вторник, 11 август 2015 г.

КЕВР ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! НЕК ще плати 2.5 млрд. лв. скъп ток за 11 м.

НЕК ще плати 2.5 млрд. лв. скъп ток за 11 м.

Георги Брандийски - 11 август 2015, 10:56

КЕВР е променила първоначалното
си решение държавната ТЕЦ
”Марица Изток 2” да изпадне изцяло
от регулирания пазар; БГНЕС
Почти 2,5 млрд. лв. за 11 месеца ще платят битовите клиенти и бизнеса в България за тока от ВЕИ, американските тецове, топлофикациите и заводските централи. (накратко енергийната мафия)

Това показват данните от последното ценово решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 1 август, съобщава "Монитор".

Малко над 1 млрд. лв. от тях се падат на централите, които произвеждат енергия от слънце, вятър, вода и биомаса. Други 935 млн. лв. ще бъдат платени на ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "КонтрурГлобал Марица-изток 3", а почти 520 млн. лв. - на топлофикациите и заводските централи.

Цената на тока за бита в страната беше намалена средно с 0,11%, но добавката "задължения към обществото" за бизнеса беше увеличена двойно.

От документа става ясно още, че от въпросните 2,5 млрд. лв. некомпенсирани чрез цената на НЕК са 1,24 млрд. лв. Те ще се покрият през цената "задължения към обществото", която КЕВР реши да изравни за бита и бизнеса от 1 август на ниво от 37,90 лв. на мегаватчас.

За да осигури потреблението на клиентите на регулирания пазар, на който вече са само битовите клиенти и най-малките фирми на ниско напрежение, НЕК ще купи и ще продаде на снабдителите ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" до края на следващата година 15,1 млрд. киловатчаса при общо очаквано вътрешно потребление от 32,7 млрд. киловатчаса, включително от внос.

В действителност НЕК ще купи 20 млрд. квтч, но разликата от 4,9 млрд. квтч КЕВР й е заложила да реализира на свободния пазар. Така, от общото количество, което НЕК ще трябва да плати, 92% се падат на същите "скъпи" централи – тези с дългосрочни договори и за които има задължително изкупуване. На тях се пада и 73 на сто енергията, която ще влезе на регулирания пазар през идните 11 месеца, или 13,5 млрд. квтч.

По-конкретно 45% от тока, който битовите потребители ще потребят до 30 юни догодина е от двете американски централи, 18,8% - от ВЕИ и малко над 16% от заводските централи и когенерациите. Делът на АЕЦ "Козлодуй" е сведен до 7 на сто или едва 1 млрд. киловатчаса.

КЕВР е променила първоначалното си решение държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" да изпадне изцяло от регулирания пазар. С окончателното си решение тя й е определила да произведе за този сегмент 613 млн. киловатчаса, което дава 4% от енергията, която ще влезе на него.

Според прогнозите клиентите на ЧЕЗ в Западна България ще потребят до началото на следващия юли 6,5 млрд. квтч, тези на ЕВН – 5,3 млрд. квтч, а тези на "Енерго-Про" – 3,3 млрд. квтч.

Източник: http://banks.dir.bg/2015/08/11/news19752489.html

Това потвърждава изцяло писаното от нас в статиите:

Нужен е съвсем нов Закон за Енергетиката! Сегашния узаконява много грабежи за милиарди
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/07/blog-post_47.html


Комисия в НС отчете фрапиращи нарушения в енергетиката
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/07/blog-post_46.html

Търсене в този блог