сряда, 29 юли 2015 г.

10 000 протестираха заради цените на тока

10 000 протестираха заради цените на токаhttp://www.ataka.tv/видео/хиляди-на-протест-срещу-повишаването-на-цената-на-тока-г-c11315.html
http://www.ataka.tv/clips/6cabff4af8e61ff2d00807dfedf97ae75c4a5bb4.mp4
#OSTAVKA IVANEEEEE! OSTAVKA KOPELETA!


11:39 | 29 юли 2015 / Редактор Надежда Христова

Близо 2000 души с барабани, свирки, вувузели
скандираха ”Реформи, реформи”
Сн.: БГНЕС
В почти цялата страна започна протестът срещу поскъпването на тока от 1 август. Собствениците на около 1100 фирми и работниците искат отлагане на новите цени.
Протестите са инициирани от работодателски организации и синдикати срещу готвеното поскъпване на тока за бизнеса с 12-20%.

С искане за реформи и спиране на кражбите, синдикати и работодатели излязоха заедно на внушителен протест пред Министерски съвет в София.

Вижте снимки>>>

Около 10 хиляди души протестират, обяви Евгений Иванов от КРИБ. По думите му, от КНСБ са дошли 2000 души, от АИКБ – 2000, а 5200 са участниците в протеста от КРИБ. На място са дошли 25 автобуса по 50 души в автобус.

Протестиращите с барабани, свирки, вувузели скандираха "Реформи, реформи" и "На реформата - да, на крадеца - не", съобщиха БГНЕС и "Фокус".

Те заявиха, че настовята за реформи и обективни цени на електроенергията. Те носят плакати:
"Няма да плащаме кражбите в енергетиката", както и такива с искания за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов.

От Министерски съвет протестното шествие, съпровождано от два патрулни автомобила, премина пред сградата на КЕВР, която се намира на бул. "Дондуков", а след това стигна до Народното събрание. Там протестиращите бяха посрещнати от жива верига от жандармеристи и полицаи.  - Ето доказателството, че полицията всъщност, много по-многобройна и от армията и от полициите в другите държави, има една единствена функция - като най-голямата организирана престъпна група да охранява мафията, която е превзела властта изцяло!

"Не искаме да се караме от кого да бъде платена сметката. Искаме сметката да не бъде надписана", заяви Васил Велев, председателят на АИКБ. Според него сметката е надписана с 1,3 млрд. лева и това се дължи на преференциалните цени, с които се изкупува енергията от американските централи, както и фотоволтаиците.

Синдикати и работодатели призоваха производителите на енергия да продават на обективни цени така, както те продават своята продукция. От КНСБ пък заявиха, че 5-те процента, които правителството възнамерява да събира, ще доведат до фалит на редица производители на електроенергия. Работодателите отбелязаха, че за първи път в новата българска история те излизат на протест, за да запазят своите предприятия.

Шествия и митинги бяха планирани около обед в 29 града.

Над 40 големи и средни предприятия протестираха в Стара Загора в знак на несъгласие с поскъпването на електрическата енергия за бизнеса.Те спряха работа и изключиха мощностите във фирмите за 1 час.

В Русе работници от фирми от сферата на леката промишленост излязоха на протест. Шествието тръгна от Западната промишлена зона, където се намират повечето от предприятията. Участниците се бяха "въоръжили" с вувузели, свирки и барабани. Те носеха и плакати с надписи "Да на реформите, не на кражбите в енергетиката". Работниците преминаха по улиците на Русе до площад "Батенберг", озвучавайки протеста си.

В Пловдив протестът бе рехав. Около стотина работници, предимно от фирма за почистващи препарати, се събраха в градинката на Джумая Джамия. Същият брой протестиращи излязоха и в Бургас пред сградата на Областна администрация.

В Пазарджик протестиращите бяха около 200 души, а във Велико Търново - около 40. Близо 300 души затвориха движението в Смолян в едната пътна лента по бул. „България” пред пощата в града.

Източници: http://dnes.dir.bg/news.php?id=19647177
http://www.ataka.tv/видео/хиляди-на-протест-срещу-повишаването-на-цената-на-тока-г-c11315.html

Търсене в този блог