сряда, 28 май 2014 г.

Стойнев обеща либерализация и диверсификация в енергетиката

Стойнев обеща либерализация и диверсификация в енергетиката

Георги Брандийски - 28 май 2014, 12:18


Драгомир Стойнев обяви за
пореден път, че преговорите за
„Южен поток” ще продължат
БГНЕС
Стратегията за енергийния сектор е готова и тя стъпва на 4 основни стълба. Основните проблеми в сектора са дългосрочните договори с ТЕЦ "Марица" 1 и 3 и ВЕИ.
Стратегията включва либерализация на енергийния пазар, стабилизиране на ключовите дружества в енергетиката и връщане на баланса, диверсификация на източниците на доставки, обяви икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев по време на обсъждането на вот срещу кабинета по тема "Енергетика".

„Мотивите за вота представляват добра картина на енергетиката такава, каквато я заварихме ние преди една година”, заяви той.

Драгомир Стойнев обяви за пореден път, че преговорите за „Южен поток" ще продължат, въпреки „натиска на опозицията".

„Южен поток" за нас остава стратегически европейски проект, на който държим въпреки натиска на опозицията", каза той. И твърди, че би трябвало БЕХ да задържа дивидент от преноса на руския газ по тръбата през 2018 г, а не през 2022 г.

 Енергийната система на България се води към срив, дружествата в сектора са в изключително тежко финансово състояние и огромна ликвидна криза, обяви бившият енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ, ръководил лично този срив след като зае мястото на прокуратора на ЕВН, министър Трайчо Трайков...пак от ГЕРБ. 

ЕК стартира наказателна процедура заради нарушаване на европейски закони, добави той. Според него липсва визия, действия, експертен дефицит, печалбите на дружествата изчезнаха, загубите се увеличиха многократно - с милиарди за 1 година. Към това прибави липса на капиталови инвестиции, в същото време за 2013 г. и първите три месеца на т.г. междуфирмената задлъжнялост е надхвърлила 1 млрд. лв.

 По думите му, намалената цена на тока също ще доведе до негативни последствия - за пръв път енергийните дружества теглели кредити, за да плащат заплати. ГЕРБ предложи да се увеличи капиталът на НЕК, вместо да се дават заеми, направихме предложения за опрощаване на дивидентите, припомни Добрев.  /Ама верно ли бе? Значи като надписват само 51% и вече са на загуба, а като надписваха преди 80-90% върху микса не са били на загуба ли? /

Според бившите управляващи, кабинетът "Орешарски" предприема целенасочени действия за загуба на арбитражното дело в Париж за АЕЦ "Белене".  / Кой ли спря Белене? /


http://banks.dir.bg/2014/05/28/news16773742.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог