понеделник, 13 юли 2015 г.

Пожарът в Чернобил разпространява радиоактивност надалеч

Пожарът в Чернобил разпространява радиоактивност надалеч

Публикувано на 09.07.2015 @ 06:15

/Поглед.инфо/ Продължаващият девето денонощие пожар в забранената зона около Чернобилската АЕЦ създава опасност от разпространение на радиация на големи разстояния, каза ръководителката на Украинската екологична лига Татяна Тишмочко.

Според нея такъв пожар е особено опасен при настоящите метеорологични условия. Високата температура на въздуха предизвиква продължаващо тлеене и поддържане на огнищата, както и появяващи се нови. Тя обясни в интервю за изданието "ГолосUA", че пепелта от изгарянето на сухите треви, храсти, дървета и корени в горния слой на почвата, там където са се отлагали в продължение на години радиоактивни частици, се разнася с ветровете на големи разстояния и създава заплаха.

Особено в близост до АЕЦ-а опасността за хората е много голяма, но прахът се разнася и на големи разстояния, замърсявайки въздуха, почвата и водите. Пожарът, обхванал сухи треви и храсти в района на горското стопанство в близост до централата, възникна на 29 юни. Той обхвана площ от 130 хектара, където и сега продължава тлеене на торфа. /ТАСС

Киев / Украйна

Източник: БГНЕС, http://svetoven.pogled.info/news/65953/Pozharat-v-CHernobil-razprostranyava-radioaktivnost-nadalech

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог