сряда, 22 юли 2015 г.

Отчетен е по-скъп отоплителен сезон в София

Отчетен е по-скъп отоплителен сезон в София

13:44 | 21 юли 2015 | Общество / Автор Лилия Чалева


 Изравнителните сметки за клиентите на ”Техем”
вече са достъпни
Сн.: БГНЕС
На базата на анализирано потребление на 100 203 клиенти в София в 4600 сгради, от “Техем“ отчитат по-скъп отоплителен сезон 2014/2015 спрямо предходната година. 
Изследваното индивидуално потребление на енергия за отопление и подгряване на водата показва, че последният отоплителен сезон е струвал повече на клиентите в сравнение с предходния. Това се дължи на по-дългия отоплителен сезон, както и на по-високото потребление на клиентите на топлофикационното дружество в София, посочват от "Техем", цитирани от БТА.

С 25 хиляди са повече клиентите (94 059 домакинства), които имат сума за получаване след дяловото разпределение за изтеклия отоплителен сезон, в сравнение с тези, които имат сума за доплащане (69 058 домакинства).

Изследвани са средните разходи за отопление и топла вода в жилища до 50 кв. м, до 70 кв. м и от 70 до 100 кв. м. Данните сочат, че средно отоплителният сезон за този тип жилища в София е струвал съответно 704,81 лв., 883,56 лв. и 1108,81 лева.

Изравнителните сметки за клиентите на "Техем" вече са достъпни и за клиентите в София. Информационните фактури се предоставят на домоуправители или на отговорните лица в сградата, срещу подпис.

След получаването им за клиентите започва да тече 30-дневен срок, в който могат да поискат допълнителна информация, допълнителен отчет или да подадат сигнал при проблем.

Миналата седмица от "Тахем" предупредиха, че около 6000 домакинства могат да платят солени сметки, тъй като не са осигурили достъп на отчетниците до топломерите в домовете си.

Тази година изравнителните сметки за парно се забавиха, а причина за това се оказа промяна в наредбата за топлоснабдяване, коята наложи преработка на всички сметки, независимо дали вече са получени от потребителите или не.

Какво предвиждат промените в наредбата >>

От 1 юли абонатите на ”Топлофикация София” получават вече две сметки >>>


Източник: http://dnes.dir.bg/news/parno-otoplitelen-sezon-tehem-19585192


АЗ ( нерегистриран )
22.07.2015 09:36
А какво ще кажете за промените в наредбата на софийската топлофикация - 1/12 част от сумата за дялово разпределение всеки месец в сметката ви? И още нещо- по - високо заплащане за хора без измервателни уреди? След като нямам радиатори- защо трябва да плащам за отчет на несъществуващи измервателни уреди?Редно е да идват всеки месец отчетници, за да ми засичат топлата вода поради факта,че ще заплащам всеки месец за тази услуга.А определената сума за т.н "дялово разпределение" тази година е завишено без да е дадена гласност/вместо 14 лв заплатих 19лв/.Защо?


И да не пропуснат ( нерегистриран )
21.07.2015 17:57
Щот трябат нови жакузита - да обложат човеконаселението и с данък "Топлинно пренагряване на преносната мрежа в тези жеги"!
 

asd ( нерегистриран )
21.07.2015 17:21
Странно, синоптици и учени говорят постоянно покачване на температурата.
Но явно за зимата не се отнася. Както се вижда от статията отопляемия сезон става по студен.
Добре че не ни и разхлаждат.


джунга джанга ( нерегистриран )
21.07.2015 16:21
докога ще ги търпим тия крадци ? На мен за НАДПЛАТЕНА гореща и студена вода над 100 кубика ми начисляват че имам да плащам още два пъти по толкова и искат отново и отново даже дело ми заведоха - мръсни крадци с най-високите заплати след депутатите и затова не искат да си корегират наредбите съгласно европейското законодателство а се правят на ощипани - мизерници


NICK ( нерегистриран )
21.07.2015 15:37
Поредните грандиозни лъжи, на които вече никой не се връзва!
Въпросът е, кога българинът ще се солидаризира, ще скочи и ще изкрещи - СТИГА РЕКЕТ!... Вероятният отговор е - НИКОГА...

П.С. Ето един прост пример за "пиниза", с който Бруната, например, ви отнема правото на възражение по т.нар. "изравнителна" сметката: Просто е - получавате въпросната сметката в пощенската си кутия 1 месец, след като е издадена. И понеже 30 дневния срок за възражение тече от датата на издаване на фактурата, а не от датата на получаване, просто констатирате безмълвно цифрата за плащане, а после покорно си я плащате... NICE, A?!



Гражданин ( нерегистриран )
21.07.2015 15:33
Какво да кажеш, социализъма продължава да работи.Какви ли не глупави приказки се изприказваха. Само ще посоча следното- Преди 2-3 години на общо събрания на блока взехме решение за 1-2 години всички водомери, топли и студени, да бъдат извадени в стълбището, извън апартаментите. Около 60% от живущите го направиха лека по-лека. Повремето на ремонта се оказаха, и много стари водомери, и не работещи, и неработещи основни кранове със свалени салници и т.н. И разликата между общия водомер и частните спадна чувствително спадна. Останалата част "тарикати", казаха няма такова нормативно изискване или ходете да ме съдите и след 4-5 месеца пак разликата тръгна нагоре. Даже и знаем кои са, защото няма как 5 човека да имат всеки месец по 1 кубик. Същата тъпотия е и с парното, но сучат въртят, не искат да изкарат "мерите" извън апартаментите и да слагат каквито си искат уреди. В един град се бяха похвалили, че местната топлофикация слагала нещо като "миниабонатна" на всеки апартамент, но познати ми казаха, че инициативата, веднага била "сдъфкана", зер бърка плановете....
- Българин ( нерегистриран )
22.07.2015 13:31
Глупости и простотии до шия. Сигурно сте служител в някой от монополите, понеже правите тези безумни изводи, че виновните за високите сметки били съседите, а не енергийната мафия! Само ще ви светна, че никъде в света няма по-висока цена на кубик вода - 1,76 лв! Дори в пустинята в Израел, с магистралите и помпените станции през йорданската и израелската пустиня, с двата завода за преработка на морската в сладка вода и прочие, цената там е 0,76 лв. за кубик! С 1 ЛЕВ ПО-ЕВТИНО!!!! Но тук в колонизирана България френската Веолия работи с норма на печалба от 200000% - 2лв крайна цена/0.1ст от язовир Искър = 2000 пъти *100 = 200000%!!!! Такава норма няма нито в наркотиците, нито в проституцията и трафика на хора и "бежанци", нито дори във ФАРМАЦЕВТИКАТА! За ЕРПтата и порнофъкация да не говорим! Но вие ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ най-идиотски да си обвинявате съседите. Дори спретнете протест пред блока и просто ги избийте пред стената... После елате пак да ми се похвалите колко големи тъпанари сте. И не граждани, а абсолютни селяци сте си.
- Българин ( нерегистриран )
22.07.2015 13:41
Дори и да приемем, че част от съседите Ви, които не са съгласни с монополистите и биха могли да променят показанията на пломбираните уреди в своя полза, това "евентуално" би променило вашите собствени сметки с 5-10-20% примерно. А до 200000% #кой ще обвините?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог