четвъртък, 9 юли 2015 г.

Скандал! Хиляди плащат за пречистване на вода, без да имат канализация

Скандал! Хиляди плащат за пречистване на вода, без да имат канализация

17.02.2015

Хиляди хора, които живеят в селата около София са прецакани заради такса „канализация”, която им начислява ВиК години наред. В същото време те нямат нито изградена канализация, нито пречиствателна станция. Става дума за гр. Бухово и селата Владая, Волуяк, Клисура, Кътина, Лозен, Подгумер и много други. Оказва се, че потърпевшите плащат за услуга, която не получават.

Този абсурд е констатиран и в доклад на ДКЕВР от декември 2014 г., с който Фрогнюз разполага. В него се посочва становището на експертите от комисията, относно бизнесплана на „Софийска вода”, както и редица предписания за отстраняване на подобни абсурди и то в рамките на 30 дни. Проверка на екипа ни, обаче показа, че нещата не са се променили и всичко си е както преди. В някои населени места хората са вдигнали ръце от несправедливостта и вече не искат да се разправят с институциите.

Кметът на с. Клисура Евтим Митев е песимист, че нещата могат да се променят. Селото няма скоро да види канализация, защото не е включено в нито един проект на общината. Напатил съм се от такива неща, преди време дори ми начисляваха такса смет за една гора. Примирили сме се и това е, призна кметският наместник. В община „Нови Искър” ситуацията е аналогична. Освен изброените села потърпевши са още Доброславци, Житен,Балша, Негован, Войнеговци, Локорско. Служители в общината дори признаха, че отходните води се изливат директно по улиците и това създава опасност за зарази.

Най-интересното е, че колкото кубика вода сме получили, за толкова ни начисляват и такса „канализация”. Ами ако сме изпили част от водата, какво става? И за нея ли трябва да плащаме?! Вече си намерихме решение. Прекъсваме си сами водоподаването, след което си правим кладенци. Така ставаме независими. Много хора крият този факт, за да нямат неприятности. Но как да се справим по друг начин, когато никой не иска да ни чуе. Водата, която идва по канализацията не само едва църцори, но е много мръсна.

Налага ни се на две-три години да си сменяме тръбите, защото се оказват запушени от механичните нечистотии. Сега с кладенците е добре. Вярно, че на възрастните хора им е трудно да се оправят с помпите, но тези, които можем, им помагаме, призна жител на с. Житен. През цялото време, обаче ромите нито са давали пари за вода, нито за канализация. Наскоро им сложили водомери и това създало брожение сред мургавите братя. С най-голяма надежда са жителите на Бухово. Там канализацията ще бъде изградена към 2020 г., похвали се кметицата Детелина Чобанова.

Потърсени за коментар от ВиК лаконично отговориха: Правим много неща. Нашият бизнесплан е обвързан с решенията на Столична община.


Част от доклада на ДКЕВР и изводите в него.

Източник: http://frognews.bg/news_86241/Skandal!-Hiliadi-plashtat-za-prechistvane-na-voda-bez-da-imat-kanalizatsiia/

#КОЙ КОЙ КОЙ приватизира Софийска Вода? Защо цената от 0,02 лв стана на 1,76 лв на кубик? Най-скъпата в света?!? В Израел където има сложни помпени станции през Израелската и Йорданските пустини, както и цели два завода за преработка на морска в сладка вода, цената е 0,76лв, а тук където гравитацията работи напълно безплатно, язовирите и реките са пълни, цената е с ЦЯЛ ЛЕВ ПО-ВИСОКА!!?!?!? КОГА ЩЕ БЪДЕ ПОТЪРСЕНА ОТГОВОРНОСТ???? КОГА ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ КОРУМПИРАНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, продали ВОДАТА на ВЕОЛИЯ и ЕДФ, реализиращи печалби от 20000% което е повече от печалбите на мафията с трафик на оръжие, хора и наркотици, дори е повече и от печалбите на фармацевтичната и ГМО мафиите ?!?!?!?!?!?!?

Търсене в този блог