вторник, 14 юли 2015 г.

АТАКА настоява за нов Закон за енергетиката и край на грабежите

АТАКА настоява за нов Закон за енергетиката

Задлъжнялостта на НЕК няма да се реши с разпродаване на имущество, категорична беше Магдалена Ташева

14.07.2015 г. Пресцентър на ПП Атака

http://www.ataka.tv/clips/505e892caa7683f610849d513adea378f5382348.mp4
http://www.ataka.tv/видео/ташева-нужен-е-съвсем-нов-закон-за-енергетиката-г-c11107.html

Задлъжнялостта на НЕК няма да се реши с разпродаване на държавно имущество,категорична беше Магдалена Ташева


Партия АТАКА настоява за нов Закон за енергетиката, а не сегашният постоянно да се „кърпи” и поправя. „Той е бил поправян по 10-15 пъти годишно, за да може неговите текстове да бъдат нагласени към интересите на различни лобиски групи в парламента”, заяви от парламентарната трибуна в сряда Магдалена Ташева от АТАКА по време на дебатите по исканите от ГЕРБ и Реформаторския блок промени в Закона за енергетиката. Тя добави, че Законът е насочен против потребителите и защитава частните и чуждите интереси, но не и тези на потребителите. "Трябва да се променят не буквите, а духът за закона, защото сегашният не преследва злоупотребата с монополно положение и защитава частните интереси – чужди и български, в ущърб на интересите на потребителите, в нарушение на член 19 от Конституцията."

В тази връзка националистката коментира законовите поправки, предложени от Реформаторския блок. Заонопроектът на РБ предвижда падане на търговската тайна върху договорите за еленергия, но и намаляване на заплатите в държавните дружества, съкращения на специалисти и разпродажба на почивните им станции. „Хубаво е, че тъкмо вие през 2015 г. най-после пожелахте да блесне слънце върху собствеността на енергетиката. Помня времето, когато вие управлявахте енергетиката, разпродавахте я за жълти стотинки и нямаше никаква прозрачност. Българското общество трябваше 15 години да воюва, за да разбере какво сте договорили за американските Марици”, каза още националистката на костовисткия блок от „реформатори“.

Тя заяви, че АТАКА е категорично против разпродажбата на социалната база на държавни предприятия в енергетиката и намаляване на заплатите в тях, шредставяни като „оптимизация на разходите“ им. „Научихте се по времето на Костов да разпродавахте и да присвоявате строеното от други и не можете да се откажете от този навик”, възрази депутатката.

Проблемите на българската енергетика няма да бъдат разрешени, ако под „оптимизация на разходите” се има предвид уволняване хора с високи заплати, бъдат разпродадени почивните станции и социалната база на АЕЦ „Козлодуй”, ТЕЦ „Марица-изток” 2 или пък няколкото блока, построени за специалистите, които трябваше да работят в АЕЦ „Белене”.

„Дефицитът на НЕК е над 3,5 млрд. лв. И 20-30-40 млн. лв. да спечелите от тези продажби, а аз се съмнявам, че вашите обръчи от фирми ще дадат толкова пари за построеното, това е капка в морето. Това не може да реши проблема с техническия фалит на НЕК. Той се дължи на дългосрочните договори за изкупуване на скъпа енергия”, посочи Ташева. „Докато не бръкнем с пръст в раната и не прекратим тези корупционни договори, НЕК винаги ще бъде във фалит”, допълни тя. . „Направете необходимото да обуздаете апетитите си, г-н Димитров”, обърна се Ташева към синия депутат Мартин Димитров.

 Депутатката от АТАКА даде пример с ВЕЦ „Вакарел“ и ВЕЦ „Кокаляне“, които тихичко са станали собственост на френската държавна компания „Електрисите дьо франс“, И фалиралата българска НЕК е длъжна да плаща по 6-7 млн. лв. годишно на френската НЕК – за разполагаемост!

Ташева възрази и срещу законопроекта на ГЕРБ, въвеждащ 5% такса на производителите на ток за Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, защото той освобождава американските „Марици“ от тази такса, но задължава техните жертви – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток“-2, чиито квоти на регулирания пазар клонят към нула, да плащат тази такса – уж за спасяването на НЕК. Тази такса ще фалира окончателно двете държавни дружества, каза Ташева. Законопроектът, освен това, задължава и държавната ЕСО да участва в „компенсирането на невъзстановяемите разходи и разходите за задължения към обществото“. Таксата с перверзното име „задължения към обществото“, която всички потребители ще плащат, осигурява средствата, с които НЕК плаща свръхпечалбите от преферециалните цени на американските „Марици“ и ВЕИ-тата. Освободете държавните дружества от тези такси, за да ви повярваме, че наистина искате да спасите НЕК, а не да ги разорите, призова Ташева. Тя напомни още, че държавата дължи на НЕК 1 милиард лв. за изграждането на „Цанков камък“. „Договорихте 16 милиарда лв. нов дълг. Издължете се с 1 млилиард на НЕК и 30% от дефицита й ще изчезне“, заключи атакистката.


Източник: ПП Атака, ТВ Алфа,
http://www.vestnikataka.bg/2015/07/атака-настоява-за-нов-закон-за-енергет/


Изгледайте и предаването от днес, "Студио Икономика" с тема "Законотворчество и Хаос в Енергетиката" с Нора Стоичкова и депутат Магдалена Ташева:
http://www.ataka.tv/видео/студио-икономика-г-c11108.html
http://www.ataka.tv/clips/d702be05878a53bca656a87992c956f763ff0bd4.mp4




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог