понеделник, 27 юли 2015 г.

Цените за Синя и Зелена зони, репатрирането и скобата в София са незаконни

Цените за Синя и Зелена зони, репатрирането и скобата в София са незаконни

Публикувано на 23.07.2015 @ 14:19

/Поглед.инфо/ Цените за паркиране в зоните в центъра на София, цените за скобите и за паяците са незаконни, заявяват от "Софийски обществен съвет", позовавайки се на решение на Административния съд София-град.

От профсъюза на гражданите и посетителите на столицата информират, че на 20 юли тази година АССГ публикува в сайта си Решение № 5194 по делото, образувано по жалба на Софийски обществен съвет и граждани, с което отменя Решение № 149 на Столичния общински съвет по т. 16 от Протокол от 22.03.2012 г. за определяне на цени, във връзка с Наредбата за организация на движението на територията на Столична община.

Това означава, че цените за паркиране в синя и зелена зона в София от 2 и 1 лв. за час, цените за винетките от 150 и 100 лв., съответно 450 и 300 лв. за всеки следващ автомобил на жилище, цените за служебния абонамент от 650 и 450 лв. на месец, цената за скобата от 30 лв., както и цената за репатриране от 60 лв. от 2012 година насам са събирани незаконно.

"Не сме удовлетворени от решението на АССГ. То е формално, защото съдът не се е произнесъл по същество относно мотивите на жалбоподателите. Например, не се разглежда факта, че Общинският съвет определя "цена", вместо разходно ориентираната "такса", съгласно разпоредбата на Закона за движението по пътищата. Няма произнасяне и във връзка с мотивите на Обществения съвет, че решението за определяне на цени е прието въз основа на нормативен акт - Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, издаден от некомпетентен орган – Столичния общински съвет. Няма произнасяне и за липсата на финансова обосновка и за очаквани резултати, както и по мотивите за дискриминация. Съдът се е ограничил до това, че докладът за решението на цените не е бил публикуван на страницата на Столична община. Именно това е спасителният пояс да не се коментира всичко останало. За съжаление този метод на правораздаване се е превърнал в практика", коментират от Софийски обществен съвет.

От там припомнят, че през май тази година по инициатива на Реформаторския блок и ГЕРБ Народното събрание прие промени в Закона за движението по пътищата, с които един чисто административен режим, създаден да регулира обществените отношения във връзка с недостига на паркоместа, беше превърнат в търговска дейност.

Очаква се Столична община да обжалва решението на съда, за да получи отсрочка и след изборите за местно самоуправление да приеме наново цените за платено паркиране.

Източник: БГНЕС, http://regionalen.pogled.info/sofiya-grad/news/66313/TSenite-za-Sinya-i-Zelena-zoni-repatriraneto-i-skobata-v-Sofiya-sa-nezakonni

Още по темата:
http://www.ataka.tv/видео/добрo-утро-българи-г-c11276.html - 1h 55m 12sec или
http://ataka.tv/clips/607b63850495eb093ab8e7ab88ebac7e9d9d0e87.mp4?start=6912



1 коментар:

Търсене в този блог