петък, 10 юли 2015 г.

Фалитът на АЕЦ и Марица Изток 2 се промотира все повече: Токът за износ - с обществена добавка

Токът за износ - с обществена добавка

15:27 | 8 юли 2015 / Редактор Георги Брандийски

Теменужка Петкова клекна на мафията: "Работодателите"
направиха предложение за държавна помощ за
големи енергийни потребители
Нали от ЕС казаха, че държавните помощи са забранени?
Сн.: EPA/БГНЕС
При износ на ел.енергия КЕВР да има възможност да формира цена "задължение към обществото от енерго-мафиоти", предвижда проектозакон. Ще има облекчения за голямата индустрия.

 Проектът дава възможност при разработването на съответна методика на КЕВР да прояви по-голяма гъвкавост при определянето на цена "задължение към обществото" във връзка с електроенергията за износ, обясни енергийният министър калинка Теменужка Петкова след поредна среща на министри, работодатели и синдикати.

Смисълът на текста за промяна в Закона за енергетиката е, че КЕВР ще преценява дали и кога износителите да формират такса обществена добавка, на практика това са държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-2". Тоест да бъдат водени към задлъжнялост и съответно фалит. 

От КНСБ изразиха опасение, че това може да засегне заетите в двете дружества.

Цената на тока за индустрията

Мафиотът Васил Велев обясни, че направеното дотук е основание цената да се задържи или да има символично увеличение от 1% или 2%. По думите му такса "задължение към обществото" следва да се увеличи само с 1,16 лева до 20,09 лева, а не както беше предвидено първоначално - над 40 лева.

В края на миналия месец КЕВР реши да премести началото на ценовия период за електроенергията с месец - от 1 август. Целта бе да бъдат приети промените в Закона за енергетиката, които да не позволят покачването на цената на тока, особено за бизнеса. Там заради такса "обществена добавка" токът можеше да поскъпне с до 20%.

Ще падат ли заплати в енергетиката?

Съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски припомни за обещанието на кабинета да свие разходите в държавната енергетика с 10%. Според него в енергетиката има много течове и кражби.

Според мен трябва да се погледнат внимателно и заплатите. Средната работна заплата в енергетиката била 3100 лв. и тук не говорим за обикновените енергетици или суперспециалистите в АЕЦ „Козлодуй“. Говорим за това, че има нива в българската държавна енергетика, които отдавна са постигнали такива високи нива в заплащане, които са абсолютно несъпоставими с живота, който живеят българите, каза по БНР Зеленогорски. Интересно на каква заплата е другарят Зеленогорски? Аз примерно не се хващам никъде на работа за по-малко от 3000 лева! Да не искате да живея като избирателите ви?

Държавна помощ за големи енергийни потребители

Днес беше обсъдено от какъв праг нагоре енергоемките и енергоинтензивни предприятия могат да се възползват от държавна помощ.

Петкова съобщи, че днес работодателите (мафията) са направили единно предложение, което предстои да бъде анализирано.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал мафиотът Васил Велев информира, че предложението на бизнеса е да има скала, която да започва от нула - до десет гигаватчаса годишно потребление с петдесет процента облекчение, до 20 гигаватчаса - 60 на сто, от 20 до 30 гигаватчаса - 70 на сто, и над 30 гигаватчаса - е 80 на сто. Той уточни, че общата сума на облекченията няма да надвиши предварително зададените в модела.

Така, след като ЕК потвърди, че ВЕИ и ТЕЦ-Преференциите са незаконна нерегламентирата, тоест престъпна, държавна помощ, същото следва да се каже и за "големите" потребители! Или отново "свободният" пазар ще бъде още един път изкривен по комунистически?!?!?!? Е, какво да очакваме от същите партийци-престъпници?

Велев информира, че по предложение на работодателите, подкрепено от синдикатите, днес премиерът е разпоредил да се предложат поправки в законодателството, с които да се задължат дружествата, чиято дейност се контролира от КЕВР, както и дружествата с над 50 на сто държавно или общинско участие, да разкриват информация - такава, каквато са задължени да разкриват компаниите, търгувани на борсата.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/tok-iznos-izbori2013-kevr-obshtestvena-dobavka-19480368


Ушо ( нерегистриран )
08.07.2015 20:46
Нищо няма да стане ,защото много депутати сегашни и придишни , също и всички правителства участват или са участвали във грабежа на народа ,чрез ел . енергия . Едва ли тези мошеници ще се лишат от грабежите на които са свикнали . Само смяна на пред изборния закон и предсрочни избори ,това ще е начина да се отървем от буклуците.


Защо се гърчите бе, ( нерегистриран )
08.07.2015 18:00
червеи американски? Защо се правите на ударени? Без да се прекратят дагаварите с американските ТЕЦ-ове, без да се вкарат в затвора тези, които ги подписаха, без да се прекратят привилегиите на ВЕИ-тата, колкото и да се гърчите и да се правите на интересни, нищо няма да стане, мръсни американски мекерета. Между другото, нали Тиквата покани да дойде някакъв голям американски специалист в енергетиката да ни съветва? Дойде ли, кога дойде, как се казва, какво направи, какви въпроси реши, защо никой не ни информира за това? Как се гърчите само, мръсници продажни!


BRCK ( регистриран )
08.07.2015 16:52
Тъпаци - сложете изикване да не може тока за износ да е на по - ниска цена от тока за крайния потребител в БГ. Що продавате ток на Турция по -евтино от на българските граждани ?


N/A ( нерегистриран )
08.07.2015 16:30
А така гълъбчета ненагледни протестирайте срещу повишаването на цената на тока за Вашия работодател, а плащайте вие по-голяма сметка след това, че на него мерцедеса му отесня и нов трябва да си вземе със спестените парици на ваш гръб. Егати тъпия народ сме честно - ревем, че цените на тока високи ама веднага щом "батко" каже протестираме за него, че му било скъпо, а ние изнасяме тежестта на собствен гръб след това!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог