петък, 16 май 2014 г.

ЕРП-тата похарчили парите, вместо да намалят цената на тока

ЕРП-тата похарчили парите, вместо да намалят цената на тока


Публикувано на 15.05.2014 @ 06:48

Автор: Кристиан КОСТУРКОВ
/Поглед.инфо/ Между 2008 г. и 2012 г. ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" са отклонили общо 818 млн. лв.

Това показват резултатите от одита, който ДКЕВР направи на трите компании, стана ясно от думите на председателя на регулатора Боян Боев. Той обясни, че сумата е отишла за завишаване на административни и други разходи, вместо да бъде отчетена като печалба и да бъде раздаден дивидент на акционерите, сред които и държавата, а паралелно да бъде платен и по-голям корпоративен данък. Въпросните 818 млн. лв. са се появили основно по две направления. От една страна, дружествата са постигнали повече приходи от утвърдените от ДКЕВР. За въпросните 5 години ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" са получили общо 220 млн. лв. повече от одобреното. В същото време компаниите са имали по-ниски технологични загуби от утвърдените от регулатора, което е намалило разходите им и така от ЕРП-тата са били спестени общо 405 млн. лв. Вместо обаче те да ги прибавят към печалбата си, са ги пренасочили като разходи за консултанти, мениджъри, външни услуги и др., заяви Боев. Според него така освен акционерите и държавния бюджет са били ощетени и потребителите, защото тези спестени пари е могло да повлияят на цената на тока. Установените от одита нарушения са общо 2690. За всяко ДКЕВР ще състави акт, който ще може да бъде обжалван от ЕРП-то. Ако след това няма съмнения за грешка, регулаторът ще наложи глоба. Тя може да бъде между 20 хил. и 1 млн. лв. за всяко нарушение, обясни Боев. По-късно той предаде данните от одитите на ДАНС, НАП, АДФИ и премиера Пламен Орешарски.

Всеки акт, който бъде издаден от ДКЕВР, ще бъде обжалван в съда, стана ясно от думите на шефа на ЕВН Йорг Золфелнер. Той коментира, че резултатите от одита са манипулативни, извадени от контекста и явно така са били поръчани. Золфелнер уточни, че разликата между признати и отчетени от ДКЕВР разходи е разликата между поисканите, но неодобрени и реално направените. "За 2009 г. са трябвали 117 млн. лв. оперативни разходи, регулаторът признава 72 млн., но ЕВН влага 117 млн.", каза Золфелнер. Според ЧЕЗ констатираните нарушения са отстраними, направени под натиска на намалените цени на тока, което ограничава финансовия ресурс в ЕРП-то, което работи изцяло според родните и европейските закони.

Източник: Стандарт, http://bulgarski.pogled.info/news/54777/ERP-tata-poharchili-parite-vmesto-da-namalyat-tsenata-na-toka

КОМЕНТАР:   "Според ЧЕЗ констатираните нарушения са отстраними"  - МИ ХАЙДЕ ДЕ! ЕЛЕКТРОМЕРА МИ ГО ПОДМЕНИХТЕ ПРЕДИ 2 ГОДИНИ И ОЩЕ ВИ ЧАКАМ ДА МИ ВЪЗСТАНОВИТЕ ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕТО! А, И ДА МИ ЗАПЛАТИТЕ СПОРЕД ВАШИТЕ ОУ по 90 лв ДНЕВНО ЗА НЕЗАКОННОТО ПРЕКЪСВАНЕ НА ПОДАВАНЕТО! ХАЙДЕ ДА СИ ОТСТРАНИТЕ НАРУШЕНИЕТО, СКЪПИ МИ КОПЕЛЕТА !!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог