сряда, 22 юли 2015 г.

НЕК "имал пари само за една US централа"

НЕК има пари само за една US централа

Георги Брандийски - 15 юли 2015, 15:06

Иван Иванов обясни, че засега
НЕК не може да намери пари да се
разплати с двете централи БГНЕС
Има възможност да бъдат намалени цените само на едната от двете американски централи от комплекса "Марица-изток", които НЕК плаща на ТЕЦ-овете.

Това каза председателят на енергийния регулатор и акушер на енергийния октопод, Иван Иванов, цитиран от БНР.
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/04/blog-post_14.html

Той обясни, че "Ей И Ес Марица Изток 1" са изпълнили своята част от споразумението с Националната електрическа централа, но, за да стане то факт, НЕК трябва да се издължи на централата.

За да бъде одобрено споразумението между НЕК и американските тецове българската компания трябва да плати задълженията си за произведения ток.

Другият американски ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" все още не е поискал регулаторът да одобри договора му с НЕК. На този етап обаче електрическата ни компания не е осигурила средствата, каза Иван Иванов:

"В крайна сметка, могат да намерят пари само за едната централа, поне да намалят с разходите 48 млн. годишно", каза Иванов.

Шефът на КЕВР обясни, че засега НЕК не може да намери пари да се разплати с двете централи.

Иванов отново обърна внимание на факта, че забавянето с месец на решението за новите цени на тока ще увеличи задълженията на НЕК с нови 50 млн. лева.

Вчера споразумението между НЕК и ТЕЦ "ЕЙ И ЕС - Марица Изток 1" за предоговаряне на цената на тока бе одобрено от КЕВР и банките кредитори.

Споразумението бе постигнато на 8 април 2015 г.

Само преди дни беше внесен закон за прекратяване на дългосрочните договори с американските централи ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3. Държавата губи 2.7 млрд. лв. от тези централи.

Източник: http://banks.dir.bg/2015/07/15/news19534602.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог