петък, 31 юли 2015 г.

Комисия в НС отчете фрапиращи нарушения в енергетиката

Комисия в НС отчете фрапиращи нарушения в енергетиката

16:54 | 30 юли 2015 / Редактор Георги Брандийски

Дългосрочните договори за задължително изкупуване
на ел. енергия държат 40% от регулирания
Сн.: БГНЕС
Производители на ток от ВЕИ са продавали скъп ток на НЕК, преди да са въведени в експлоатация. 250 от тях са скрили, че са ползвали европари.

Това каза Валери Симеонов, председател на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в България към 31 януари 2015 г., представяйки отчетен доклад, цитиран от БТА.

По думите му са установени редица нарушения при ВЕИ, сред които проблеми със съгласувателните процедури за присъединяване към мрежата средно напрежение и плащане за производство на ток, което надвишава капацитета им.

Пет производители са фактурирали произведената енергия преди датата на разрешението им за ползване и поставяне под напрежение, каза Симеонов.

Установени са и четири ВЕИ централи, за които няма данни да имат разрешение, но е изкупуван произвежданият от тях ток на високата преференциална цена.

Според Симеонов над 250 ВЕИ са укрили, че са ползвали европейски средства за изграждане, с което са получили висока цена за 100 процента от произведената електроенергия.

Има и случаи на изграждане на няколко малки ВЕИ централи, вместо една голяма, на един и същи терен, с което са получили по-висока изкупна цена, добави той.

Симеонов каза, че дългосрочните договори за задължително изкупуване на ел. енергия държат 40% от регулирания пазар. Всички пазарни рискове са прехвърлени към купувача, вследствие на тези договори. НЕК трябва да изкупува скъп ток от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 и я продава евтино. Следователно няма как НЕК да не търпи загуби.

По думите му ТЕЦ Марица Изток 3 не е провеждала 5 обществени поръчки на стойност 9 млн. лв.

Количеството на ел. енергия, която НЕК е задължен да купува от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 е по-голямо, отколкото е реалното потребление на страната, посочи Симеонов.

От думите му стана ясно, че България не е нотифицирала с ЕС договорите с двете американски централи.

"В дългия период на работа на двете американски централи явно е имало причини дългосрочните договори с тях да не бъдат съгласувани с ЕС. Поискали сме произнасяне на ЕС, което да облекчи българската държава в прекратяването на договорите с двете американски централи", каза той.

Към момента количествата ток, които НЕК трябва да изкупува, съгласно последния доклад на КЕВР за периода 2015/2016 г., публикуван на сайта на регулаторната комисия, са 19 391 661 мегаватчаса, сочат данните в доклада на анкетната комисия, предоставен на медиите. От тях най-голям е делът, който следва да се изплати на двете централи с дългосрочни договори - "Ей И Ес 3С Марица изток 1" и "КонтурГлобул Марица изток 3" - общо 40 на сто, коментира Симеонов.

По думите му за периода 2015/2016 г. 91 на сто от цената за ток, която се предвижда да плащат потребителите, е за тока от двете централи, от ВЕИ и от комбинирано производство.

По повод поскъпването на цената на тока от 1 август вчера се проведе национален протест на работодатели и синдикати.

КЕВР предлага повишение на тока от 1 август с 2% за гражданите и между 12 и 20% за бизнеса. Решението ще се вземе утре на закрито заседание на комисията. От правителството предлагат държавна помощ за бизнеса, но само на големи фирми, които отговарят на определени условия.


Източник: http://dnes.dir.bg/news/tok-tzena-tetz-Вaleri-Сimeonov-vazobnovyaemi-energiyni-iztochnitzi-vei-izbori2013-19659721

Коментари:

ДаДа ( нерегистриран )
31.07.2015 16:10
Щом цената на АЕЦ Козлодуй формира едва 2% от парите които плащаме, а в същото време дела на тока от нея е само 7%, въпреки че произвежда 35% от тока (2ГВ от 5ГВ), това означава, че нейния ток се изнася от престъпни лицензирани от КЕВР търговци, като Кадиев, Добрев и прочие. А цената при едни пазарни условия трябва да падне 12.5 пъти от сегашните нива!

Затова питаме, кога ще се мине на пазарни принципи в енергетиката? Кога американската "демократична" планова икономика ще стане ПАЗАРНА? Защо 91% от цената се формира от СКЪПИТЕ ЦЕНТРАЛИ? Къде крадете 80% от тока на АЕЦА?? ПРЕПРОДАВАТЕ ГО КАТО ВЕЙ ТОК НАЛИ????!!!

ПРЕСТЪПНИЦИ! Корумпирани Енергийно-Водни Рекетьори!

А кога ще намалите цената на ВОДАТА А? Там Веолия генерира гарантирана преференциална печалба от 1,76лв/0.1 ст за кубик = 176000% !!!!!!

СМЪРТ ЗА КЕВР, ГАДОВЕ ПРОКЛЕТИ!

За всички проблеми е виновна предимно ДКЕВР и управляващите, които са я сложили за бушон на енергийната си мафия!

???? ( нерегистриран )
31.07.2015 12:00

Смяхххх...отчетени фрапиращи нарушения-а наказани,глобени,вкарани в затвора..няма.....или както винаги всичко ще е срещу неизвестен нарушител..........смяххх
   
едикойси ( нерегистриран )
31.07.2015 11:05
Не е ли време дебелият мъж да са самосезира или комисията да го сезира и той да действа. Ама сигурно няма да стане ! Той е много "толерантен" служител!  

Просто решение ( нерегистриран )
31.07.2015 10:58

Национализирайте всички ВЕИ за които безспорно е установено, че са мамили(крали) от държавата и затвор за собствениците.

БГ ( нерегистриран )
31.07.2015 10:56
КЪДЕ Е БИЛА ДЪРЖАВАТА И НЕЙНИТЕ КОНТРОЛНИ ОРГАНИ - ЕТО ПЪРВИТЕ КАНДИДАТИ ЗА ЗАТВОРА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

сс ( нерегистриран )
31.07.2015 09:35
Отнемане на лицензиите, да връщат парите и конфискация в полза на държавата!


Гамизов ( нерегистриран )
31.07.2015 09:34
"...нашият консултант Стефан Гамизов беше заплашен с убийство от съпруга на Екатерина Истаткова ... (изп.Директор на НЕК)
Патриотите ги съветва едно мекере - Гамизов, зад който е пълна мъгла КОЙ стои и ЧИЙ интереси прокарва, но са енергийни (той все там се вре). Учил, недоучил, той се изказва по всички теми и обикаля телевизионните студия, но освен да плюе, нищо съществено не казва, ала-бала. Креслив е, но прозира, че е само за парлама.

А иначе искат от ЕС нотификация (становище, подкрепа ... ) за проектозакона, който вкараха в НС, за прекратяване на договорите. Там (ЕС) също действа енергийно лоби и ... ще се разберат и техните апетити :)

BG ( нерегистриран )
31.07.2015 08:09

Всички тези боклуци трябва да отидaт в съда и след това България ще се изправи на крака.

ай си ( нерегистриран )
31.07.2015 00:12

Добре, имаме установени нарушения. Всичко е документирано, знаят се фирмите. Държавата ни е крадена нагло. А сега да видим милия ни скъп Борисов и правителството ни, дали ще поддържат беззаконието. Всички нарушения трябва да бъдат вкарани в съда. Детска работа е държавата да си прибере неправомерно платените пари. Със съответните глоби.
И така НЕК ще излезе на печалба. Същото НЕК, което чужденците толкова настояват да бъде приватизирано. Разбира се, от тях.
Държавата трябва да си прибере парите ни. Правителството носи отговорност, ако не направи това.

Камен Каменов ( нерегистриран )
30.07.2015 23:12
Ще ви бият с камъни, защото:
1/Когато производителите получат увеличение, значи всички стоки увеличанат цените си. Това се нарича инфлация, независимо дали я признавате. Ваше задължение, управляващи, е да компенсирате заплатите и пенсиите и то, предварително. Иначе, за всеки човек е по-добре да поеме своя по-скъп ток.
2/ Защо трябва увеличениета да плаща народа, който с ваше участие търпи най-масовия си геноцид от последните 13 века ?! Нали се знаят виновните ? Кой строи Цанков камък и Белене - гьола ? Чии са ВЕИ -тата изграждани не според изискванията на Закона и Наредба 16 и как така са продавали скъп ток преди да са го произвели ? Абе, вие, освен геноцид, и на луд ли го правите. тоя народ ?

??? ( нерегистриран )
30.07.2015 22:22
А не отчете ли НС, че в продължение на години са приемани лобистки престъпни спрямо националните интереси закони в енергетиката??? Пак няма виновни от политиците. Боклуци!

39 ( нерегистриран )
30.07.2015 21:47
комисията отчете има нарушения кой е в затвора защо на бойко джипа е с 8 см. стъкла ...за да не го удари тока.

чак сега? ( нерегистриран )
30.07.2015 20:46
защо чак сега? все пак през цялото време сме плащали данъци!!! чиновниците и експертите чиято работа е да откриват такива нарушения са изроди корумпирани!!!!!!

еми ( нерегистриран )
30.07.2015 19:15
Нали "Вие" на жълтите павета одобрявахте Закона за ВЕИ, диктувахте на ДКЕВР на кой колко, натоварвахте НЕК да ги изкупува, т.н. НЕК е проекция на ненаситната ви лакомия и точно тази лакомия ви закопа сега?

Искра ( нерегистриран )
30.07.2015 19:05
Управляващи и прокуратура няма да разкрият измамите, защото и те са накацали по веригата за крадене

русофил ( нерегистриран )
30.07.2015 19:02
Прокуратурата,спи 25 годишният си сън,докато Българина е ограбван така,както и турчин не го е правил!!!Лесно може да се провери,кои са виновни за дупката в НЕК,и законите да се изпълнят!!!Аз скъп ток няма да плащам,и ако го вдигнат ще крада като циганите,докато прокуратурата престане да пази престъпниците с бели якички!!!

един ( нерегистриран )
30.07.2015 19:15
Че си прав, прав си.
Но дай да погледнем малк по-дълбоко в нещата. Кои са тези, които ограбват българина? Как го ограбват? Откъде идват и кой ги разписва тези договори, които ни ограбват? Отговора мисля, че е ясен - политическите фигури.
Как се сдобиват политическите фигури с власт? Изборите! Кой кого избира? Българинът избира политиците. Ами докато българина си слага такива ръководители - няма право да мрънка! Особено ако въобще не гласува - тогава купените гласове имат много по-голяма тежест.
С други думи - спрете да мрънкате и почнете да действате. Гласувайте с мисъл и по съвест, а не с 50лв в задния джоб. Или с бира в едната ръка, другата в панталните и пред телевизора!
И спрете да се продавате! Както се продават за да пишат разни коментари тук и по другите форуми, така се продават и гласовете. Като си продадеш задника, нямаш правото да охкаш, че те боли като те опъват отзад!

партийни фирмички ( нерегистриран )
30.07.2015 18:14
Комисия в НС отчете нарушения на ВЕИ и US тецовете? А в партийната хранилка Топлофикация София ЕАД, НС не отчете нарушения ?

orphey ( регистриран )
30.07.2015 18:12
И как ще преборят Зелената мафия, като зад нея стой ББ, а зад американските ТЕЦ стои РБ, след като метастазите рецидивирали от разпаднатото СДС на Костов, се обединиха в ужасния тумор, наречен РБ.

Реалист-Българин ( нерегистриран )
30.07.2015 18:07
Е...? какво ще им направят на тия гдето са създавали документи с невярно съдържание ,с пълното съзнание да се облагодетелстват с пари и то в много големи размери /за сметка на всички нас разбира се /. По смисъла на наказателния закон ТОВА се наказва със ЗАТВОР НАД 8 Години и конфискация на имуществото . ВЪПРОС? Прокуратурата ще се самосезира ли? Г-н Симеонов ще сезирали прокуратурата или ще мине пак с ГОЛЯМАТА ДРУГАРСКА КРИТИКА?

СЕГА ( нерегистриран )
30.07.2015 18:04
Този Доклад на НС може и Трябва да доведе до намалява на цената на ел.енергията с 40% .
      
Pesh0o ( регистриран )
30.07.2015 18:06
91% от ценаа на тока е за крадци от ВЕИ и за американците .

ядосан ( нерегистриран )
30.07.2015 18:04
И ко прайм сега?

Нещо лицензиики няма ли да се отнемат?

Връщане на пари, съд етакива травиални нещица ще последват ли?

Предоговаряне на безбожните цени от ВЕЙ ще има ли?


Българин ( нерегистриран )
30.07.2015 18:03
Е, и какво от това - при положение че управниците ни и прокуратурата не им пука за народа? А "бащицата" Борисов играе евтини номера по телевизията , че тока не би трябвало да се повишава от 1-ви август и той бил против но.... А как решиха проблема с законните кражби в американските ВЕЦ? Като продължиха договорите отново в ущърб на България! Бат Бойко, само лумпени биха гласували вече за теб и герберските бивши комунисти!

BG ( нерегистриран )
30.07.2015 18:00
"плащане за производство на ток, което надвишава капацитета им" - това е достатъчен повод собственикът да влезе в затвора. НО всичко ще остане с някакъв доклад и толкоз!

никси ( нерегистриран )
30.07.2015 17:57
Защо бедният българин ще плаща непоносими сметки с мизерните си заплати,а престъпниците които са договорили тези цени ще трупат сметки в швеицарските банки /или децата им/,например онази гад Иван Костов?

гадът костов ( нерегистриран )
31.07.2015 16:32
ми Гадът Костов доведе Гадът Зееви...

СЛАВКО ( нерегистриран )
30.07.2015 17:51
След тази статия трябва да има оставки и уволнения! Даже и затвор.

го6ку ( нерегистриран )
30.07.2015 17:48
  Да вземем да ги съборим т. нар американски централи и да се приключи....

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог