понеделник, 13 юли 2015 г.

ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ И БДЦ ПОГРЕБАХА АЕЦ „КОЗЛОДУЙ“

ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ И БДЦ ПОГРЕБАХА АЕЦ „КОЗЛОДУЙ“

Проекторешението на АТАКА за рестарт на неправомерно спрените ядрени мощности беше отхвърлено

13 юли 2015, понеделник | публикувано от Стела Кирилова


http://www.ataka.tv/видео/капиталът-бр-г-c10968.html
http://ataka.tv/clips/dc0c87e5c38e6d8cfc44dcdf550b7acfbf42fc2d.mp4





ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ отхвърлиха предложението на АТАКА да бъдат въведени в експлоатация неправомерното затворените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това се случи в парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в сряда. Само двама от членовете на комисията подкрепиха проекторешението – Миглена Александрова от партията на Сидеров и Иван Ива­нов от АБВ.

В отхвърленото проекторешение на АТАКА се възлагаше на МС да извади двата блока от състава на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”. Собствеността им да се обособи в отделно държавно дружество и да стартира необходимите административни процедури за въвеждането в експлоатация на реакторите.

„За модернизацията на блоковете са платени 300 млн. евро. Тези реактори имат над два пъти повече вода в обем около реактора, а най-важно е тя да охлажда реактора и да не допусне разтопяване на активната зона. По този показател те са два пъти по-безопасни от западните аналози”, припомниха от АТАКА. „По време на модернизацията се реализира и цялата западна концепция за безопасност. Бяха създадени и въведени в експлоатация много други системи, които да осигурят допълнително безопасността на реакторите”, допълват в мотивите си към проекторешението националистите.

Спрямо възраст двата атомни блока са по-нови, отколкото половината от използваните към момента в ЕС. Те могат да бъдат използвани в продължение на най-малко 3 десетилетия, преди да изтече минималният им експлоатационен срок. Редица експерти, включително и от ЕК, излязоха със становища, че 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” са в отлично състояние и безопасни за работа.

„С отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” ще се открият хиляди работни места в най-бедния район в България. В страната ни ще се върнат да работят квалифицираните кадри, които напуснаха България, откакто се унищожава българската енергетика”, заключиха от АТАКА, но върпреки това управляващите гласуваха против.


ЗАТВАРЯНЕТО НА РЕАКТОРИТЕ Е НЕЗАКОННО

Правителственото решение от 2002 г. на кабинета „Сакскобургготски” е противозаконно. Тогавашният Министерски съвет не изпълни и разпоредба на петчленен състав на Висшия административен съд, според който решението за затварянето на 3 и 4 блок на атомната ни централа е незаконосъобразно.

Въпреки това управляващите тогава ги затвориха. Нарушени са българските закони. Изпълнителната власт не се съобрази със съдебната власт, която всъщност трябва да я контролира.

Също така през 2002 г. седем частни лица заведоха дело против ЕС в Люксембургския съд с искане за отмяна решението на ЕС за затваряне на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй”. Тамошните магистрати отговориха, че не могат да отменят решението на ЕС, защото такова не съществува.


НАМАЛЕНИЕ НА ТОКА, АКО СЕ ПУСНАТ ДВАТА БЛОКА

Цената на тока за крайните потребители ще падне с между 20 и 35 на сто, ако 3 и 4 атомен блок на АЕЦ „Козлодуй” бъдат реактивирани, сочат анализи. Ще се облекчи и полупразният джоб на българина, ще се и намали влиянието на американските ТЕЦ „Марица-изток” 1 и 3, които и без това продават електроенергия на чудовищни цени. Ще бъде ударена и енергийната мафия, която стопанисва фотоволтаичните паркове у нас.

По икономическите разчети, които са правени през последното десетилетие не само в България, но и на Балканския полуостров, в близките години ще се изпита нужда от още еленергия. В региона има недостиг на електричество и са необходими нови мощности.

Възобновят ли се противозаконно спрените мощности на АЕЦ „Козлодуй”, протести като февруарските от 2013 г. няма да са необходими. Няма и депутатите да си играят на 30-дневни псевдомораториуми върху цената на електроенергията и увеличението да дойде през август т. г.

Припомняме, че АТАКА поведе всенародното недоволство срещу увеличението на тока през септември м. г., като организира национални протести и шествия в страната. Още от създаването на партията председателят й Волен Сидеров се обяви за отнемане на лицензите на трите енергоразпреде­лителни дружества. Няколко правителства дадоха заявка да го направят, но на нито едно не достигна смелост и си тръгнаха безславно под натиска на мащабни протести.


ТЕ УНИЩОЖИХА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА


САКСКОБУРГГОТСКИ

ИВАН КОСТОВ

СОЛОМОН ПАСИ
МЕГЛЕНА КУНЕВА

НАДЕЖДА МИХАЙЛОВА


Любен Беров, Симеон Сакскобургготски, Меглена Кунева, Соломон Паси, Надежда Михайлова и Иван Костов унищожиха българската енергетика. Зад това унищожение стоят чужди геостратегически интереси, маскирани под съображения за сигурност, които са абсолютно несъстоятелни. Ако не пуснем 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, България ще купува ток от Турция.


40-50 МЛН. ЛВ. СА НУЖНИ ЗА ПУСКАНЕТО ИМ

По оценка на експерти около 1 година е необходимо от вземането на решението до пуска на блоковете. Необходимо е да се поръча отново ядрено гориво за подготовката, за което са достатъчни около 6 месеца стойността да се заплати. Да се назначи персонал, да бъде направена цялостна проверка на съоръженията и да се иска лиценз за експлоатацията им от Агенцията за ядрено гориво.

Основният разход е закупуването на свежо ядрено гориво, което трябва да се зареди в блоковете – около 30 млн. лв. Общо за пуска на блоковете ще са необходими около 40-50 млн. лв. Двата блока произвеждат 6 млн. мгвт./часа годишно по 200 лева прави 1,200 (милиард и двеста), т.е. тези 50 милиона двата блока биха ги произвели за един месец.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2015/07/герб-бсп-дпс-рб-пф-и-бдц-погребаха-аец/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог