сряда, 22 юли 2015 г.

Промените в Закона за енергетиката минаха на първо четене

Промените в Закона за енергетиката минаха на първо четене

16:43 | 14 юли 2015 / Георги Брандийски

Дебил Добрев заяви, че не вижда нищо, което да не може
да се коригира между първо и второ четене на закона
Сн.: БГНЕС
Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за енергетиката. Създава се фонд, който ще прибира 5% от приходите на енергийните компании.
Двата законопроекта за изменения и допълнения на Закона за енергетиката бяха внесени от ГЕРБ и от Реформаторския блок.

„За” законопроектите гласуваха 107 депутати, 33 бяха против, а 10 се въздържаха, съобщи "Фокус".

С така приетите промени се създава Фонд „Сигурност на електроенергийната система”. Той ще управлява средствата, постъпващи за целите на компенсиране недостига на средства за покриване на разходите, извършени от обществения доставчик. Парите ще постъпват ежемесечно и са 5% от приходите на енергийните фирми.

В преходните разпоредби се предвижда в срок до 31 юли 2015 година КЕВР да приеме решение, с което установява нетното специфично производство на електрическа енергия, въз основа на което са определени преференциални цени.

Измененията предвиждат и количествата електрическа енергия, надхвърлящи количествата, осигуряващи приходи на производителите от ВЕИ-та, съответстващи на заложените в преференциалните цени ценообразуващи елементи, да бъдат изкупувани от обществения доставчик по цена за излишък на балансиращия пазар.

Чрез преходните и заключителни разпоредби се извършва и промяна в Закона за ВЕИ-тата. КЕВР ще определя индивидуална преференциална цена за производителите на електрическа енергия от възобновяемите източници, за които е констатирано съществено превишение на инвестиционните разходи, формиращи преференциалната цена над действителните разходи, свързани с изграждането на енергийния обект. Превишението е съществено при разлика от 5 на сто.

Председателят на комисията по енергетика Делян Добрев каза, че още днес трябва да се събере на извънредно заседание комисията по енергетика и да обедини двата законопроекта преди разглеждане на второ четене.

По време на двучасовите дебати по промените бяха изразени редица критики от почти всички политически сили.

Добрев заяви, че не вижда нищо, което да не може да се коригира между първо и второ четене и отбеляза, че от удължаване с един месец на срока за определяне на цените на електроенергията не би имало смисъл, ако парламентът не предприеме нищо, за да промени параметрите.

Според  Магдалена Ташева от "Атака" няма нужда от промени в многократно "кърпения" Закон за енергетиката, а е необходим изцяло нов закон.

От АТАКА препоръчват от облагане с пет процентна вноска да бъдат освободени предприятия, които продават енергия на цена под тази на обществения доставчик.

Кирил Цочев от АБВ, заяви, че не бива да се приемат текстове с ретроактивно действие. Той попита дали има икономическа оценка на предлаганите промени.

"Ще подкрепим на първо четене законопроекта, макар че имаме резерви"
, каза Цочев.

"Ще гласуваме против текстовете, защото ще се събира държавна такса, която ще се насочва към изкупуване на енергията от частни централи", каза председателят на БСП Михаил Миков.

По думите му ще продължи да се формира огромна печалба във ВЕИ централите, а ще се удържа такса от държавните предприятия, което няма да доведе до желания резултат.


Източник: http://dnes.dir.bg/news/energetika-tok-tzena-zakon-fond-izbori2013-19527295

ЧЕЗтито поскъпване на тока с нови 5%!!!!!

A бе Делянчо дебеланчо ( нерегистриран )
15.07.2015 12:15
стига сте го увъртали ,ами кажете с колко ще се повишава цената на тока . Прдишният път вашето правителство каза ,че тези 13% са за последно ... да ама не !


дърт, тъп и грозен ( нерегистриран )
14.07.2015 17:39
Бог да ни е на помощ, ако тези промени ги е измислил Калинката Делянчо!


ТОЧКАТА ( регистриран )
14.07.2015 20:19
А Марси какво каза????Явно е одобрила....


Рекетиран ( нерегистриран )
14.07.2015 19:13
Въртят сучат поредното изменение ,но за рекета на топлофикациите заложен в Закона и дума не обелват народните изедници..........

към Рекетирания ( нерегистриран )
15.07.2015 11:03
чакат да стане губещо предприятие за да го приватезират.Кое печелившо предприятие е държавно Българско- няма такова- над 50 милиарди печалби се изнасят от България.Няма страна в Европа която да е разпродала печелившите заводи, предприятия и компании -.Костовистите ще унищожат всичко работещо..За една година са основани нови 42 частни болници а Костовиста ще закрива държавните и общински болници - къде остава безплатното здравеопазване - такова вече няма.



ДДТ ( регистриран )
14.07.2015 18:14
Това ми прилича на номера на барон Мюнхаузен, дето се извадил от блатото заедно с коня, като се изтеглил за собствената коса.
А казано на български - мижи да те лажем...


ЛАЙНАРА ДЕЛЯН ДОБРЕВ ( нерегистриран )
14.07.2015 17:47
*Коментарът е скрит, защото е извън темата или съдържа спам

По-малко поскъпване на тока, създаден е енергийният фонд

11:24 | 22 юли 2015 | Общество / Георги Брандийски

От август цените на тока за бита и бизнеса може да по-ниски от тези, които КЕВР беше разчела да влязат в сила. НС създаде фонда за сигурност е енергетиката.

Това коментира пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от БТА.

Иванов каза, че при всички положения корекциите, които ще бъдат направени, ще бъдат към намаляване спрямо проекта за решение, който е бил изготвен и трябваше да е влязъл в сила от 1 юли.

"В никакъв случай няма да се стига до обратната тенденция - на повишаване на цените за бита и за бизнеса", добави той.

По думите му след публикуване на промените в Закона за енергетиката в Държавен вестник, което се очаква да стане в петък, КЕВР ще има основание да отрази промените, които настъпват в параметрите на ценообразуващите елементи и да се произнесе с решение до края на месеца.

"Смятам, че ще имаме достатъчно време, тъй като няма да създаваме нов ценови модел", коментира председателят на КЕВР.

Предложението на КЕВР досега бе за повишение с 2% на тока за населението и между 14 и 20 процента за бизнеса след въвеждането на такса "солидарност".

Фонд „Сигурност на електроенергийната система”

В същото време НС създаде Фонд „Сигурност на електроенергийната система”. В него ще влизат 5% от приходите на енергийните фирми.

ТОЕСТ ГАРАНТИРА СЕ ПОНЕ 5% ПОВИШЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ТОКА БЕЗ ДДС!

Това стана с гласуваните на второ четене промени в Закона за енергетиката. Фондът ще управлява средствата, постъпващи за целите на компенсиране недостига на средства за покриване на разходите, извършени от обществения доставчик, произтичащи от задълженията му.

Компенсирането на недостига на обществения доставчик за покриване на разходите със средства от фонда се извършва ежемесечно. Производителите на електрическа енергия ще правят вноски във фонда в размер на 5 на сто от ежемесечните си приходи от продадена електрическа енергия без ДДС.

Средствата и операциите на фонда се включват в консолидираната фискална програма, като средства и операции на други икономически обособени лица и не са част от държавния бюджет.

Фондът се ръководи от управителен съвет в 7-членен състав като министърът на енергетиката ще назначава председател на управителния съвет на фонда и ще утвърждава правила за представителство в управителния съвет. Членове на управителния съвет на фонда са по двама представители на Министерство на енергетиката и Министерството на финансите, един представител на Министерство на околната среда и водите и двама представители на производителите на електрическа енергия.

Средствата по фонда се разходват за издръжка, свързана с осъществяване на дейността и за компенсиране недостига на средства за покриване на разходите, извършени от обществения доставчик, произтичащи от задълженията му по чл. 93а, определени с решение на комисията, включително за минал регулаторен период.

ДПС предложиха производителите на електрическа енергия да правят вноски във Фонд „Сигурност” в съответствие с вида източник, който използват и инсталираната мощност на енергийните им обекти, което в последствие оттеглиха.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/tok-tzena-ivan-ivanov-kevr-19590857

Ушо ( нерегистриран )
22.07.2015 16:42
Може ,ама на да ли ,защото същия Иванов е участвал в правителство което е подписвало за ТЕЦ-овете Марица 1 и 2, и също всички правителства вземат комисионни за УВЕЛИЧЕНИЕ , а НЕ ЗА НАМАЛЕНИЕ на тока . Но на народа явно му харесва да плаща със 40% по-скъп ток от действителната цена .Да ежив и здрав народа и все така да плаща.


минчо ( нерегистриран )
22.07.2015 13:40
ЕРП тaтa сa тумори. Aко ги премaхнем ще оздрaвеем. Aко продължим дa ги подхрaнбaме ще ни погубят. Вече туморa се е рaзпрострял и смуче от бсички...


ЕЕЕ(една електорална единица)
22.07.2015 12:23 ( нерегистриран )
Дори само с 1% да се вдигне цаната на тока, народът най-вероятно пак ще се вдигне. Властта трябва да отговаря за пладнешкия обир с мариците.Тези които са сключили неизгодните за народа договори за мариците трябва да влязат в затвора, а тези който са облагодетелстват от високата цена за тока която им плащат да знаят, че на БГ народа му писна от "техните т.н. ценности"



живака ударя над 40 градуса 
22.07.2015 12:52 ( нерегистриран )
А Кирето Добрев колко ВЕИта има ???
Аз ли да муплащам за далаверите мамицата ви

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог