петък, 24 юли 2015 г.

Черната дупка в енергетиката са двете американски централи

Черната дупка в енергетиката са двете американски централи

Публикувано на 22.07.2015 @ 13:16

/Поглед.инфо/ Трябва да има равнопоставеност между различните играчи на полето на електроенергетиката. Това заяви в парламента депутатът от "БСП - ЛЯВА БЪЛГАРИЯ" Таско Ерменков при обсъждането на промени в Закона за енергетиката.

„Ясно е че енергийната ни система е дебалансирана и черната дупка в нея са двете американски централи. За пореден път прекрояваме закона и измисляме някакъв фонд, който да внася пари в НЕК, пък от НЕК да се преразпределят”, заяви от парламентарната трибуна депутатът Чавдар Георгиев. По думите му вместо това ресорният министър е имал възможност да задължи НЕК да влезе в преговори с централите и да каже, че има търговска непоносимост и да прекратите тези договори.

Депутатът Таско Ерменков обясни, че в момента сме в ситуация, в която производителят на електроенергия, и най-вече държавните предприятия, които произвеждат 70 на сто от електроенергията в държавата, ще трябва да плащат основната част от вноските в енергийния фонд. По думите му ресорният министър е наясно, че производителите не са в добро състояние в момента и върху тях се крепи и НЕК, изсмуквайки ги.

„Сега с тези 5 % удряме основно тях и има опасност цялата електроенергетика на България да бъде убита”, предупреди Ерменков. Според него е спорна нуждата от създаването на енергиен фонд, но ако се създаде такъв, то поне тежестта да се разпредели върху всички, които се занимават с продажба на електроенергия.

„От БСП предлагаме и всички лицензирани лица, които се занимават с електроенергетика да плащат не 5, а 4 % - така се намалява тежестта основно върху държавните предприятия, 1% за тях е важен. В същото време натоварваме останалите играчи извън схемата, която ни се предлага, защото трябва да се носи солидарна отговорност по отношение на задълженията”, обясни Ерменков. По думите му така ще се предотврати и възможността за обвинения, че не са поставени всички, които се занимават с електроенергетика, в едни и същи условия. Таско Ерменков обясни, че при намаляване с един процент, но разпределяне върху повече предприятия, на средствата, които ще се внася в енергийният фонд, по изчисления, постъпленията е него ще бъдат повече, отколкото 5% при по-малко предприятия.

Депутатът от БСП Красимир Янков обясни, че императивно в текстовете на закона се урежда въпросът с вноските от 5% от производителите на електроенергия на база приходите до 15-то число да бъдат внасяни във фонда. „При търговски взаимоотношения самото издаване на фактурата се осчетоводява като приход – може да не е платена сума по издадената фактура, а императивно задължаваме производителя до 15 число от месеца да внася 5% във фонда”, поясни депутатът от БСП. По думите му опасността производителят на електрическа енергия да няма средства в дружеството, да няма средства за заплати е съвсем реална. „Ние като народни представители сме длъжни да мислим за хората. Предлагам да се направи редакция и да се запише че 5-те % се изплащат при наличие на средства за фонд работна заплата”, заяви Красимир Янков.

Чавдар Георгиев подчерта, че е записано в закона, приходите, получени от продажбата на електроенергия да са перо в общия фонд за преразпределяне на средства, включително и за енергията от американските централи. „Това е недопустимо по регламенти и директиви на ЕС”, заяви Георгиев. Той предложи, ако все пак остане този текст в закона, да се запише- тези средства да бъдат разходвани само за подпомагане и развитие на ВЕИ-тата.

Източник: Гласове, http://bulgarski.pogled.info/news/66289/CHernata-dupka-v-energetikata-sa-dvete-amerikanski-tsentrali

Мдаа, а сега според седморната коалиция освен тази черна дупка и ВЕИтата, ще има трета черна дупка - преференциално изкупуване на ток от електроцентрали работещи с изпражнения на оборни животни - говеда, коне, свине, птици, овце, кози и прочие. С две думи - Лайнени електроцентрали - ЛЕЦ... Ако не беше трагично, щеше да е смешно сигурно.... 1 говедо за 1 ден - 1 киловатчас >= 0.40 лв преференция!
В парламента има 240 говеда, значи 240 киловатчаса на ден!

Парламента въведе преференциално изкупуване на ток от ЛАЙНА на второ четене на промените в ЗЕ
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/07/blog-post_87.html

Търсене в този блог