.

Видов ден идва. И той е много по-близо, отколко подозира Борисов.

Източник: Гласове, http://bulgarski.pogled.info/news/66689/Naglite-lazhi-na-Borisov-za-energetikata-na-Balgariya


Остава да добавим и ние.

Уважаеми Другарю БоСтан!

Мутренското ти минало не може да бъде скрито. Нито ДеПеСарското ти настояще. Нито тъпотата ти, нито наглостта, нито продажничеството ти, нито страхливостта ти. Нито разрухата, която донесе на България! Нито терора и фашизма към българското население, промишленост, бизнес, българското село и град. Престъпленията ти в Енергетиката, с ЕРП-тата, с ВЕИ-тата, с АЕЦ Белене, Козлодуй, с ЛукОйл с Вальо Златев, с ДКЕВР, с ПлЕВНелиев, ще останат като вечна прокоба върху семействата на енергийната мафия! Кармата ще бъде носена от синовете и дъщерите Ви! 

Като казах ПлЕВНелиев, видя ли какво стана?
#КОЙ въвлече България и Свещенната Българска Свята Земя във война като фронтова линия, докарвайки тук стотици проклети американски танкове и самолети?
#КОЙ награди Марси Райс с орден "Стара Планина", загдето станахме мишена на Русия, на Ислямска Държава и на ФАЩ?
#КОЙ накара Конституционния съд да отмени мораториума за ПРОДАЖБА НА БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ НА ЧУЖДЕНЦИ?
#КОЙ ходи на тайна среща във Виена да се среща с шефа на ЕВН, ШИШКОВАЦ?
#КОЙ представител на КРИБ защитава ревностно ВЕИ-тата ограбващи българската енергетика, та дори нареди на Конституционния съд да отмени 20%-та такса върху приходите, която беше приета с огромни усилия от продажния парламент?

И сега #КОЙ беше награден от Бога и съдбата, така че за 12 часа обезсмисли всичките му офшорки, дворци в Банско и остров Халкидики построени с откраднати кървави пари?

Не започна ли да се изпълнява пророчеството, че всички вие, престъпници, ще заплатите скъпо и прескъпо за всичките Ви престъпления, разруха, милионите разсипани човешки съдби, зачернени животи и семейства?

Настана времето, целия Български народ, който беше употребен като парцал от Вас през тези 26 години и изхвърлен на бунището на Африка, да се осъзнае и събуди, да стане, да се вдигне и да ви навре в задника на историята! Самите ние призоваваме за Въоръжени Протести от месеци насам! Ако знаеш на колко милиони граждани им минава през главите как да се създаде малък отряд от снайперисти, които да свърши работата на "съдебната реформа" веднъж и завинаги, нямаше да можеш да спиш от сърцебиене!

Но докато народа все още е на етап обмисляне, то първата жертва на Снайпериста падна вчера! Наказанието е адски сурово, немислимо дори и за най-разярените (от престъпленията ви) наши умове! Докато ние поставяхме теб, ПлЕВНьо, Ахмедчо, Цачеви, Прокопиеви, Овчарови, Сатанишеви и т. н. пред оптиката на въображаемия снайпер, то Великият Създател и Съдник ни изпревари с изненадващ замах и прицелвайки се в първородният на Роско, показа с гръмогласен трясък, че е истински Българин!!!

Дано станалото Ви удари като талпа, като стоманен П-лайзен, като падащ трегер по тъпите кратуни и тикви, за да се освестите какво правите, за да спрете тези престъпления, за да се обърнете към Справедливия Бог! Да спасите не само по-малките си деца, но и умиращия труп на България!

Защо сега не казваме "Бог да прости", "Съболезнования" и другите подобни утешителни думи вчера и днес? Къде бяхте вие, престъпници, когато починаха моите близки? Когато удавени от здравни реформи лекари гледаха като банкомати умиращите роднини? Къде бяхте вие, боклуци, когато ограбвахте и последните стотинки на пенсионерите с измислените си таксички, тройни и петорни данъци? Къде бяхте когато разни "невинни" сградни таксички, ЕРП-та, винетки, билетки, картички, ДДСта, таксички "мощност", таксички въздух, таксички канализация, таксични "концесионер", фондчета и фондациики ограбвахте последните трохи на народа? КЪДЕ???? Награждавахте Уорлик, Райс, целувахте се с Кондолиза, Марси, Барак Хюсеин и Реджеп Ердоган! Гушкахте се с цялото политбюро на Израел, Кувейт, Катар, Брюксел и ФАШИнгтон?

Забравихте ли или нарочно, принизихте Българите? Знаете ли, че ВСЪЩНОСТ НИЕ СМЕ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА, а не ВИЕ!?!? Знаете ли, че когато, примерно, контрольор рекетира в градския транспорт гражданите, всъщност рекетира СЪСОБСТВЕНИЦИТЕ с чиито пари съществува цялата система? Знаете ли, че ние сме СОБСТВЕНИЦИ НА Енергетиката, на земите ни, на градовете и селата, а?!?!?!? С КАКВО ПРАВО ГИ ОТКРАДНАХТЕ ОТ НАС? НИМА ОЧАКВАТЕ СЪЧУВСТВИЕ? ЗАБРАВИХТЕ ЛИ, ЧЕ БОГ е единствения пък собственик на душите ви, че ги продадохте на ДЯВОЛА?

ВЪРВЕТЕ ПО ДЯВОЛИТЕ ТОГАВА!

ИЛИ СЕ РАЗКАЙТЕ, ВЪРНЕТЕ ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИАРДИ ОБРАТНО НА НАРОДА, И ПРИЕМЕТЕ ГОСПОДА КАТО ЕДИНСТВЕН ГОСПОДАР!

ИЗБОРЪТ Е ИЗЦЯЛО ВАШ!

Едва след това може да стане въпрос за прошка!

фотоволтаикбг.

Търсене в този блог