вторник, 4 август 2015 г.

В крайна сметка Топ-мафиотът ще трябва да заплати с живота си или да копае уран до живот.

Предлагаме поредица от 4 свързани с Премиер-простакът заглавия.

В крайна сметка Топ-мафиотът ще трябва да заплати с живота си или ще копае уран до живот.

Ще платим тъпотата да правим експеримент Орешарски

Публикувано на 02.08.2015 @ 16:42

Надявам се, че руското ембарго ще падне скоро, за да може основните пазари, които сме имали отново да си ги захранваме. Това каза премиерът Бойко Борисов, който днес бе в Сливен, където посети фирма за преработка и консервиране на плодове и зеленчуци.

Няма по-високи цени на тока. В България трябва да се говори с истинските имена. Всички трябва да знаят, че през тези 15 – 20 години в енергетиката са правени куп безобразия, каза Борисов и напомни за милиардите за "Белене", за милиардите за "Цанков камък". "2013 г. теглят 1 млрд. кредит, който в момента има нула – теглят го и го похарчват без абсолютно нищо, а лихвите му са по 44 млн. Падежът му пада 2018 година, ако можете да смятате, ще видите, че 400-500 млн. ще платим лихви по нещо, което е хвърлено във въздуха. Кой да ги плати тези пари? Кой? Като кажат държавата – ама, държавата сте вие, ние", обърна се Борисов към журналистите.

Сега като се прибера, БЕХ съм ги извикал и ще им направя едно звено с прокурори и специалисти, които да следят движението на фактурите, защото надписват и пишат. Трябва да има контрол, зарече се премиерът. Борисов отново повтори, че КЕВР е изцяло (не)зависима организация.

"Колко пъти им сваляме цените на тока, аз не съм видял нито да поевтинее нещо, нито нищо. Нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулира цените", каза Борисов, коментирайки мнението на работодателите и синдикатите, които обявиха, че с поскъпването на тока на индустрията ще скочат и цените за населението.

Борисов запита къде са били всичките "бизнесмяни", когато е бил взет 1 млрд. кредит "и го хвърлиха в реката и сега по 44 млн. лв. всяка година плащам лихви? Ще платим тъпотата да правим експеримент Орешарски. Ще я платим, ще платим, че Стойнев е бил енергиен министър", каза премиерът.

Борисов се обърна към бизнеса с думите: "Ще устискаме две-три години докато не си нормализираме енергетиката. 25 години грабене не мога да го приема", заключи Борисов по темата.

Източник: БГНЕС, http://bulgarski.pogled.info/news/66544/SHTe-platim-tapotata-da-pravim-eksperiment-Oresharski
http://dnes.dir.bg/news/energetika-boyko-borisov-kontrol-izbori2013-19683314

А ти бе, Борисов, къде беше? Как протестира? И срещу какво?

Публикувано на 02.08.2015 @ 07:57
Автор: Тони Стефанов

Когато Бойко Борисов задава въпроси, никой не се сеща да му отговори пак с въпроси. А той си го заслужава. След като пита къде сме били, че не сме протестирали по времето на строителството на „Цанков камък“ и „Белене“, е редно първо да даде отговор той къде е бил по същото време.

Как, аджеба, е протестирал? И срещу какво?

Проектът „Цанков камък“ стартира през 2004 г. Това е същата година, в която с указ на президента Георги Първанов Бойко Борисов е удостоен със званието генерал-лейтенант. За никого обаче не е тайна, че генералските пагони му ги издейства Ахмед Доган! Това са фактите – такива, каквито са! Борисов, ако е искал да бори нередностите в проекта „Цанков камък“, е имал не само възможност, но е бил и длъжен да го прави в качеството си на главен секретар на МВР, какъвто е чак до 19 юли 2005 г. Язовирната стена „Цанков камък“ е завършена напълно в началото на 2010 г. По същото време Борисов вече е премиер на България, избран за такъв на 27 юли 2009 г. И е имал предостатъчно време да реагира по някакъв видим начин срещу същите неправди, за които днес пита нас защо не сме протестирали. Разликата между нас и него обаче е съществена – той е бил властта, а не ние. И той си е затварял очите за „Цанков камък“.

Историята на проекта „Белене“ е още по-срамна. Рестартирането на този проект беше обявено през 2002 г. от тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски. Същото това правителство на НДСВ назначи за главен секретар на МВР Бойко Борисов. Някой да си спомня в онези години Борисов да е казал и една дума срещу проекта „Белене“ ? Не дума, буква да беше измучал накриво? Колкото за „Цанков камък“ е протестирал, точно толкова му е „бурна“ реакцията и за „Белене“!

Така, играейки си на въпроси без отговори, можем да се въртим в кръг като пумпали до края на света. Жалкото в случая е, че практически всяко питане на Бойко Борисов не цели получаването на адекватен отговор, а натрапва удобни за него самия внушения. Прави го нахално и даже нагло, без грам скрупули. Това, че някой може да се сети и да провери фактите, не го вълнува. Борисов е наясно, че неговите лъжи и манипулации ще бъдат експонирани в медиите многократно повече от истината за някакви си там факти от миналото.

После всички се чудят защо политиката била считана за мръсна работа. Ами то е очевадно – защото е мръсна работа!

Източник: Гласове, http://bulgarski.pogled.info/news/66540/A-ti-be-Borisov-kade-beshe-Kak-protestira-I-sreshtu-kakvo

През цената на тока може да се прави икономика, но не и политиканстване

Публикувано на 03.08.2015 @ 13:25
Автор: Драгомир Стойнев

Две грешки бяха допуснати. Нашите действия за ограничаване на ВЕИ-тата чрез налагане на 20% такса и предоговарянето с американските централи, финишираха при това управление в силно осакатен вариант. ВЕИ-тата пак тежат на микса, предоговарянето стигна само до цената за разполагаемост и не пипна цената на реално изкупуваната енергия.

Темата за дълговете на НЕК всеки път се вади като плашило, когато стане дума за цената на тока. Българите обаче станаха почти енергетици и са наясно, че не само нереализирани проекти тежат на електрическата компания, а че надолу я дърпат присъединяваните на конвейр скъпи ВЕИ-та и дългосрочни договори. Няма как да купуваш скъпо и да продаваш евтино. Не съм учуден от разкритията за стотици ВЕИ-та около кръга на президента на Анкетната комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката, огласени от Валери Симеонов. Аз исках оставката на Светла Тодорова като председател на ДКЕВР, сега и нейното име изплува в проверките. Има кръг, който стори доста злини в енергетиката, но не го търсете в кабинета Орешарски.

Цената на тока не е казус не на това или онова правителство, той е общо бреме и са нужни общи решения на разумните в парламента и политиката. Бизнесът също трябва да бъде чут, но само истинският бизнес, а не маскираните в Енергийни бордове към министерството субекти, които също са част от кръга на злините в енергетиката.


Източник: Поглед.инфо - http://bulgarski.pogled.info/news/66560/Prez-tsenata-na-toka-mozhe-da-se-pravi-ikonomika-no-ne-i-politikanstvane

Трите писма

Светла Василева
4. Август 2015 , брой: 177

Стар виц разказва, че всеки началник минава през три стадия. Обещава. Оправдава некадърността с предшественика си. Пише три писма за този след него и напуска. И премиерът Борисов така. През април заедно с министърката на енергетиката обещаха по-евтин ток за бизнеса. Преди това през февруари пред младежи от ГЕРБ обеща "зануляване" на енергетиката до юни.

Юни мина, че и юли. Енергетиката не се "занули", а цената на тока за бизнеса е по-висока. Индустрията протестира, иска главата на председателя на енергийния регулатор и спиране на далаверите с поредните ВЕИ проекти. При кабинета "Борисов 1" те бяха с фотоволтаици. Тогава "смаяхме" света с ръста на солари. Преизпълнихме в пъти плана до 2020 г. - предсрочно. Сега при "Борисов 2" наред са централите на оборски тор. Току-виж "смаем" всички повторно. Само дето печалбите от тези "инвестиции" са за единици, а желаещи да плащат тарикатлъците не останаха.

Никак не е сигурно, че фокусите с експресните промени в енергийните закони, направени от управляващите, ще сработят и че положението в енергетиката може да се удържа още дълго, без да се закачат договорите с американските ТЕЦ-ове. Затова Борисов мина към оправдаване с предишния. "Тъпотиите на Орешарски" са виновни. Лошите ЕРП и ВЕИ. Сега ще им прави спецзвено от прокурори и ДАНС да ги следи, защото лъжели и надписвали. Той това си знае - следене, подслушване и презумпция за... виновност. Помним как свърши всичко това в първия мандат. И той едва ли го е забравил. Струва ли си да чака същото фиаско? Едва ли. Май е време да сяда и да пише третото писмо. За следващия.

Източник: http://www.duma.bg/node/105899

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог