петък, 31 юли 2015 г.

Нужен е съвсем нов Закон за Енергетиката! Сегашния узаконява много грабежи за милиарди

Нужен е съвсем нов Закон за Енергетиката! Сегашния узаконява много грабежи за милиарди!


31.07.2015 г. фотоволтаикбг

Вчера 30.07.2015 г. стана ясно, че 90% от цената на тока се формира от мафиотските преференциални договори! АЕЦ Козлодуй получава само 2% от цената, която плащаме!
21% от цената се гълта от ТЕЦ Марица Изток 1 - Америкостовия първи ТЕЦ.
19% от цената се гълта от ТЕЦ Марица Изток 3 - Америкостовия втори ТЕЦ
21% от цената се гълта общо от останалите ТЕЦове, топлофикационни, когенерации, ТЕЦовете на Ковачки - отново изкупувани по преференциални договори съгласно Закона за Енергетиката.
30% от цената се краде от ВЕИтата - ФЕЦове и ВяЕЦове - преференциално изкупуван ток на цени от 400 до 770 лв на мегаватчас за срок от 25 години - тоест тази цена ще се запази поне до 2037 г!!!!
7% се формира от ВЕЦовете на НЕК и едва
2% от цената влиза в АЕЦ Козлодуй - най-конкурентното, ефективно и евтино производство, разбира се, натоварва цената с една петдесета част!

В една ПАЗАРНА икономика със свободна конкуренция, предвид че АЕЦ Козлодуй произвежда 1/4 от енергията, цената на тока трябваше да бъде 50/4 = 12.5 пъти по-ниска!!!!

А в американската ПЛАНОВА икономика с гарантирани от държавата печалби чрез преференциално задължително изкупуване, "капиталистическото" робство ни е гарантирано за десетилетия напред! Слава на КП на ФАЩ...

Вижте графиката представена от Магдалена Ташева - депутат в 44 НС и член на Комисията за разследване на КЕВР

Цитираните горе цифри са показани в дясната част. Как обаче стои въпроса с разпределението на пропорциите от Производството на електроенергията? Гледаме лявата страна на графиката отгоре надолу:

4% от Енергията на АЕЦ Козлодуй остава в България!!!!!!! Къде отива другия ток? Явно се изнася от лицензирани от ДКЕВР търговци на електроенергия като фирмите на дупетатите Георги Кадиев, Кирил Добрев и други? Явно се купува и препродава като ВЕИ ток от другите 140 депутати и ЕРПта собственици на ФЕЦове и ВяЕЦи!
17% от ВЕЦовете на НЕК, които покриват изцяло върховото и бързо изменящото се потребление - тъй като ВЕЦ учавстват активно в ежеминутния баланс на мрежата, техния ток не се търгува и изнася.
17% ВЕИ скъпо производство - изцяло за вътрешния непазарен пазар
24% ТЕЦ Марица Изток 3 скъпо производство - изцяло за вътрешния непазарен пазар
19% ТЕЦ Марица Изток 1 скъпо производство - изцяло за вътрешния непазарен пазар

Виждате как Българския народ е изрекетиран от шайката парламентарни престъпници и притежатели на схеми за бързо забогатяване да плащаме милиарди левове всяка година. Само американските ТЕЦове гълтат по 1 милиард всяка година! ВЕИтата гълтат също 1 милиард годишно. И вместо тези 2 милиарда да влизат в НЕК, тя целево се бута в пропастта, за да бъде фалирана и приватизирана за жълт долар по познатите ни вече "демократични" начини!

На тази графика се вижда кога именно е пика на този грабеж! Докато по времето на тройната коалиция единични ВЕИта получават правото на грабеж, при втората тройна коалиция - ГЕРБСП+ДПС имаме пик от около 1100 нови ВЕИта в 2012 година!

В същото време арабският евреин с цигански външен вид, другарят Иван Костов закри блокове 1 и 2 на АЕЦ Козлодуй, а жълтата гостенка Милена Пръмова (сега Меглена Кунева) разсипа блокове 3 и 4, с което разкри пазарите на АЕЦ Черна Вода в Румъния за заплата в банка Париба и в угода на местната Енергийна мафия!

Цялото предаване с Магдалена Ташева можете да изгледате тук:

http://www.ataka.tv/clips/703a21506b90741c7c5e649b3f84b88d265bea91.mp4
http://www.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c11345.html

В заключение: Вследствие на всичко това днес 31.07.2015 г.от 15:00-17:00 в КЕВР (Корумпираните енергийно-водни рекетьори) ще се проведе закрито заседание на което ще решат с колко ще бъде повишена цената на тока, тоест с колко още ще бъде разсипана енергетиката и стандарна на живот на почти целия български народ, за сметка на шепа еврейско-ислямско-корейско-европейско-американски енергиини вампири, които с това лоби ще продължат безкрайната колонизация на страната ни.

Идентични данни са изнесени днес и в сайта Поглед Инфо:

Договорите с американските ТЕЦ не са съгласувани с ЕС

Публикувано на 31.07.2015 @ 06:50

За сегашния ценови период делът на по-скъпата електроенергия е 91%, а делът на по-евтината намалява на 9%. Това съобщи председателят на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България Валери Симеонов. Той представи резултатите от извършената работа от комисията в сектор електроенергетика в периода от създаването й до 31 юли 2015 г..

До момента комисията е провела 21 заседания. На тях са били изслушани министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на финансите Владислав Горанов, както и представители на НЕК, ЕСО, Агенция за устойчиво и енергийно развитие, ДНСК, БЕХ, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ Марица Изток 2, Мини Марица-Изток, ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про, сегашният председател на КЕВР Иван Иванов, както и предходния председател - Светла Тодорова, и депутати.

Според Симеонов през 2011 - 2015 г. съществено се е променил пазарът на електрическата енергия в страната. Наблюдаваше се цялостно намаление на потреблението в резултат на кризата, заяви Симеонов и направи ретроспекция на развитието на сектор енергетика през последните години. Той посочи, че през 2014 г. НЕК е на загуба.

Дългосрочните договори за задължително изкупуване на ел. енергия държат 40% от регулирания пазар. Всички пазарни рискове са прехвърлени към купувача, вследствие на тези договори. НЕК трябва да изкупува скъп ток от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 и я продава евтино. Следователно няма как НЕК да не търпи загуби. По наше искане и на комисията по енергетика в стъпване в 43-тото НС, АДФИ извърши проверки, при които се откриха нарушения, които водят до злоупотреби и загуби за милиони в Марица Изток 1 и 3, посочи Симеонов.

По думите му ТЕЦ "Марица Изток 3" не е провеждала 5 обществени поръчки на стойност 9 млн. лв. Количеството електрическа енергия, която НЕК е задължен да купува от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 е по-голямо, отколкото е реалното потребление на страната, посочи Симеонов.

От думите му стана ясно, че България не е нотифицирала с ЕС договорите с двете американски централи.

В дългия период на работа на двете американски централи явно е имало причини дългосрочните договори с тях да не бъдат съгласувани с ЕС. Поискали сме произнасяне на ЕС, което да облекчи българската държава в прекратяването на договорите с двете американски централи, каза той.

Симеонов обясни, че вторият голям участник, след американските централи, в регулирания пазар са ВЕИ-тата и изтъкна, че има бум на новоприсъединени ВЕИ-та. Например, 1072 са били ВЕИ-тата със слънчева енергия през 2012 г., а през 2008 г. са били едва 11. Ръстът на новоприсъединени ВЕИ-та е през 2013 г., стана ясно от изчисленията на комисията.

За част от ВЕИ централите се констатира сериозно разминаване между датите, в които са съставени документите за въвеждане в експлоатация и датите, на които започват да произвеждат електрическа енергия, като за една част от производителите тези разлики са над 6 месеца. Данните за това, както и други разминавания между данните на ЕРП и ДНСК следва да се изправят на прокуратурата, посочи Валери Симеонов.

Симеонов съобщи доста смущаваща новина, или както той я нарече "пикантерия".

По време на работата на комисията още в самото начало установихме, че през ноември 2014 г. тогавашният изпълнителен директор на НЕК Екатерина Истаткова е продала 2,3 млн. мегават часа електрическа енергия от ВЕЦ-ове, собственост на дружеството с една година напред. Продажбата е на цена на пикова енергия от 71 лв., което е подигравка. Направено е с определени договорени търговски дружества, от изпълнителния директор, без търг и конкурс. Продажбата е буквално седмици преди Истаткова да бъде освободена от поста. На 24 юли 2015 г. в 15,30 часа нашият консултант Стефан Гамизов беше заплашен с убийство от съпруга на Екатерина Истаткова, за което сме информирали министърът на енергетиката и ДАНС. В момента се води разследване, посочи още Валери Симеонов.


Източник: БГНЕС, http://bulgarski.pogled.info/news/66482/Dogovorite-s-amerikanskite-TETS-ne-sa-saglasuvani-s-ES

Е, нали Боян Боев прати писма до ЕС, до еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, да потвърди дали тези договори не са антиевропейска нерегламентирана държавна помощ?!?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог