петък, 16 май 2014 г.

Пропагандното лицемерие на олигархичното българско задкулисие

Пропагандното лицемерие на олигархичното българско задкулисие


Публикувано на  15.05.2014 @ 21:31
Автор: Петър Кичашки

/Поглед.инфо/ В изтеклия по агенциите вчера имейл на Иво Прокопиев има много скандални неща.

http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/05/blog-post_1113.html

Няма да влизам по същество за това, че прокопиевите медии всъщност биват инструктирани да излязат на амбразурата с цел отбрана на интересите на ЕРП-тата, за които впрочем същия ден енергийният регулатор отсече, че са направили над 2600 фрапантни нарушения. Няма да коментирам публичната тайна за интересите на имейлчика в сферата. Използва медиите си като инструменти за публично разтрисане на държавата – не е етично, не е коректно, но да му мислят читателите на изданията. Както се казваше в онзи стар виц: "Когато попитали пияния защо скача от колелото си, вместо да слиза нормално от него, той отговорил, че колелото си е негово, ще си слиза както си иска". Така и Прокопиев, медиите са си негови, ще ги използва за бухалки колкото му се иска. Жалко за читателите, но темата ми е друга.

Лицемерието... Това тежко, бодливо, хапещо и вонящо лицемерие, което така тресе родната ни татковина, че свят да ти се завие. Нямаше да кажа нищо, ако днес Прокопиев не беше излязъл с отворено писмо да иска извинение от Станишев, който е коментирал задкулисните ходове на притежателя на медии, разни енергийни бизнеси, а видно и притежател на политици. С цялото си нахалство днес имейлчикът иска извинение, че някой си е позволил да коментира изтеклите му имейли. Това, ако не е лицемерие, здраве му кажи!

Когато преди няколко месеца някой хакна пощата на Илияна Йотова и от там изтекоха данни за боравене с Интернет-тролове, познайте кой беше най-възмутен. Точно същата медийна група, която днес е най-великият стожер на сигурността в Интернет. Когато ставаше въпрос за имейли на опонента – ох, каква помия се изля! С лопата да я ринеш. Десетки публикации, часове ефирно време, тумба-лумба в социалните мрежи, въобще ще кажеш, че е дошъл краят на света. Никой от тези, които тогава насочваха общественото мнение да излива справедлив гняв срещу използването на онлайн тролове, не излезе тогава да каже "Ама, чакайте, то демокрацията, то не може да се хаква лична кореспонденция". Даже примижаха с надежда да не се чуе и че техните любими ДСБ също са тролвали в нета, че то не върви нашите да са от лошите.

Днес, е, днес ситуацията е друга. Наглед същата – един човек има имейл кореспонденция с други хора, с които си казва някакви неща, които не са приятни за обществото. Само, че ако отворите страниците на корпоративните издания... нищо подобно на атаката срещу троловете няма да видите! Нищичко! За сметка на това ще чуете серия високопарни приказки за свободата на словото, за тайната на кореспонденцията и много, ама много говорене за демокрация. Чак имейлчикът иска извинение, че някой му е коментирал имейлите. Интересно, неговите издания извиниха ли се на някого, когато широко тръбяха чужда онлайн кореспонденция? Не.

Така разбират демокрацията тези, които не се интересуват много от нея. Демокрация е, когато публикуваме чужди незаконно присвоени имейли. Антидемократично и путинско е, когато публикуват наши незаконно присвоени имейли. Лицемерие? Вие кажете.

Истината е, че духът е пуснат от бутилката. Потърпевшите днес нямат право да хлипат върху гроба на демокрацията, който сами са изкопали. Когато си участвал в погазване на чужди права, никакво право нямаш да мрънкаш, че днес някой погазва твоите. Или си принципен демократ и се бориш за защитата на правата на всички, или си безпринципен лицемер, който се нагажда според духащия в определена посока вятър. Да, отвратително е да се хакват чужди пощи. Отвратително и няма да защитя никого, който си служи с такива прийоми. Но няма и да защитавам този, който до вчера е размахвал такава кореспонденция, а днес хленчи, че противникът му размахва неговата. Като си дал тон на такава гнусна игра, нямаш право да искаш тази помия да се излива само върху опонентите ти.

------------

Петър Кичашки, водещ на предаването на "Таг" и активист на движението "Модерна България".

Източник: БГНЕС, http://bulgarski.pogled.info/news/54793/Propagandnoto-litsemerie-na-oligarhichnoto-balgarsko-zadkulisie

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог