петък, 16 май 2014 г.

"Експерт от ЧЕЗ": 20% скок на цената на тока покрива разходите на НЕК

"Експерт на ЕРП-тата": 20% скок на цената на тока покрива разходите на НЕК


Георги Брандийски - 15 април 2014, 12:49


Технологичните разходи са основен
показател за ефективност, с който
регулаторът борави, каза Иванка
Диловска от ИЕМ на заплата в ЧЕЗ
сн. БГНЕС
Цените на електроенергията за бита ще се повишават. Мрежовите цени в България са най-ниски, за да може да се претендира за качество на услугата.

 Това прогнозира в лекцията си по време на семинар, организиран от електроразпределителното дружество ЧЕЗ, "независимият енергиен експерт" и председател на УС на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска, цитирана от БТА.

На въпрос с колко трябва да бъдат увеличени цените на електроенергията, за да бъде покрит недостигът на средства в системата, Диловска каза, че не се знае колко точно са задълженията в системата, за да може това да се изчисли. За НЕК се говори за задължения между 1 и 4 млрд. лв., отбеляза тя.

Според нея, ако трябва да бъдат покрити само разходите за зелена енергия, които НЕК посочва като дължими от трите ЕРП - въпросните 350 млн. лв., то цената на тока ще трябва да се увеличи със 7 процента. Ако обаче трябва да се покрие недостиг на средства от 1 млрд лв., то крайната цена ще трябва да се увеличи с 20 процента, изчисли Диловска.

"Моята теза е, че ако ДКЕВР се яви на поправителен и върне цените на нивото от 2012 г., преди трите намаления с общо 15 процента, това ще бъде една добра първа крачка към стабилизация на сектора", заяви Иванка Диловска.

Според нея технологичните разходи са основен показател за ефективност, с който регулаторът борави. 24.5% са загубите на пакета на ЧЕЗ преди приватизацията за 2004 година, а в момента сегашните загуби са 12%.

"За тези 10 години компанията е постигнала намаляване на разходите два пъти", каза "експертът".

 По думите ѝ ЧЕЗ работи на загуба по отношение на продажбите на  битовите потребители.

Източник: http://banks.dir.bg/2014/04/15/news16513707.html
http://dnes.dir.bg/news/tok-tzena-ivanka-dilovska-16514086

Коментар:   В цените от 2012 г. делът към НЕК беше доста по-малък за сметка на огромния дял за ЕРПтата. Сега ЕРПтата прибират 3.6 стотинки върху всеки киловатчас, докато делът към НЕК, макар и увеличен, е все още под 1 стотинка!!!
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/03/51-20.html

Коя е обаче споменатата експертка: http://www.greentech.bg/archives/8016
Българските офиси на E.ON, EVN, CEZ и Овергаз са четирите дружества, основали Института за енергиен мениджмънт. Ето ви го института.
ЕМИ е учреден от ЕВН България, ЧЕЗ България, Е.ОН България и Овергаз Инк.
Управителният съвет се състои от:
Иванка Диловска
Председател на УС на ЕМИ
Калина Трифонова
Зам.-председател на УС на ЕМИ, представител на ЕВН България
Петар Докладал
Член на УС на ЕМИ, представител на ЧЕЗ България
Светослав Иванов
Член на УС на ЕМИ, представител на Овергаз

Ето кои са пипалата на Октопода! Сами са си го написали на тъпия им сайт. Да виждате Прокопиев Капитал, Соросоидите БСК и УНСС ?? :) Аз не ги видях, нито ЕРП-тата :)
http://www.emi-bg.com/index.php?class=9

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог