четвъртък, 15 май 2014 г.

ДКЕВР: Изключенията са се превърнали в порочна практика и за трите ЕРП-та (ОБЗОР)

ДКЕВР: Изключенията са се превърнали в порочна практика и за трите ЕРП-та (ОБЗОР)


14 Май 2014 | 15:45 | Агенция "Фокус"

София. При одитите на ДКЕВР са констатирани 2690 нарушения за трите електроразпределителни дружества. Това каза на пресконференция председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев. „Започнахме проверките преди 4 месеца и проведохме с наши експерти в едно с външни експерти. Става въпрос за одити. На 12 май ДКЕВР прие докладите на работните групи за извършения регулаторен одит на ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-про. Те се проведоха в срок от 4 месеца. Докладите обхванаха цялостната дейност, бе анализирана информация от техническа, юридическа и икономическа гледна точка”, заяви Боев.

„Първоначално бяхме провокирани от стотиците и хиляди жалби, които бяха входирани в ДКЕВР от български граждани, защото ДКЕВР е независим регулаторен орган, който защитава интересите на обществото и следва да гарантира енергийната сигурност”, посочи той.

„Констатираха се необосновани комисионни, необосновани разходи за консултантски услуги, по-малко разходи за технологични загуби. Изключенията са се превърнали в порочна практика и за трите ЕРП-та. Разпоредбите на Закона за обществените поръчки се заобикалят. Това дава възможност за пренасочване на значителен размер средства на трети лица без провеждането на съответните обществени поръчки”, обясни Боян Боев.

Най-голям брой нарушения от ЕРП-та са свързани с подмяна на електромерите, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев. Само при ЧЕЗ са констатирани 1088 нарушения при 1283 проверки, което са 85 % от случаите. „Говорим за нередности от порядъка на 63 % от направените проверки при ЕВН. При Енерго-про одитният екип е направил 580 проверки, нарушенията са 320 – това са 56 %”, заяви Боев.

Сред другите нарушения е отчитане на консумираната електроенергия за по-дълъг период. „Вместо установения срок от 31 дни, те са ги отчитали за по-дълъг период, което е увеличило сметките. Друг проблем е, че енергията, която е доставяна, не отговаря на стандартите за качество – напрежението е или по-високо, или по-ниско от закона и БДС”, обясни Боян Боев.
„Дружествата за регулираната дейност пред периода 2008-2012 г. са отчели общо с 220 милиона лева повече приходи от това, което са заявили и им е утвърдила ДКЕВР”, посочи той.
Всички дружества са работили по един и същи начин – чрез свързани лица, а от допълнителните си приходи и икономията от технологичните загуби, са завишили своите разходи неправомерно, общо в размер на 818 милиона лева - повече разходи над утвърдените от ДКЕВР за петте години от 2008 до 2012 г., каза на пресконференция председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев. „Наред с констатираните нарушения по одита, бе установено и изплащане на необосновани комисионни на свързани дружества, необосновани високи разходи за мениджърски и консултантски услуги, които са неотразени във финансовия резултат, по-малко разходи за технологични загуби на трите ЕРП-та”, заяви Боев. „Бяха установени редица нарушения по разглеждането на жалбите в съответните дружества, за които сме съставили констативни протоколи”, заяви Боян Боев.

„Дружествата са имали необходимост от много по-малък размер признати технологични загуби в сравнение с това, което те са заявили и което им е било заложено от регулатора. Само от технологични загуби икономията за трите дружества е 405 милиона лева за петте години. Въпреки тази икономия, дружествата не са отчели по-високи печалби от утвърдените им, а са използвали тези икономисани средства, за да си увеличат своите административни разходи, в това число консултантски услуги, мениджърски, всякакъв вид външни услуги, включително със свързани лица и други преки разходи. Тези разходи значително надвишават рамката, която сме утвърдили”, обясни той.

За петгодишния регулаторен период от 2008 -2012 г. дружеството ЕВН е получило приходи над утвърдените в размер на 67 милиона лева, каза на пресконференция председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев. „Дружеството е имало необходимост от много по-малък размер на средствата за покриване на технологичните загуби в сравнение с утвърдените от ДКЕВР, което е довело до допълнително спестяване на средства в размер на 216 милиона лева. Този благоприятстващ ефект не е отразен в печалбата на дружеството. Тези спестени средства са отишли за увеличение административните разходи на дружеството, както и разходи по общо предназначение в размер на 242 милиона лева над утвърдените от ДКЕВР – за консултантски услуги, мениджърски възнаграждения, комисионни”, заяви Боев. Той каза още, че значителното увеличение на тези разходи е намалило счетоводния финансов резултат на дружеството, с което се е намалила печалбата на дружеството, печалбата за акционерите и платеният корпоративен данък към държавата.

„За 2008-2012 г. дружеството „Енерго-Про” е получило приходи от 108 милиона лева над утвърдените приходи, спестило е 16 милиона лева от технологични загуби. Въпреки тези благоприятстващи фактори, дружеството не е отчело по-големи печалби, а е увеличило своите административни разходи и разходи за общо предназначение със 162 милиона лева над утвърдените от ДКЕВР, в това число консултантски услуги, мениджърски, комисионни, външни услуги към свързани лица”, посочи Боян Боев. По неговите думи значителното увеличение на тези разходи е довело до там дружеството да отчете по-ниска печалба, която рефлектира върху акционерите и е платен по-малко корпоративен данък към държавата.

„За периода 2008-2012 г. дружеството ЧЕЗ е получило 44 милиона лева повече приходи над утвърдените. Въпреки това, то е спестило немалко средства от покриването на технологичните загуби в сравнение с утвърдените от ДКЕВР в размер на 172 милиона лева допълнително спестени средства. Въпреки тези благоприятни факти и обстоятелства, то също не е отчело по-големи печалби, а си е завишило административните разходи и разходите за общо предназначение с 414 милиона лева – три пъти над утвърдените от ДКЕВР – основно от консултантски услуги, мениджърски, свързани лица, комисионни. Имаме неотчитане на печалба, която следва да отиде за акционерите и за плащане на допълнителен корпоративен данък към държавата”, обясни Боев.

Регулаторът ще направи необходимото най-късно края на утрешния ден или най-късно до вдругиден одитните доклади да бъдат предоставени на сайта на ДКЕВР.

На базата на всички констатирани нарушения до момента следва да съставим актове за установяване на административни нарушения. Те ще бъдат съставени от определените със заповед длъжностни лица от администрацията на ДКЕВР. Това са над 2000 акта. Колегите започнаха да пишат, очаквам да успеят да ги оформят в период от 2 седмици – от порядъка на 15-20 дни да приключим с изготвянето на актовете, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев. „След това трите ЕРП-та ще имат възможност в законоустановения срок от 3 дни да върнат възражения по всеки един акт отделно. Ако ние напишем 2500 акта, те следва да върнат 2500 възражения. След като представят своите възражения, ние с работна група в комисията ще ги разгледаме, ще установим дали те наистина са прави или ние сме се сбъркали нещо, след което срещу всяко нарушение следва за тези, които смятаме, че трябва да бъдат издадени наказателни постановления, ще бъдат издадени наказателни постановления, т.е. ще бъдат глобени за всяко едно от тези нарушения”, посочи Боев. Той обясни, че глобата върху едно нарушение е между 20 000 лева и един милион лева. „Ако имаме 2500 акта и заложим минималната сума от 20 000 лева, минимумът е 50 милиона лева. Максимално – каквото покаже”, добави той.

Както има фактори за увеличаване на разходите, така има отразени икономии в съответните електроразпределителни дружества. Това каза на пресконференция председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев на въпрос дали е възможно намаление на цената на електроенергията. „Досега излиза информация, в която това дружество иска увеличение на цената, онова дружество иска увеличение на цената. Всички искат увеличение, опитват се да докажат допълнителни разходи. Представихме, че както има фактори за увеличаване на разходите, така тук има отразени икономии в съответните дружества. Как ще се отразят върху цената – нека да запазим мълчание по случая, докато не представим нашите разчети в края на май или началото на юни”, посочи Боев.

„Ако тези допълнителни икономии не бяха получени от дружествата, цената през тези години щеше да е по-различна – по-ниска”, обясни той.

На въпрос дали ДКЕВР ще помисли за процедура по отнемане на лицензите на ЕРП-тата, Боян Боев каза: „Нека да не изпреварваме събитията, нека да мине този процес, който ще отнеме около месец в най-добрия случай – надявам се 15, 20, 25 юни, за да издадем съответните актове, да получим възраженията, да напише наказателните постановления. След като имаме резултати и имаме наказателни постановления, тогава ще вземем решение”.

Той допълни, че няма абсолютно никаква връзка между решенията на регулатора и изборите. „Ние сме независим регулаторен орган, нашите действия са провокирани само и единствено от законоустановената рамка, ние си спазваме българското законодателство. Следва всички наши лицензианти също да спазват българското законодателство. Тези внушения и намеци представляват вмешателство в нашата работа”, подчерта Боян Боев във връзка с внасянето на вота на недоверие към правителството за провал в енергийната политика.
Яница ТАНЕВА

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

Източник: http://www.focus-news.net/news/2014/05/14/1918496/dkevr-izklyucheniyata-sa-se-prevarnali-v-porochna-praktika-i-za-trite-erp-ta-obzor.html

КОМЕНТАР: Разгеле! Тук от месеци тръбим за масовите закононарушения извършвани от ЕРП-тата и ЕСП-тата! Дали да се радвам, че Регулаторът така добре се е разработил или пак ще стане като миналата година след изборите с лицензите на ЕРП-то ЧЕЗ Разпределение и ЕСП-то ЧЕЗ Електро?!? Тогавашните Процедури бяха спряни, за което обжалваме във ВАС, въпреки, че дори и моят електромер беше подменен с манипулируем несертифициран от ЧЕЗ Разпределение - а точно такива пет случаи имаше описани в Решението на ДКЕВР за откриване на Процедурата за отнемане на Лицензите от 19.02.2013г. и бяха съставени 5 Акта, по един за всяко нарушение. Нарушенията бяха почти идентични, но ако бяха съставили по един акт за всяко нарушение в цяла Западна България, тоест по 20000 акта месечно или 300 000 Акта годишно, понеже Петр Докладал през 2013 година в медиите твърдеше, извънсъдебно си призна, че подменят по 20000 месечно или 300 000 електромера годишно в много от случаите в отсъствието на абонатите и при неподписани Констативни Протоколи!!!!!!!, тогава нещата щяха да изглеждат наистина брутални, каквато бруталност има именно в нашата реална действителност от самоуправствените действия на Европейските Мародери!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог