петък, 10 юли 2015 г.

Държавата облагодетелства ЕРП-тата! Бивш член на КЕВР: Токът поскъпва за бизнеса, защото намаля регулираният пазар

Държавата облагодетелства ЕРП-тата! Бивш член на КЕВР: Токът поскъпва за бизнеса, защото намаля регулираният пазар


17 юни 2015, 09:07 | Bulgariautre.bg, actualno.com

Търсете корпоративния интерес при цената на тока – и в цената на обществения доставчик, и в цената за крайните потребители. Това заяви бившият член на КЕВР Еленко Божков пред Нова телевизия.

Според него всичко тръгва от големината на регулирания пазар през следващия ценови период. През 2013 година сме консумирали на този пазар 22 млрд. киловатчаса, през 2014 година количеството падна до 16 млрд. киловатчаса, защото много потребители отидоха на свободния пазар. Сега се очаква малко над 15 млрд. киловатчаса, обясни Божков.

При тази основа се „строи” колко се купува задължително от двете американски централи. Сега количеството е от около 8 млрд. киловатчаса, а от ВЕИ-тата – малко над 3,3 киловатчаса, подчерта Божков. Така не регулирания пазар не остава изобщо място за АЕЦ, да не говорим за ТЕЦ „Марица Изток 2”. И тъй като се надвишава количеството, цената отива в бизнеса – от 18 лева на мегаватчас до 40 лева на  мегаватчас.

Еленко Божков счита, че точно прехвърлянето на задължително изкупуване на ток на свободния пазар може да е в плюс за бизнеса, но 40 лева в момента му е много.

Същевременно вчера, 16 юни, бившият енергиен министър Трайчо Трайков, отново посочи всеизвестни, но малко казвани истини за работата на КЕВР. Точно по времето, в което Еленко Божков беше член на КЕВР (бел. ред. – бивша ДКЕВР), а в ДКЕВР върлуваха и същите герберасти Евгения Харитонова, Светла Тодорова, Ангел Семерджиев и други, Комисията смяташе по-ниска цена за изкупуване на ток от американските централи, която трябваше да бъде договорена, но не беше. Втората голяма истина – КЕВР смяташе приходи от продажбата на въглеродни емисии на три пъти по-висока цена от реалната, заяви Трайков.

Източник: http://business.actualno.com/Bivsh-chlen-na-KEVR-Tokyt-poskypva-za-biznesa-zashtoto-namalja-reguliranijat-pazar-news_479088.html

http://www.bulgaria.utre.bg/2015/06/17/324405-durzhavata_oblagodetelstva_erp_tata

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог