понеделник, 13 юли 2015 г.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Заради неясната цена на тока губим договори

Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Заради неясната цена на тока губим договори

12.07.2015

Заради неяснотата около цените на тока АЕЦ "Козлодуй" е загубила част от дългосрочните си договорености за продажбата на електроенергия. Това обяви директорът на централата Димитър Ангелов. Същевременно НЕК започва да бави изплащането на дълговете си към атомната централа и да не ги погасява в размера, посочен в погасителния план между двете дружества.

НЕК обикновено ни дължи около 130-140 милиона, като те в последно време, за съжаление, в последния месец са малко повече, тъй като възможностите на НЕК, а и на всички в тази реголаторна, да го кажем криза, в сектор "Електроенергетика“ създаде напрежение, създаде тежки условия за всички, които участват в процеса", заяви Ангелов пред БНР.

АЕЦ "Козлодуй" също губи, дори за известен период централата е била принудена да работи с по-малка мощност, допълни директорът.

Ние загубихме дългосрочни реализации. Никой не иска да търгува за по-дълги периоди. Всеки гледаше да участва само за ден напред или в 2-3 напред, тъй като няма представа какво ще стане, какви ще бъдат условията в по-дълъг период. В тези условия, отчитайки и гръцката криза, която също се отрази в някаква степен на продажбите на електроенергия - създаде явно проблеми на НЕК и той сега се разплаща в последния месец по-зле с нас, посочва Ангелов.

"Близо 40-те милиона лева, които АЕЦ "Козлодуй" ще трябва да внася в бъдещия фонд "Сигурност" на електроенергийната система, централата се надява да намери като оптимизира работата си", каза още изпълнителният директор на дружеството Димитър Ангелов.

"Всички конвенционални централи, които ще внасят 5% от своя оборот във фонда, на практика ще калкулират този разход в своята цена, на която те продават енергията на свободния пазар и по този начин, по веригата, този разход ще стигне крайната цена на потребителите, със сигурност, на свободния пазар", подчерта експертът.

Източник: http://frognews.bg/news_94544/SHefat-na-AETS-Kozlodui-Zaradi-neiasnata-tsena-na-toka-gubim-dogovori/

http://www.darikfinance.bg/novini/116383



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог