четвъртък, 30 юли 2015 г.

Retrospective: Протести: Висока цена на тока! Опасно за живота

Retrospective: Протести: Висока цена на тока! Опасно за живота

 10:14 | 30 септември 2014


Два протеста - на БСП и на граждани, срещу поскъпването на тока блокираха временно движението пред ДКЕВР и пл. "Независимост" пред МС в София.
Днес регулаторът не успя да приеме на закрито заседание окончателното решение за цената на тока от 1 октомври.

ДКЕВР ще обяви новите цени в сряда.

Според разчетите от утре токът за бита трябва да поскъпне средно с 9,79 на сто.

Най-значително увеличение – 9,9%, се предвижда за абонатите на ЧЕЗ, а най-малко – за клиентите на EVN – 9,5 на сто.

Първо пред ДКЕВР на бул. "Дондуков" дойдоха "граждани, непринадлежащи към нито една политическа партия", както се определиха, предаде "Фокус". Сред тях обаче бяха Янко Петров и Дончо Дудев от Движение за граждански контрол, съобщи БГНЕС. Миналата седмица Дудев замери шефа на ДКЕВР Светла Тодорова с яйца по време на обсъждане за цената на тока.

Протестиращите скандираха "Мафия" и издигнаха плакати "ДКЕВР е параван на енергийната мафия" и "Ако няма активни граждани, ще има активни бедни". Повечето от събралите се бяха с тениски "Внимание! Висока цена на тока! Опасно за живота!".

Малко по-късно около 100 души от БСП-София също дойдоха пред ДКЕВР.
Те скандираха „ДКЕВР-оставка”, „Близнашки предател”, „Справедливост”.
От БСП развяваха червени знамена и вдигнаха плакати „Оставка”, „Изчезвайте”, „Продажниците вън от държавните институции”.
На протеста имаше автомобил със звукова уредба, от която звучеше българска музика.

Дойдоха водачът на листата на БСП в 23 МИР София Жельо Бойчев и председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов. Според Бойчев има различни начини за премахване на дефицитите в енергийния сектор във времето и този начин не е свързан с рязкото поскъпване на тока.
По думите му в момента се извършват престъпления в енергетиката, защото хора, които нямат мандат, вземат сериозни решения и подготвят почвата за следващото управление.

Според Паргов решението за увеличението на цената на тока преди 5 октомври обслужва политически интереси и ДКЕВР и служебното правителство са много удобни за някой, който се готви да дойде на власт.

Малко по-късно около 50 протестиращи от БСП-София се преместиха пред Министерски съвет и за кратко блокираха движението на площад „Независимост”. Те внесоха декларация в МС срещу поскъпването на тока.

Социалистите поискаха министър-председателят проф. Георги Близнашки да говори с тях и да му връчат лично декларацията, но им бе обяснено, че той не е в сградата, защото има срещи.

При ДКЕВР останаха около десетина протестиращи от другия протест.

Миналата седмица по време на протест срещу цените на тока „Атака” опитаха да влязат в ДКЕВР.


Източник: http://smart.dir.bg/dnes/news/17487186/?sa=X&ved=0CEEQ9QEwCWoVChMI2c6s-_n9xgIVSN4sCh1qcACY

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог