петък, 3 юли 2015 г.

220 волта популизъм, 440 киловолта истина.

220 волта популизъм

Публикувано: 11:30 | 24 юни 2015
Автор: Иван Бедров за ”Дойче Веле”* - по поръчка на соросовите еврогейски ценности

В България поскъпването на тока вече е митологизирано
Страхът на политиците от цените на тока най-вероятно ще отложи планираното поскъпване. Но това ще е за кратко и само ще задълбочи проблемите.

Което пък е шанс някой да се уплаши и най-после да реформира енергетиката.

Старият виц гласеше, че за завинтването на една електрическа крушка са необходими 10 милиционери. Единият държи крушката, четирима въртят масата, на която се е качил, във вярната посока. Други четирима въртят наобратно, за да не им се завие свят на първите, а последният милиционер стои на вратата и внимава да не дойде токът.

В момента политическата власт в България се държи като десетия милиционер - извършва нервни движения, организира по няколко извънредни срещи на ден, говори непрестанно по медиите и държи всички да видят, че прави всичко възможно, за да не се стигне до поскъпване на тока от 1 юли. А в петък независимият регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), трябва да вземе окончателното решение.

Предложението е цената на електроенергията за домакинствата да поскъпне средно с 2%, а цената за бизнеса - с почти 20%. Мотивът е, че системата изпитва дефицит заради задълженията за изкупуване на по-високи цени на тока от въглищните централи, които са американска собственост, от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), от топлофикации и т.нар. заводски централи, където производството на ток е вторична дейност, но пък високите цени го превръщат в приоритетен приходоизточник. Обяснението е, че това „задължение към обществото“ вече ще бъде разпределяно солидарно между домакинства и бизнес - от там идва разликата в размера на увеличението.

КОЙ решава за тока?

Първият проблем в този сюжет е независимостта на регулатора. Деветимата членове са избрани на квотно представителство от политическите сили в парламента. Някои от тях са дългогодишни активисти на съответните партии, а други са доскорошни служители на някои от най-големите играчи в сектора. Очакването, че тези хора могат да изпълняват функциите на независим регулатор, бе пресилено от самото начало. А тези дни властта показа, че и тя никога не е вярвала в тази независимост. Премиерът Бойко Борисов се обяви против поскъпването и обеща да се присъедини към планираните протести на бизнеса. В неделя правителството проведе извънредно заседание и вкупом също се обяви против поскъпването. Министри и депутати наводниха телевизионните студиа и навсякъде повтарят как са против поскъпването. Регулаторът е привикан в парламента, за да обяснява действията си. На коляно се пишат законопроекти, които да направят възможна намесата и в крайна сметка предотвратяването на планираното поскъпване.

Липса на реформи - Хайде стига с тези "реформи" и "инвеститори" - Реформи има, създаден бе ЗЕЕЕ после ЗЕ, след него законът на ГЕРБ ЗЕВИ. Приватизацията доведе всякакви "инвеститори" като ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН, ВЕОЛИЯ, Ковачки, Американски ТЕЦове, ВЕИта! Всичките тези реформи бяха проведени изключително в интерес на тези ГРАБИТЕЛИ с една единствена цел - престъпления и пак престъпления - и то УЗАКОНЕНИ в закончетата им!

В България поскъпването на тока вече е митологизирано. Това е едва ли не единственият критерий, по който се мери успехът или неуспехът на едно правителство. Обществената памет твърди, че първият кабинет на Борисов е бил свален от протести срещу цената на тока, което на повърхността наистина изглеждаше така. Следващото правителство на БСП и ДПС на инат принуди регулатора да свали цената на тока, въпреки че това увеличи дефицита още повече. Затова второто правителство на Борисов толкова силно не иска да бъде свързвано с ново увеличение на цените.

Балансирането на системата обаче няма да стане с вайкане пред медиите, а с прозрачна и широкообхватна програма за реформи. Притиснати до стената, чак сега управляващите отвориха два въпроса, които до момента бяха табу за властта - кои политици са имали личен интерес във ВЕИ-проекти и с гласуваните от тях закони са надули балона, който днес всички потребители трябва да плащат. Вторият въпрос е как се управляват държавните дружества - Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг, чиито задължения, по думите на вицепремиера Дончев, вече са близо 5 милиарда лева. Чак сега кабинетът обяви намерение да намали разходите в държавната енергетика с по 10% годишно. Въпросът, който властта все още не смее да зададе, е за ролята на Христо Ковачки и за цените, на които се изкупува токът от неговите въглищни централи. И колкото по-често неговата парламентарна група - Български демократичен център, подкрепя управляващите, толкова по-далеч остава този въпрос.

Трябва, ама друг път

Разравянето на статуквото в енергетиката е занимание, което по трудност се доближава до съдебната реформа. Интересите са огромни, зависимостите - също, а политическото участие - задължително. И разравянето на това статукво не е задача по силите на регулатора, пък бил той и оставен да бъде независим. Необходима е политическа воля за сериозни реформи в сектора, която обаче към момента не е заявена. Заявени са частични мерки. Това е вторият проблем, а третият е криворазбраната социална политика, която всяка власт прокарва чрез цената на тока. В момента цената на енергията е субсидирана за абсолютно всички. Независимо дали човек изпитва затруднения да плати минимална сметка за бойлер и осветление, или пък е достатъчно заможен да си топли водата в басейна, както гласи популярната метафора.

Затова сегашната активност може и да отложи поскъпването, но няма да реши системните проблеми. За тази цел трябва да има ясна отговорност кой взима решенията, а не прехвърляне на вината към един квази-независим орган. Трябва преглед на разходите на производителите. Трябва отказ от използване на държавната енергетика за финансиране на политически дейности. Трябва и смелост да се разграничи продажбата на ток от социалната политика. Трябва, ама друг път.

*Текстът е публикуван тук. http://www.dw.com/bg/220-волта-популизъм/a-18535714?maca=bul-begenes_bg-4437-xml-mrss
и http://dnes.dir.bg/mnenie.php?tag_id=122244&id=19357324


ББ ( нерегистриран )
25.06.2015 09:31
Този плазмодии кой го направи шеф, поредния унищожител на българите и България ! Защо Прокурора на Републиката не е повдигнал обвинение на този който е подписал не изгоден договор с така наречените Американски ТЕЦове, ходи свободно и продължава да манипулира общественото мнение! Оставка на комисарите! Те не защитиха интереса на българските граждани и трябва да освободят място за национално отговорни хора!
 

Бесен ( нерегистриран )
25.06.2015 06:45
Каква " реформа " и какви 5 лева бе ?
Това което се прави в енергетиката няма нищо общо с нито един пазарен принцип НИКЪДЕ по света !
Системата за колективно ОГРАБВАНЕ наречена с нежното име " зелена енергия" работи на макс !
А баш грабителите съвсем случайно се оказаха СЪЩИТЕ тия които писаха и продължават да пишат тия безумни закони ! И които съвсем случайно се оказаха собственици на тия фотоволтаици , които в крайна сметка не бяха необходими на НИКОГО ! Затвориха готови работещи реактори , унищожиха всички енергийни проекти , а сега тръгнали да ни говорят за реформи !?! Е НЕМА такваз наглост !Гражданин ( нерегистриран )
24.06.2015 16:11
Писна ми, писна ми! Непрекъснато чувам, липса на Риформа, не е извършена рИформа, е да де ама където все нещо е започнало да се рИформира, е станало по-зле. Риформа в икономиката - приватизация - напреватизирахме се , и ..... , работните места ги "заровихме" и айде 2.5млн емигранти, Риформа - здравеопазването, сега пак рИформа - няма здравеопазване, образование - и там рИформа, там пък яко се заехме да "режем от корен" (снощи Ани Владимирова каза, че "който се е "отрязъл" корена губи вътрешния си мир, изпада в безтегловностняма посока в живота си) и резултата го виждаме - 6 по български а не може да чете и пише, а сега тока. Седят едни същи "еничари" и само си подават топката, риформа, риформа. Ще кажеш, че някой нарочно провежда такава мерска политика, само и само народа или да стане "червен" и да връщаме 1989г или да става "черен" ида идва ....... Сидеров. Ей, големи златни яйца снася тая енергетика, големи...

Търсене в този блог