петък, 10 юли 2015 г.

Ташаци! КЕВР бил обещал по-"евтин" ток след законодателните промени. Евтин но за #Кой? Да го духат абонатите.

КЕВР обеща по-"евтин" ток след законодателните промени

13:25 | 8 юли 2015 / Редактор Георги Брандийски

Ако има движение на цените в сравнение с предложеното
от нас решение, то ще е в посока надолу, обеща Иван Иванов
Сн.: БГНЕС
Внесените промени в закона за енергетиката би трябвало да доведат до намаляване на предварително предложените в проекторешението на КЕВР цени на тока.

Това заяви днес пред журналисти председателят на регулатора и акушер на енергийния октопод Иван Иванов, цитиран от БТА.

Ако има движение на цените в сравнение с предложеното от нас решение, то ще е в посока надолу, ние като регулатор не само ще оценим направените предложения, но и за нас би било много добре, ако се реализира едно такова понижение на цената, коментира той.

В края на миналия месец КЕВР реши да премести началото на ценовия период за електроенергията с месец - от 1 август. Целта бе да бъдат приети промените в Закона за енергетиката, които да не позволят покачването на цената на тока, особено за бизнеса. Там заради такса "обществена добавка" токът можеше да поскъпне с до 20%.

Късно вчера предложенията за промени в Закона за енергетиката бяха внесени от депутати от ГЕРБ и ще бъдат разгледани утре на извънредно съвместно заседание на комисиите по енергетика и комисията за наблюдение дейността на КЕВР.

Промените предвиждат създаване на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който ще бъдат събирани вноски от всички предприятия, производители на енергия в размер на 5% от ежемесечните приходи от продадена електроенергия без ДДС. До пето число всеки месец производителите ще трябва да подават данни за произведената от тях електроенергия, а вноските ще се внасят до 15-то число всеки месец.

Хайде сега някой Умен, Красив и Интелигентен да ми обясни от къде ще дойдат паричките в този "ФОНД"? Това означава, че заради този ФОНД, цената от всички централи ще СЕ УВЕЛИЧИ с 5%, КОЕТО ОЗНАЧАВА И ПОСКЪПВАНЕ ЗА ВСИЧКИ КЛИЕНТИ!

Фондът ще трябва да компенсира недостига на обществения доставчик за изкупуване на енергията от зелените централи, когенерациите и американските ТЕЦ.

Предвижда се фондът да се управлява И КРАДЕ от седемчленен управителен съвет с председател и членове, определени от министъра на енергетиката след съгласуване с министъра на финансите, министъра на околната среда и водите и производителите на енергия. 

Във фонда ще се събират и средствата от продажбата на емисии въглероден диоксид. Министерският съвет с наредба ще определи устройството и дейността на фонда, както и разходването и контрола на средствата в него.

Промените предвиждат още НЕК да изкупува енергия от ВЕИ по преференциална цена само до размера на нетното специфично производство, определено с ценовото решение на КЕВР, а останалото количество зелена енергия - по цена за балансиращ пазар.

КЕВР ще може също така да определи индивидуални цени за ВЕИ производители, при които има констатирано разминаване между реалните инвестиционни разходи и декларираните.

Последните две са много разтегливи понятия, които чрез съответните подкупи ще бъдат лесно преодолени от ВЕИ производителите. С други думи това са ВРАТИЧКИ в условията, чрез които просто се приканват заинтересованите да си плащат рушветите! С други думи това си е пряка подкана за събиране на ПОДКУПИ!

Иван Иванов заяви, че не може да коментира предложенията за промени, докато не бъдат приети, и изрази надежда да бъде поканен утре от депутатите, за да чуе техните становища.

Иванов отново подчерта, че ценовото проекторешение на регулатора за цени на тока е дало равнопоставеност между всички потребители на електрическа енергия и че нито от страна на правителството, нито от страна на енергийния сектор е имало критики към решението.

То е предизвикало единствено реакция за търсене на вътрешни резерви, които да позволят намаляване на цените, допълни той.

Според Иван Иванов не може да продължи неравнопоставеността в цените между регулиран и свободен пазар, защото предстои въвеждане на енергийната борса и пълно либерализиране на пазара на електроенергия.

Каква либерализация, какъв свободен пазар, след като всички ефективни и евтини централи се унищожиха и унищожават, за да се промотират мафиотските мощности!?!?

Ако бъдат спазени сроковете, обявени от председателя на комисията по енергетика Делян Добрев, промените да бъдат приети до 22 юли и публикувани в Държавен вестник на 24 юли, КЕВР ще работи, ако трябва и денонощно, но до края на юли ще обяви ценовото решение. Надявам се то да бъде в интерес на всички потребители, заяви Иван Иванов.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/tok-tzena-zakon-ivan-ivanov-izbori2013-kevr-19479113

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог