понеделник, 31 август 2015 г.

Четири западни компании готови да участват в „Северен поток-2“

Четири западни компании готови да участват в „Северен поток-2“

Публикувано на 31.08.2015 @ 13:01

/Поглед.инфо/ По време на Източния икономически форум във Владивосток (3-5 септември) „Газпром“ възнамерява да подпише споразумение с акционерите по проекта Nord Stream 2 (Северен поток-2), а четири западни компании вече са заявили официално участието си в проекта, съобщи вестник „Комерсант“, позовавайки се на източник, запознат с преговорите.

Според автора на статията Юрий Барсуков, четирите компании са англо-холандската Shell, австрийската OMW, немските E.On и Wintershall. Всяка една от тях ще получи по 10 % в проектната компания. За „Газпром“ ще остане контролният пакет от 51 %. Още 9 % от акциите ще получи друг инвеститор. Според източника, това най-вероятно ще е френската компания Engie (бившата GdF Suez), но преговорите с нея още не са приключили.

Подписването на споразумението за „Северен поток-2“ ще бъде важна стъпка за „Газпром“ в реализирането на плановете за отказ от транзита на газ през украинска територия.

„Северен поток- 2“ е проект за строителство на газопровод от Русия в Германия през Балтийско море с капацитет 55 милиарда кубически метра. Предполага се, че маршрутът по дъното на морето, както и входната точка в газотранспортната мрежа на Германия в Грайфсвалд, ще са същите, както и при „Северен поток“, който беше пуснат в експлоатация през 2011 година.

Споразумението на акционерите ще бъде юридически задължаващо, освен това в него ще бъде посочен графикът за работа по проекта, включително сроковете за началото на строителството. Според източника на „Комерсант“, „Газпром“ вече е регистрирал в швейцарския кантон Цуг проектна компания под името New European Pipeline AG. По данни от швейцарския регистър, компанията е регистрирана на 20 юли с основен капитал 1 милион швейцарски франка (около 1,04 милиона долара) и цел „планиране, проектиране, разработка, управление, експлоатация, техническо обслужване и използване на тръбопровода, който транспортира газ от руското крайбрежие до крайбрежието на Германия през Балтийско море“.

Подписването на обвързващо споразумение за „Северен поток-2“ ще първата реална стъпка по заобикаляне на Украйна след отказа от „Южен поток“ през 2014г. Експертите са на мнение, че подобен сценарий на етап полагане на тръбите (като с „Южен поток“ –бел.ред.) е малко вероятен, защото в случая газопроводът отива за най-влиятелната страна в ЕС - Германия, а в проекта участват две от най-големите германски енергийни компании. Но Европейската комисия може да ограничи съществено или дори да блокира използването на построения газопровод, както това стана с Opal (продължението на „Северен поток“ в Източна Германия), отбелязва авторът.

Източник: Руски дневник, http://svetoven.pogled.info/news/67245/CHetiri-zapadni-kompanii-gotovi-da-uchastvat-v-Severen-potok-2


Къде сте сега, бе, мили #психодесни? Същите дето приказвахте на поразия, че  нямала капацитет да запълни тръбите, същите дето дрънкахте, че тръбите през Черно море били твърде дълги и нямало как да бъдат напълнени с газ, че щяло конденза да пречи!? Видяхте ли колко пъти по-дълго е морското трасе на Северен Паток, па то нахалното даже и работи!? Та даже им е малко на немците, та ще правят Северен Паток 2 и 3 и то без Третия Енергиен Паркет? Къде забравихте  стандарти на  Меркелл? Хайде вървете си вече при Син Паток в #Анадола, че ни писна от вас, комунистически издънки. Тръгвайте вече, че скоро и от ФАЩ ще ви спрят грантовете, за да ги пренасочат на север и тях...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог