понеделник, 3 август 2015 г.

КЕВР: Новите цени на тока

КЕВР: Новите цени на тока

17:19 | 31.07.2015

Цената на тока за битовите потребители намалява с 0,11 на сто - осреднена цена от 1 август. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след закрито заседание, на което регулаторът утвърди цените в сектор "Електроенергетика" от 1 август т.г. до 30 юни 2016 г.

Намалението се дължи на намирането на резерви, коментира Иванов. Изменението на крайната цена на електроенергията за отделните дружества е: ЧЕЗ - намаление с 0,63 на сто, ЕВН - намаление с 0,44 на сто, Енерго про - увеличение с 1,9 на сто, което се дължи на спецификата на мрежата в Югоизточна България, отбеляза Иванов. С повече от 5 на сто намалява цената на енергията от електроразпределителното дружество в "Златни пясъци.

Еднаква добавка "Задължение към обществото" от 38 лева се определя за битовите и стопанските потребители, съобщи Иванов. По думите му изравняването на добавката е необходимо, защото законът изисква от КЕВР да определи добавката по прозрачен и справедлив начин за всички потребители.

Решението на КЕВР за цените на тока за бита и бизнеса за новия регулаторен период, което трябваше да влезе в сила от 1 юли, беше отложено с един месец.

Източник: http://www.economynews.bg/кеврновите-цени-на-тока-news65338.html

БATKO ( лоялен )
29.07.2015 10:44
Срам е че такъв мошеник и некадърник като иван иванов е на този пост. Той, заедно с Костов е виновен за корупционните договори с американските Марици. Той има за цел да унищожи българската енергетика. С тази си цел той казваше, че потреблението на ток през 2014 ще се намали с 10%, а то се увеличи с 10%. И за награда за некадърността му го слагат за шеф, за да унищожава енегетиката.


Щом цената на АЕЦ Козлодуй формира едва 2% от парите които плащаме, а в същото време дела на тока от нея е само 7%, въпреки че произвежда 35% от тока (2ГВ от 5ГВ), това означава, че нейния ток се изнася от престъпни лицензирани от КЕВР търговци, като Кадиев, Добрев и прочие. А цената при едни пазарни условия трябва да падне 12.5 пъти от сегашните нива!

Затова питаме, кога ще се мине на пазарни принципи в енергетиката? Кога американската "демократична" планова икономика ще стане ПАЗАРНА? Защо 91% от цената се формира от СКЪПИТЕ ЦЕНТРАЛИ? Къде крадете 80% от тока на АЕЦА?? ПРЕПРОДАВАТЕ ГО КАТО ВЕЙ ТОК НАЛИ????!!!

ПРЕСТЪПНИЦИ! Корумпирани Енергийно-Водни Рекетьори!

А кога ще намалите цената на ВОДАТА А? Там Веолия генерира гарантирана преференциална печалба от 1,76лв/0.1 ст за кубик = 176000% !!!!!!

СМЪРТ ЗА КЕВР, ГАДОВЕ ПРОКЛЕТИ!

За всички проблеми е виновна предимно ДКЕВР и управляващите, които са я сложили за бушон на енергийната си мафия!

Понижение на тока за бита, повишение за бизнеса

17:20 | 31 юли 2015 | Общество / Редактор Георги Брандийски

Цената на тока за битовите потребители намалява средно с 0,11%, а добавката „задължение към обществото“ за бизнеса се повишава от 18.70 на 38 лв. за гигаватчас.
Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, по време на брифинг след закрито заседание за „Утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика”.

Решението влиза от сила от 1 август 2015 година и ще бъде в сила до 30 януари 2016 година, уточни Иванов.

Изменението на крайната цена на електроенергията за отделните дружества е ЧЕЗ - намаление с 0,63 на сто, ЕВН - намаление с 0,44 на сто, Енерго про - увеличение с 1,9 на сто, което се дължи на спецификата на мрежата в Югоизточна България, отбеляза председателят на регулатора, цитиран от БТА.

С повече от 5 на сто намалява цената на енергията от електроразпределителното дружество в "Златни пясъци".

Иванов смята, че отлагането с 1 месец на новия ценови период е позволило да се намерят резерви за коригиране на цените надолу.

Таксата "Задължения към обществото", с която се компенсират загубите на НЕК от изкупуването на скъпата енергия от ВЕИ-та, заводски централи и американските ТЕЦ-ове става 38 лв. за всички потребители, обяви Иванов. Това означава, че бизнесът ще плаща от 1ви 38 лв. за мегават, вместо досегашните 18 лв.

Тази добавка обаче не е еднаква за всички фирми, като най-малко ще плащат големите енергийни консуматори.

Предприятията, консумиращи между 10 и 30 гигават часа, ще ползват 50% намаление върху добавката и ще плащат 26 лева на мегават, а малките фирми с под 10 гигавата консумация ще заплащат 38 лева.

Общо 749 млн. ще бъдат спестени на НЕК в рамките на едногодишния регулаторен период, каза шефът на КЕВР.
Към тях не е отчетен и финансовият ефект от подписването на финалното споразумение с двете американски централи. Когато това стане, трябва да се добавят още 89 млн. лв. и това прави общо 830 млн. лв.", допълни той

В сряда се проведе втори национален протест на работодатели и синдикати срещу повишението на цените. Бизнесът иска решението да се отложи за след Нова година, за да може да реагира на новите условия. Според работодателите при новите цени продукцията им ще стане неконкурентоспособна и ще се наложи съкращение на персонал, а може да се стигне и до фалити. Те настояват за преразглеждане на договорите с ВЕИ и US централите.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи пред bTV, че всички компании, ползващи над 30 гигавата годишно ще ползват 85% отстъпка от тази такса.

Министър Петкова уточни, че от това намаление ще се възползва голяма част от индустрията, която членува в КРИБ и АИКБ.

Вчера за проверка и оценка на състоянието на енергетиката откри фрапиращи нарушения в дейността на ВЕИ, които са довели до повишение цената на тока.


Източник: http://dnes.dir.bg/news/tok-kevr-dobavka-zadaljenie-kam-obshtestvoto-19669778

Търсене в този блог