неделя, 12 юли 2015 г.

Кирил Добрев уредил изгодни условия за бизнеса си с ток чрез „къртица“ в ЧЕЗ

Кирил Добрев уредил изгодни условия за бизнеса си с ток чрез „къртица“ в ЧЕЗ

Социалистите масово въртят скрити фирми и си протежират взаимно тайния бизнес

Автор: Биволъ; Дата на публикуване юни 24, 2015; В: Водещи, Потеря

Официално депутатът от БСП Кирил Добрев е декларирал само участие с 55% в Пирин Ват ООД, собственик на ВЕЦ « Топлика ». Но чрез майка си Елка и подставени лица той контролира ВЕЦ « Флеш » и фирмата за търговия с ток « Тера Кап » ООД. Това става ясно от кореспонденцията, която депутатът води с Георги Калпачки, който е на висока позиция в ЧЕЗ.

В периода 2012-2013 Калпачки е оказвал комплексно обслужване на бизнеса с ток на депутата. Той му изпраща вътрешна информация от информационните системи на ЧЕЗ за конкурентни ВЕЦ и за големите потребители на ток, изготвя бизнес планове за дружества, търгуващи с ток, осведомява го за предстоящи решения на КЕВР и дори е манипулирал данните за мощността на ВЕЦ « Топлика » в полза на собственика Кирил Добрев.

« Вчера в 15ч. бях на среща организирана от ДКЕВР във връзка с това че не достигат парите за компенсиране на преференциалните цени от ВЕИ. » – пише Калпачки до Кирил Добрев на 14 септември 2012 г.

« Семерджиев , каза че са определили цени за достъп на ВЕИ, които следва те да плащат на Разпределителните дружества считено от 17.09.2012г., най-вероятно както таксата мощност за потребителите.

В момента имам възможност да променя инсталираната мощност на Топлика от 832 KW на 980 KW, така го водя при нас нарочно и е в твоя полза за …..

Но ако въведат тази такса мощност от 17.09.2012г. ще трябва да се плаща малко повече за разликата от 148KW.

Точната мощност се записва в Договор за достъп до РМ, който трябва да се сключи. Така ,че трябва да ми се обадиш да се разберем. »


Става дума за решение Ц-33/14.09.2012 на ДКЕВР в сила от 18.09.2012 г., съгласно което производителите на енергия от ВЕИ се задължават да плащат на оператора такса достъп върху цялото количество ел. енергия, което произвеждат. Впоследствие това решение беше оспорено от производителите и отменено от ВАС.

Потърсени за коментар от ЧЕЗ съобщиха, че са предизвикали вътрешна проверка за случая и след като тя приключи ще коментират дали има нарушение и как именно е облагодетелстван Добрев от манипулирането на мощността.

Добрев и в търговията с ток

До края на 2012 г. Калпачки изпраща на Добрев и два бизнес плана за дружества за търговия с ток. Първият е за дружеството ГРУП ТРАНС ЕНЕРДЖИ, което преди е принадлежало на ГРУП ПЛЮС, но впоследствие е продадено на белгийска фирма и на панамска офшорка. Собствеността на ГРУП ТРАНС ЕНЕРДЖИ обаче не е променяна от април 2012 г., което значи, че планираната сделка не се е случила.

Вторият бизнес план е за създаване на дружеството « Тера Кап », което започва работа в края на 2012 г. Официално собственик и управител е лице, което не се свързва с Добрев, но от кореспонденцията личи, че депутатът има решаващата дума за контрола на дружеството. „Къртицата“ на Добрев в ЧЕЗ му изпраща и подробна информация за « добри клиенти », големи потребители, на които « Тера Кап » може евентуално да продава ток.

Добрев получава от Калпачки и типово писмо за смяна на доставчик на електричество, предназначено за « Тера Инвестмънт ». Фирмата е формален собственик на луксозния хотел « Белчин Гардънс », в който депутатът официално няма никакво участие. От изтеклата му поща обаче става ясно, че Добрев контролира в най-малки подробности строежа и експлоатацията на хотела.

Скритите фирми на властта

От друг имейл изпратен до Добрев от Ганчо Колаксъзов (бивш зам.-кмет на Пловдив по европолитики и бивш член на БСП) става ясно, че прикриването на съдружие във фирми е редовна практика в социалистическата партия. На 11 март 2012 г. Колаксъзов праща референции за фирмата МАРИЦА ЛОГИСТИК СЪРВИС ЕООД и пише следното:


Kiro,

Biznes- ne znam dali sam ti govoril za taja firma. No kakto ida e. Zanimava se sas stroitelna tehnika, prevoz na izvangabaritni tovari i specializirana rabotna raka. Prashtam ti fail s precentacia na nalichna tehnika i uslugite, koito predlagat. Az sam im sadrujnik,makar da me njama nikade. Mojesh da pomognesh kato ni sreshtash ot vreme na vreme s njakoi hora,pak ostanaloto nie ste si go varshim. Za primet, Milko ot pons- na tjah im trjabva tehnika za prechistvatelnite stancii, toi igrae po stranata, hubavo e d se vidim i da mu predlojim satrudnichestvo. Primer 2- v lukoil zapochvat goljama investicia,ste im trjabvat kranove. tam oba4e nestata gi darji jenata na ikonomi4eskia direktor,no pak ste imat nujda ot specializirana rabotna raka. priemr 3- ako pravish njakoi nov vec, ste ti trjabva tehnika(sega vodim pregovori s edin takav investitor s 2 novi vec-a).
Ei takiva neshta.
Tova e za sega.
Pozdravi


ПОНС е добре известна бургаска фирма, гравитираща около БСП, но също така свързана и с кмета на Бургас Димитър Николов покрай аферата « Корал » Тя беше избрана редом с фирмите на Пеевски за строежа на неслучилия се « Южен Поток ».

Не става ясно защо Колаксъзов се крие като съдружник във фирмата, след като през 2012 г. той вече не заема властови пост. МАРИЦА ЛОГИСТИК обаче е създадена в самото начало на 2010 г., когато той още е зам.-кмет на Пловдив. Ясно е обаче, че социалистите си представят бизнеса като завера на Na6i i 4itavi хора. Така е според епистоларния шедьовър на Мартин Славов, изпратен до Кирил Добрев, който Биволъ публикува преди месеци.

„Не някакъв, а управител на фирмите на Краси Премянов…“

В червените среди скритите фирми явно са публична тайна. Така например, в кореспонденцията между Галина Асенова от БСП-Перник, Кирил Добрев и Ивелин Николов, Асенова коментира някаква слабо известна персона:

« … И този Марио Трайков бил някакъв кандидат за председател на ОПКК и дори ръководството стояло зад него, хаххх. Само като му чета брошурата и лошо ми става. »

« Не « някакъв », а е управител на фирмите на Краси Премянов… – репликира Ивелин Николов. »


Става дума за Марио Томов Трайков, който е управител на ТТАГ – ИМПОРТ – ЕКСПОРТ ООД и има дялове във ФИШЕРС-5 ООД, СЕНТ ТОМА-КО ООД и ПИРИН-МНГ-ИМПОРТ-ЕКСПОРТ ООД. Естествено, никакъв Премянов не се появява като собственик или управител на тези фирми.

Тези данни поставят под въпрос ефикасността на бъдещото Бюро за борба с корупцията, което няма да има пълноценни разследващи функции и директен достъп до банковите сметки, от чийто анализ евентуално може да бъдат засечени политиците, бенефициенти на скритата фирмена дейност. Въпросните фирми естествено се уреждат на апетитни обществени поръчки в национални и общински обекти, с посредничеството на „Киро“ и негови овластени колеги от целия политически спектър. А на обществото не му остава друго, освен да разчита на случайни течове на информация, за да научи какъв мащабен бизнес кипи зад политическата фасада.

* кореспонденцията се пази в редакцията и е на разположение на прокуратурата ако реши да се самосезира

Източник: https://bivol.bg/кирил-добрев-уредил-изгодни-условия-з.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог